USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Бійців УПА, які воювали з німцями, знову вшановуватимуть

26 Серпня 2009 08:58
Вояків Української Повстанської Армії, які загинули у нерівному бою з німцями в селі Новий Загорів Локачинського району, традиційно вшановуватимуть і цього року. Про це у коментарі «Волинським Новинам» розповів голова Локачинської РДА Олександр Александрук.
За словами пана Александрука, вшанування полеглих у Новому Загорові повстанців відбудеться традиційно, у перших числах вересня. Голова РДА зазначив, що цей захід є завжди велелюдним. Цьогоріч, як сподівається районна влада, учасників буде кілька тисяч. Вояків УПА вшанують представники громадських організацій, політичних партій і навіть жителі інших областей.
«Це все дуже добре. Це наша історія», – зазначив Олександр Александрук. Він відзначив, що сільська громада на чолі з депутатом Локачинської районної ради Ростиславом Остапчуком навели порядок поблизу приміщення монастиря, де й відбувався бій 1943 року. «Добре, що такі люди є», – охарактеризував пан Александрук Ростислава Остапчука та його односельчан.
Має відбутися і фестиваль повстанської пісні. Однак це у компетенції обласної влади, хоча влада Локачинщини також допомагає у проведенні цього заходу.
Довідково:
Бій чоти особливого призначення УПА під командуванням Андрія Марценюка-Берези розпочався приблизно за дві години до сходу сонця в суботу, 11 вересня (православне релігійне свято Головостення), і тривав до полудня 12 вересня, коли німецькі карателі, нарешті, змогли увійти на територію монастиря, що був для оточених повстанців фортецею. Як вказував в опублікованих 1949 року в підпільному повстанському журналі спогадах повстанець на псевдо Петро, у цьому нерівному бою загинуло близько 400 німців. І якщо навіть припустити, що до цього числа прираховано і поранених окупантів та поляків з допоміжної поліції, які брали участь у каральній акції, втрати ворожої сторони супроти втрат повстанців – величезні. Німецькі війська застосували у бою танкетки та авіацію.
Із 43 повстанців 29 загинули зокрема і командир чоти Андрій Марценюк та його заступник Михайло Ліщук. Ті вояки, що залишилися в живих, прорвалися з оточення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus