USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Будівельники просять владу не вигадувати велосипед

30 Березня 2011 16:52
Будівельники Волині не задоволені умовами програми «Доступне житло». Натомість вони просять спростити механізми реалізації програми і тим самим полегшити життя як і забудовникам, так і громадянам, які прагнуть стати учасниками цього проекту.

Про це 30 березня йшлося під час засідання круглого столу з питань реалізації на Волині Національного проекту «Доступне житло».

«Дайте дешеве кредитування і не видумуйте велосипед», - звернувся до представників влади директор «Луцьксантехмонтаж №536» Віктор Чорнуха.

Нарікає будівельник і на невідповідність фіксованої ціни за 1 кв. метр, яка згідно із постановою Кабміну на Волині становила 4 290 гривень, а реальна її вартість була 5 500 - 5 700 гривень.

«В мене останні роки тільки така мова: всі ці програми – не треба було їх творити, плодити і так далі. Проста математика – якщо хочете допомогти людям і будівельникам, то нічого не треба видумувати, дайте 2 чи 3 мільярди коштів на дешеві кредити і цим реально допоможете», - переконаний Віктор Чорнуха.

Крім того, Віктор Чорнуха розповів, що лише за 6-7 років за таке житло громадянам доведеться переплатити в 2,7 рази від його початкової вартості.

Водночас представники влади й далі намагаються пояснити, як людям так і забудовникам цінність та практичну користь програми «Доступне житло». Хоча вони згідні, що запропоновані кредитні зобов’язання є дещо непосильними для волинян.

За словами заступника начальника головного управління містобудування, архітектури та ЖКГ облдержадміністрації Якима Сеника, на Волині є 12 об’єктів, які вже готові на 70 %, тому їх можна використовувати для реалізації програми.

«Таким чином, ми можемо побудувати 703 квартири до кінця року. Тобто в нас є задатки на виконання запланованих обсягів програми. Згідно із регіональною програмою у цьому році треба було б забезпечити будівництво лише 489 квартир. Бачимо, що реально ми можемо виконати програму, але все впирається в те, що люди не хочуть брати на себе кредитні зобов’язання», - зазначив Яким Сеник.

На думку чиновника, головна проблема – це кредитні механізми та показники цих кредитів, які є надто важкими «для підйому», а банкіри в свою чергу не дуже активно включаються у цю тему.

Керівництво Волинської облдержадміністрації запропонувало вирішити це питання за допомогою Державної іпотечної установи (ДІУ), котра через банки надаватиме кредит забудовнику для завершення будівництва. Коли ж будівництво житла завершать, то банк в рамках отриманих від ДІУ коштів має забезпечити надання іпотечних кредитів громадянам.

Але за словами директора «Луцьксантехмонтаж №536» Віктора Чорнухи, така схема також не запрацює, адже щоб сплатити такий кредит сукупний дохід громадянина має становити 7-7,5 тисяч гривень в місяць.

«Я після чергового засідання пішов до одного із банків і попросив розібратися у цих умовах. Ми домовилися про зустріч через два дні. Банкіри детально розібралися у цій схемі отримання фінансування, але все одно сказали, що за нею їм працювати не вигідно. Тобто реального здешевлення кредитів не буде», - зазначив Чорнуха.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ОГО!!! Показати IP 30 Березня 2011 21:00
Візьми кредит, а потім держава знов рубане по курсу іноземних валют і ...опа усім моїм розрахункам на можливість повернення кредиту!!! А потім останню сорочку знімуть , бо я кредитор, а що цей кредит мені вилазить боком через те що держава про..."г"...рала чи "с"...рала курс валюти??? КРЕДИТИ для населення це КАБАЛА через немудрість держави і проколи у політиці курсу гривні до валют!!! І не дочекаєтесь тепер довіри від нас до ВАШОГО КРЕДИТУВАННЯ!!! фігвам, як казак кот-Матроскін!!!
Вася для ОГО!!! Показати IP 31 Березня 2011 00:07
Не бери кредит,через років 50 купиш хату і помреш,для кого тоді жив!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus