USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Частка біженців, які планують залишитися за кордоном, за рік зросла вдвічі

18 Жовтня 2023 22:09
Частка українців, які, рятуючись від війни, виїхали за кордон та хотіли б залишитися на новому місці проживання, за рік зросла з 8 до 18%.

Такими є результати дослідження «Ключовий капітал: як міграційні процеси впливають на бізнес», яке провела дослідницька компанія Gradus Research спеціально до Київського міжнародного економічного форуму, передає Кореспондент.

Водночас дослідники констатували, що майже не змінилось високе бажання українських мігрантів повернутися додому в Україну: зараз частка таких людей серед опитаних становить 63%, а рік тому була 67%.

Серед охочих повернутися понад третину планують зробити це до кінця 2024 року (39%), натомість іншій третині респондентів (36%) важко визначитися.
Рівень адаптації українців, які виїхали за кордон, досяг 62%. У топі країн, куди мігрували українці, залишаються Польща (29%), Литва (16%) і Німеччина (10%), хоча це і не відповідає даним Євростату (23,1%, 1,7% і 28,3% відповідно).
Засновниця і директорка дослідницької компанії Євгенія Близнюк зазначила, що 83% біженців в Україні мали роботу, зокрема 13% працювали у сфері освіти та навчання, 12% – в інженерії, науці та технологіях, 10% були фахівцями в галузі економіки та фінансів або з продажу і комунікації.

Результати опитування демонструють високий рівень працевлаштованості серед українських мігрантів. 70% опитаних мешканців України, які від початку війни перемістилися жити за кордон, наразі мають роботу. 54% працюють у країні перебування, ще 12% працевлаштовані в українських компаніях і працюють віддалено, а 4% працюють дистанційно на іноземну компанію.

Ключовою причиною безробіття серед опитаних українських мігрантів найчастіше є незнання місцевої мови (43%).
Щодо сфер зайнятості, то 14% є технічними працівниками та будівельниками, 10% займаються прибиранням або доглядом за будинком, стільки ж працюють в інженерії, науці та технологіях, по 8% – в освіті, продажах та комунікації, а ще по 7% – у логістично-транспортній галузі, управлінні та адмініструванні.

Опитування проводили з 22 вересня до 5 жовтня методом самозаповнення анкети в мобільному застосунку. Аудиторія дослідження (220 респондентів) – чоловіки та жінки віком від 18 років, які через війну виїхали за кордон (і досі там перебувають), до війни проживали в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus