USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Болгарія блокує перемовини щодо вступу Північної Македонії до ЄС через мову і національність

7 Листопада 2020 15:16
Болгарія погрожує затримати початок перемовин щодо вступу Північної Македонії до Євросоюзу. Софія не хоче визнавати існування окремих македонської мови та національності.

Про це інформує Radio Liberty, пише Новое время.

Міністерство закордонних справ Болгарії у п’ятницю, 6 листопада, заявило Єврокомісії, що заблокує так звані переговорні рамки для Північної Македонії. Вони повинні стати основою для офіційного початку переговорів між країною та ЄС.

Болгарія хоче, щоб Скоп’є визнало: мова і національність країни мають болгарське коріння. Це припинило б розмови про наявність у Болгарії окремої македонської меншини.

Країна стверджує, що македонська мова є тільки діалектом болгарської. Північна Македонія з такими твердженнями не погоджується і наполягає на тому, що македонська – це окрема південнослов’янська мова, котра є частиною національної ідентичності країни.

У заяві до Єврокомісії МЗС Болгарії просить, щоб їхні вимоги включили як частину переговорних рамок. Якщо Північна Македонія виконає їх, то зможе продовжувати переговори. Болгарія відмовилася оприлюднити окрему декларацію зі своїми вимогами, оскільки такий документ «не є юридично обов’язковим».

Протягом двох тижнів посадовці двох держав провели низку переговорів, аби спробувати подолати розбіжності перед зустріччю міністрів закордонних справ країн ЄС. Спочатку її планували на 10 листопада, але тепер відклали на тиждень.

Переговори про вступ Північної Македонії до Євросоюзу стали можливими після того, як Скоп’є владнало розбіжності з Грецією, погодившись на перейменування країни.

У кінці травня 2019 року Єврокомісія визнала Албанію і Північну Македонію готовими до початку переговорів про вступ до Європейського Союзу.

Проте в жовтні 2019 року на саміті ЄС країни-члени не змогли досягти консенсусу щодо початку переговорів про вступ Північної Македонії та Албанії до блоку через позицію Франції.

У березні 2020 року ЄС погодив початок переговорів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Ой Показати IP 7 Листопада 2020 18:29
А якщо якісь румуни нам скажуть, що це вони Чорне море викопали!!?
Йой до Ой Показати IP 7 Листопада 2020 20:02
Бєгі валєжнік сабірай, лапоть.
Митник до Йой Показати IP 7 Листопада 2020 22:10
У каструлях в ЄС не пускають,хоч 3 рази в їх прапор замотайся.
Дід Пилип до Ой Показати IP 7 Листопада 2020 22:35
І до чого? Тьху!
Анонім Показати IP 8 Листопада 2020 09:00
Адінарот? Болгарія хоче бути хоч комусь старшим братом.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus