USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Час збирати липу для чаю. Поради

23 Червня 2016 14:37
Волинь потонула в приголомшливому ароматі липового цвіту, навколо якого рояться бджоли, збираючи запашний нектар. Цілющі властивості липи відомі всім, липовий чай або відвар з давніх пір використовують у народній медицині. Корисний чай з квіток липи і як профілактичний і загальнозміцнюючий засіб, і пити його можна цілий рік. А значить і липовим цвітом потрібно запасатися грунтовно, і головне - вчасно.

Як правильно збирати липу для чаю?

Важливо не помилитися з моментом збору квіток, адже цвіте липа недовго, не більше двох тижнів. Якщо трохи поспішити - липовий цвіт ще не набрав своєї цілющої сили, це буде помітно навіть за кольором завареного чаю, замість насиченого червонуватого відтінку він буде блідим. Якщо запізнитися, то замість щільних, пружних квіток вам дістанеться світло-коричнева суміш з мінімальним вмістом корисних речовин. Оптимальний час для збору - коли більшість квіток на дереві тільки-тільки розкрилися, а інші знаходяться у фазі бутонізації, готуються розкритися. Тобто – просто зараз, у ці дні.

Збирати липовий цвіт треба подалі від жвавих магістралей і в жодному разі не по узбіччях доріг, де екологія залишає бажати кращого. Звичайно, ідеальним місцем для збору буде липовий ліс, але така розкіш є далеко не скрізь. Можна виїхати за місто, якщо вам відомі місця, де росте липа або, в крайньому разі, збирати її у парковій зоні, де повітря відносно чисте. Збирають квітки липи разом з приквітками (напівпрозорим листком біля квітки), обережно обриваючи або обрізаючи суцвіття ножицями.

Як сушити і зберігати липовий цвіт?

Після збору квітки відразу ж сушать. На папері або на мішковині, щільній тканині квітки розкладають шаром у два-три сантиметри, накривають марлею або папером і залишають у затіненому місці до повного висихання. Під час сушіння квітки потрібно кілька разів перемішати, щоб вони рівномірніше і швидше просушилися і не запарилися. Целофаном не накривають, він ускладнює доступ повітря, і квітки можуть загнити. Попадання прямих сонячних променів не бажане, липовий цвіт втрачає частину своїх корисних якостей.

Сушити квітки липи припиняють після того, як вони стануть ламкими. Вибирають пошкоджені або потемнілі суцвіття, інші перекладають у тканинні мішечки або в скляні банки і зберігають у сухому прохолодному місці.

Як заварювати липовий чай?

Цвіт можна заварювати як окремо, так і «в компанії» з травами (ромашкою, чебрецем, шавлією). Чистий липовий напій «теплий» і запашний. До того ж у нього не потрібно додавати цукор, оскільки цвіт містить природну сахарозу. Універсальний чай готується швидко і легко.



Як чай з липи допомагає боротися з недугами і старістю?

Здавна народна медицина ставилася до липі з особливим пієтетом. А сезонний збір її цвіту був традиційним щорічним заходом. До речі, в радянські часи співробітників різних організацій у дні суботників зобов’язували збирати липовий колір для аптечних потреб. Лікувальні властивості липового чаю допомагають при:

- підвищеній температурі тіла у зв’язку з вірусними інфекціями;

- бронхіті, трахеїті, сприяючи виведенню мокротиння;

- ангіні, надаючи в’яжучу дію на гнійники в горлі;

- невралгіях, безсонні, мігрені, заспокоюючи і запускаючи механізми вироблення «гормону щастя – ендорфіну;

- проблемах із шлунково-кишковим трактом, синтезуючи соляну кислоту у шлунковому соку і регулюючи викид в дванадцятипалу кишку жовчі;

- порушенні обміну речовин, виводячи токсини з організму;

- ожирінні – антиоксидантну дію, покращує травлення і сприяє стабілізації ваги;

- опіках і фурункулезах, роблячи бактерицидну дію на вогнища ураження шкіри;

- каменях у нирках, циститі, так як чай є сечогінним засобом.

Фітогормони, що містяться в кольорі рослини, практично ідентичні жіночим статевим гормонам. Тому в косметології липу використовують як омолоджуючий засіб. Деякі жінки стверджують, що ванна з липовим відваром, крім полегшення кишкових болів, позбавляє від целюліту.

Джерело: MyHelper
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Коля Показати IP 23 Червня 2016 14:55
Купив би 1кг цвіту.0962923860
Анонім до Коля Показати IP 23 Червня 2016 16:07
Продав би 1кг цвіту ... Дерево

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus