USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Частині українців перерахують норматив на газ: кому доведеться платити в рази більше

18 Листопада 2020 09:51
В Україні тих споживачів, які відмовляться від установки газових лічильників, переведуть на нові норми споживання газу. Внаслідок суми в платіжках можуть вирости в кілька разів.

Про це пише OBOZREVATEL.

Наприклад, якщо зараз з газовою плитою в квартирі, де прописано 4 людини, потрібно платити за 13,12 кубометра газу (з розрахунку за нормативом 3,28 кубометра на людину), то вже з нового року оплачувати доведеться 39,2 кубометра (9,8 куба на людину). Сума в платіжці може вирости приблизно з 115,5 до 156,8 грн. Якщо є тільки газова плита, але водночас немає гарячого водопостачання, то суми в платіжках можуть вирости з 189,7 до 644,1 грн.

Як переглянуть нормативи (з розрахунку на одну прописану людину):

– тільки плита – із 3,28 до 9,8 кубометра;

– тільки плита, але немає центрального гарячого водопостачання – із 5,39 до 18,3 кубометра;

– плита і газовий водонагрівач – із 10,49 до 23,6 кубометра.

Журніласти обдзвонили кількох постачальників газу в різних областях України. Як виявилося, далеко не всі оператори розповідають про те, що збираються перерахувати нормативи споживання тим, хто не встановив лічильник. Одні чекають офіційної відмови, інші ж задовольняються письмовим попередженням (його можуть залишити в поштовій скриньці).

«Ми вже переводимо на граничний обсяг споживання тих, хто відмовляється від встановлення лічильника. Це не обов’язково має бути письмова відмова», – розповіли в «Київоблгаз».

На сайті «Миколаївгазу» розмістили звернення комерційного директора, в якому говориться: якщо відмовилися від лічильника, значить, намагалися обдурити компанію: витрачати більше блакитного палива, ніж передбачено нормативом, а платити менше.

«Відповідно до Кодексу газорозподільних систем, у разі відмови від встановлення лічильника газу за кошти компанії, вони будуть переведені на граничні норми споживання – із 10,5 куб. м до 23,6 куб. м на одну людину», – цитує комерційного директора «Миколаївгаз» Сергія Щербакова пресслужба компанії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Отакої Показати IP 18 Листопада 2020 10:15
При чому тут Кодекс ГРМ для споживача,це документ для облгазів,а ми керуємось законодавством.Законом про облік газу,про ЖКП,про ринок газу.В жодному законі немає,що споживач має встановлювати індивідуальний прилад за свій рахунок,а час іде вже на дні,бо з 01.01.2021 оплачувати по нормах стане неможливо,а лічильники приватні компанії не встановили,а мали це зробити.Трохи "наліпили"ВОГів,але це не прилад для інд.обліку(мінюст КМ).Вони не можуть змінити норму,бо дія Закону закінчується 1 січня і відповідно Постанова №203.Потрібно вносити правки в Закон ВР-подивимось...є сумніви.Так що не потрбно маніпулювати і лякати споживачів,бо ми готові,а ви волиньгаз?
Остап Вакарчук Показати IP 18 Листопада 2020 10:27
А більшість споживачів газу, як не платили раніше за газ так і зараз платити не будуть. От наприклад мій колега по роботі за споживання голубого палива по лічильнику платить старанно щомісяця, а за постачання газу по трубі до будинку не заплатив ще ні жодної копійки на протязі двох років. Каже, що у нього більше 2500 грн. боргу за постачання газу до будинку і платити не збирається. Буде судитись з ними, якщо з цього приводу до нього прийде якась скарга, папера чи платіжка.
127 Показати IP 18 Листопада 2020 10:34
Украина единственная страна Европы в которой во время пандемии растут цены на коммунальные услуги.
Отакої Показати IP 18 Листопада 2020 10:52
Цікаво прочитати статистику Волиньгазу,скільки споживачів відмовились від встановлення індивідуальних приладів за кошти надавача послуги,дуже цікаво.Бо таким дійсно можуть відмовити в наданні газу(товару)без обліку і це законно.А ще відмова має бути підтверджена письмово(це дійсно є в Кодексі ГРМ),а ті що написали заяви на встановлення,вже спливає термін-43 дні...поспішайте волиньгаз!
Катерина Показати IP 18 Листопада 2020 23:21
Скоро почнемо платити за повітря,яким дихаємо
Eqwerty Показати IP 30 Грудня 2020 21:19
Продажные тварюки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus