USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Біблійні історії з волинським колоритом: у Луцьку – магічний фестиваль вертепів. Фото

11 Січня 2020 17:10
Творчі колективи низки навчальних закладів міста Луцька зіграли вертепні дійства, у яких спробували по-сучасному розповісти традиційну біблійну історію, пов’язану з народженням Божого сина.

ХХІ міський фестиваль вертепів «З Різдвом Христовим» відбувся в суботу, 11 січня, в Палаці культури міста Луцька.

Як розповів ведучий фестивалю, Різдво – це час не тільки для домашніх зустрічей, але й для вертепу – особливого театралізованого дійства зі своєю багаторічною історією.
«Згуртуватися довкола дива – мета будь-якого вертепу, а мета нашого фестивалю – це відродження та збереження традицій вертепної драми старовинного українського народного лялькового театру, підвищення художнього рівня театралізованих вертепів, пошуку нових текстів і постановок вертепної драми з волинським колоритом, збагачення репертуару творчих колективів і підвищення їхньої виконавської майстерності», – сказав ведучий дійства.

На відкриття фестивалю завітала заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк.
«Як і завжди, нас об’єднують традиції, звичаї. Знаєте, надзвичайно важливо, аби все те, що береглося нашими дідами-прадідами, зберігали і ми з вами… Різдво в Луцьку – особливе, адже воно пов’язане з таємним, святковим, душевним змістом. Не дарма символом нашого міста під час Різдвяних свят є янголи. Хочу побажати вам, аби ці різдвяні янголи завжди здійснювали ваші мрії», – зазначила Ірина Чебелюк.

Вона побажала присутнім миру, злагоди та добра, а також щастя та благополуччя в сім’ях.
Фестиваль – конкурсний. При оцінюванні виступів брали до уваги зміст текстів біблійної та світської частин вертепної вистави, наявність вертепної атрибутики, відродження традицій і значення релігійних свят зимового циклу, виконавську майстерність та художнє оформлення дійства.
Виступи оцінювало журі у складі директора, художнього керівника Волинського академічного обласного театру ляльок, заслуженого діяча мистецтв України Данила Поштарука, директора Палацу культури міста Луцька, заслуженого діяча мистецтв України Юрія Войнаровського, представниці Національної спілки письменників України, заслуженої журналістки України Надії Гуменюк, завідувачки відділу етнографії та народних промислів Волинського краєзнавчого музею Людмили Мірошниченко-Гусак, директорки Культурно-мистецького центру «Красне», заслуженої артистки України Алли Опейди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus