USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Через низький рівень вакцинації у світі росте загроза кору

19 Листопада 2023 06:46
У 2022 році після багаторічного зниження охоплення вакцинацією проти кору кількість хворих на кір зросла на 18%, а кількість померлих від інфекції – на 43% в порівнянні з 2021 роком.

Такий висновок опублікували на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я, передає Укрінформ.

Наразі чисельність хворих оцінюють в 9 мільйонів осіб, а померлих – в 136 000 осіб, більшість із яких становлять діти.

У ВООЗ зазначають, що загроза кору для дітей продовжує неухильно зростати. У 2022 році масштабні спалахи захворювання відбулися в 37 країнах порівняно з 22 країнами у 2021 р.; 28 країн розташовані в Африці, 6 – у Східному Середземномор’ї, дві – у Південно-Східній Азії та одна – в Європі.

Читати ще: Темпи вакцинації проти кору: на Волині щеплено 42% дітей

В організації зазначають, що зростання кількості спалахів кору і смертності від нього вражає, але не є несподіваним через зниження показників вакцинації, яке спостерігається останніми роками.

«Випадки кору, де б вони не відбувалися, створюють ризик для країн і міст, населення яких недостатньо охоплене вакцинацією», – заявив директор управління Центрів з контролю і профілактики захворювань США із глобальної імунізації Джон Вертефей.

Зараженню кором можна запобігти за допомогою двох доз вакцини. У 2022 році порівняно з 2021 охоплення вакцинацією в усьому світі дещо збільшилося, проте чисельність дітей, які пропустили дозу вакцини від кору, становила 33 мільйони, з яких майже 22 мільйони не отримали першої дози, а ще 11 мільйонів – другої дози. Глобальний показник охоплення першою дозою вакцини склав 83%, що набагато менше за 95%, необхідних для захисту населення від спалахів.

Читати ще: Після контакту з хворим на кір невакцинованим радять зробити щеплення протягом 72 годин

Найнижчі показники вакцинації – 66% – як і раніше, відзначають у країнах із низьким рівнем доходу, у яких найвищий ризик смерті від кору. Понад половина з 22 мільйонів дітей, які пропустили першу дозу корової вакцини 2022 року, проживають в 10 країнах – Анголі, Бразилії, Демократичній Республіці Конго, Ефіопії, Індії, Індонезії, Мадагаскарі, Мадагаскарі, Нігерії, Пакистані та Філіппінах.

«Відсутність відновлення показників охоплення вакцинацією проти кору в країнах із низьким рівнем доходу після пандемії – тривожний сигнал і привід для дій. Кір не випадково називають «вірусом нерівності». Це інфекція, яка знаходить і атакує тих, хто не має від неї захисту», – заявила директорка Департаменту ВООЗ з імунізації, вакцин та біологічних препаратів Кейт О’Браєн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus