USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.22 10.48

Білорусь закрила кордон: півтисячі українців можуть не дочекатися трансплантації нирки

5 Листопада 2020 13:51
Трансплантація нирок у Білорусі – під загрозою. Бо тамтешні кордони для іноземців закрили. Через коронавірус. Тепер українці, що потребують пересадки органів, не можуть пройти процедуру здачі аналізів крові. А вона обов’язкова для подальшого пошуку донорських органів. Ба більше, людей навіть можуть викреслити зі списку тих, хто очікує на трансплантації.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Студент Дмитро знаходиться у Рівненській обласній лікарні у стані середнього ступеня важкості. Лікарі проводять йому дезінтоксикаційну терапію, щоб його стан не погіршувався. Він потребує трансплантації нирки.

Операцію з пересадки органа від померлого донора Дмитру мають зробити у Білорусі.

«У 2019 році МОЗ перерахувало гроші на білоруську клініку у Мінську. Відтоді ми в листі очікування», – розповідає мати Дмитра Тетяна Якубець.

Очікуючи нирку, хлопець повинен що три місяці їздити до сусідньої країни – здавати аналіз крові. Він допомагає визначити сумісність із донором.

«Якщо невчасно здаєш – прострочиш хоча б 1 день – донора тоді не шукають. Ти не в черзі», – говорить жінка.

Але Білорусь свої наземні кордони для іноземців – за деякими винятками – закрила. Через коронавірус. Можна дістатись хіба що літаком. Однак пацієнти скаржаться: їхнє здоров’я у небо піднятись не дозволяє.

Руслана теж стала заручницею ситуації. Трансплантацію нирки для неї держава оплатила ще у 2017-ому.

Офіційно замок на кордон повісили 1 листопада. Однак Назар, дружині якого видалили обидві нирки і тепер вона на гемодіалізі, повідомив: насправді білоруси пропускати припинили ще наприкінці жовтня.

У Міністерстві закордонних справ України запевняють: вони намагаються проблему вирішити. А поки що – радять звертатися людям до посольства України в Білорусі.

Ситуація патова – кажуть у Міністерстві охорони здоров’я. Бо за 4 роки на трансплантацію органів у Білорусі вишикувались у чергу з півтисячі українців. Чотириста вісім із них – потребують нової нирки. Майже мільярд гривень Україна за операції вже заплатила. Гроші поки що Київ відкликати не планує.

«У випадку, якщо ми будемо їх повертати – ми прийняли стратегію, що ми будемо ці кошти використовувати або на нових пацієнтів, якщо цим пацієнтам уже буде проведена в Україні трансплантація, або, якщо не зможемо провести трансплантацію, вони будуть повертатися у державний бюджет України» – зазначає заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко.

Черги на трансплантацію утворюються, зокрема, через квотування. Бо Білорусь іноземцям може робити не більше 10% від усієї кількості відповідних операцій. Після нового закону про трансплантацію система мала б запрацювати в Україні. І якщо в Білорусі доводиться платити майже 2 мільйони гривень за трансплантацію нирки, то в Україні вона обходиться в 400 тисяч гривнь.
«Близько 124 операцій з пересадки нирки зробили в цьому році. Частина була обмежена під час карантину. Значна частина від родинних донорів, від померлих – близько 11 трансплантацій», – говорить Іващенко.

Однак пересадку у нас готові поки що робити лише 19 клінік. Хоча потребує трансплантації нирки близько тисячі пацієнтів щороку. До того ж, і досі не налагоджена організація системи трансплантації з єдиною базою даних неродинних донорів та реципієнтів.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, своєю чергою, заявив, що українське посольство у Білорусі та МЗС допомагатимуть нашим громадянам, які терміново потребують медичних операцій, в'їхати до сусідньої країни після закриття її кордонів.

"Білорусь закрилася несподівано. Просто поставили перед фактом. Причому наземний перетин закрили, а авіасполучення зберігається. Ті громадяни, які з гуманітарних питань їдуть, перетинають - операція, яка терміново потрібна. Оскільки Білорусь є популярним напрямком для медицини, то наше посольство буде допомагати, щоб люди могли в'їхати і отримати медичні послуги. МЗС допомагатиме українцям, яким треба до Білорусі терміново на медичну операцію в перетині кордону", - заявив Кулеба.

Він також додав, що кожна країна має право визначати режим перетину її кордону і немає в чому формально звинуватити Білорусь.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Рагуль Показати IP 5 Листопада 2020 14:15
Чомусь від РФ кордони не закриті.
Гожик Показати IP 5 Листопада 2020 16:28
Хай подякують польші, прибалтиці, які чудять в білорусії, проплачують так звану революцію. А Україна теж за революцію в Білорусі, тому і закрили кордон-абсолютно правильно. Бо наші маргінали теж попруть верещати - живе беларусь
ВМ Показати IP 5 Листопада 2020 16:32
напишіть статтю, як відбувається трансплатація нирок в Україні, як громадяни Білорусь чекають у черзі, щоб заїхати в Україну

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus