USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Черги до лікаря по пів року. Біженці розкрили деталі медичної допомоги в Польщі

29 Липня 2022 06:00
Українські біженці в Польщі разом із тимчасовим захистом від війни отримали доступ до безкоштовної медицини нарівні з громадянами цієї країни. В перші місяці українці мали можливість швидко обстежитися у сімейних лікарів і лікуватися в госпіталях, але зі зростанням кількості біженців потрапити до спеціалістів стало складніше.

Що треба знати про особливості безкоштовної медицини у Польщі, TRAVEL РБК-Україна розповідає з досвіду біженців.

«У нас стандарт – кілька місяців» – поляки про очікування прийому лікаря

Українських біженців, в яких у Польщі виникла потреба потрапити до лікарів-спеціалістів, дивують терміни, скільки часу доводиться чекати візиту. Про причини такого явища українці цікавляться у профільних групах в соцмережах.

«Порадьте, будь ласка, хорошого приватного невропатолога в Кракові. Можливо, хтось вже звертався. Мене записали до державного, але аж на серпень», – писала українка в групі Facebook «Допомога Україні» 8 травня.

«Стикнулась з необхідністю потратити до лікаря і виникли проблеми. Запис до невролога з 22 квітня – на 5 липня! Мамолога та ендокринолога взагалі в клініці немає, клініка NFZ. Проживаю в маленькому місті між Катовіце і Краковом. Підкажіть, будь ласка, така ситуація з лікарями і медичною системою (запис через 3-4 місяці) – це норма у Польщі чи проблема маленького міста?» – запитувала у цій самій групі Анна Барбаш 3 травня.

У пості вона звернулася із запитанням до поляків, у відповідь розгорнулася дискусія на півтори сотні коментарів.

«Це ще шикарно, мені у Варшаві запис запропонували 5 березня на 20 вересня», – була відповідь від іншої українки.

«На жаль, у Польщі лікарів-спеціалістів за страховкою (NFZ) чекати довго. 2-3 місяці до невролога – це дуже мало», – погодилася інша мешканка Польщі.

Читати ще: Як українцям отримати медичну допомогу в Польщі. Пояснення МОЗ

У коментарях до посту поляки запитують, чи така сама ситуація з потраплянням на візит до лікаря в Україні. Після відповіді, що зазвичай чекати доводиться не більше 2-3 днів, а часто консультацію можна отримати в той самий день, відповідають так: «Але в нас так не виходить. Ви чекаєте місяцями. У нас, на жаль, стандарт – кілька місяців. Іноді навіть кілька тижнів для приватного візиту. Але не кожен може дозволити собі приватно – це приблизно 200 злотих (приблизно 1600 грн), а якщо відвідати кількох спеціалістів, то це великі гроші».

«Ми теж до кардіолога попасти не можемо, аж на листопад. В мене син – інвалід з дитинства, сердечник, нас навіть не прийняли, тільки платний, 150 злотих», – поскаржилася ще одна українка.

«Мене після госпіталю записали до ревматолога на квітень 2024 року», – написала інша біженка.

«У мого сина аневризма головного мозку. Резонанс з контрастом в NFZ – 4 місяці, приватно – 3,5 місяця очікування», – написала одна із польок.

«Це звісно залежить від міста – тато в Гданську пів року чекає резонансу в NFZ, а приватно – 3 тижні, але кожне місто різне», – додає інша місцева мешканка.
Як українцям безкоштовно обстежитися у приватних лікарів

Безкоштовна медицина у Польщі працює, як і в Україні. Спочатку треба потрапити на прийом до сімейного лікаря. Лише після цього можна отримати скерування до потрібного спеціаліста або просто рецепт на ліки.

«Через те, що ви живете в меншому місті, на прийом до спеціаліста вам доведеться чекати лише кілька місяців. У великих містах на прийом до спеціаліста чекають не менше пів року. Тому у всіх знайомих є абонемент у приватних клініках, де ти чекаєш на прийом 1-2 дні (часто робота платить за такий абонемент), або просто йдеш до найближчої приватної клініки, яких дуже багато», – пояснює одна з дописувачок.

За словами польки, у великих містах приватних клінік – десятки. Візит коштує в середньому 150 злотих (зараз це близько 1172 гривні). Безкоштовно до державного лікаря вона ходить тільки до сімейного, тому що легко записатися на той самий день.

«Я живу у Варшаві. Але коли мова йде про біженців з України – ви всі маєте безкоштовне відвідування лікарів-спеціалістів у приватній відомій клініці «Люксмед». Це мережа, у них є багато клінік у Польщі. Зателефонувавши на їхню гарячу лінію, ви зможете вибрати українську мову», – підказує вихід вона.

Інші українки, які тривалий час живуть в Європі, зазначають: очікувати на візит до лікаря декілька місяців є нормою не тільки в Польщі, але і в Німеччині, і ще в декількох європейських країнах. Там часто бракує кваліфікованого персоналу.

Навіть у приватних лікарів не обійтися без черг. В них також запис на «кілька років вперед», пишуть українки.

«Минулого року в Німеччині в черзі до гінеколога була з липня по грудень. А до ортопеда «по швидкій» – з червня по вересень», – поділилася українка схожим досвідом.
«Все було безкоштовно – з доброї волі приватних лікарів»

Українські біженці, які перебували у Польщі кілька місяців від початку війни, а потім повернулися в Україну, поділилися з РБК-Україна своїм досвідом відвідування лікарів там.

«Після евакуаційного поїзду і прибуття у містечко на березі Балтійсього моря поблизу Гданська ми захворіли якимось ГРЗ. На базу відпочинку, куди нас поселили, запрошували сімейного лікаря і педіатра. Після огляду нам виписали антибіотики, тут же їх і видали безкоштовно, так само жарознижувальне, льодяники для горла. Моїх родичок поважного віку возили обстежувати серце і вени, їм також видали ліки безкоштовно», – поділилася своїм досвідом киянка Ольга.

За її словами, після отримання номеру PESEL, вона змогла показати свою стареньку маму з високим тиском в неділю у приймальні госпіталю. Там зробили кардіограму, перевірили цукор в крові та видали ліки.

Читати ще: Польща спростила процедуру отримання Карти поляка. Що змінилося для українців

«А рецепт на українські ліки довелося просити у сімейного лікаря, до якого записали у поліклініці на наступний день. Частину з тих ліків видали в аптеці безплатно згідно з якоюсь постановою, вони були з переліку тих, які українським біженцям (а це вказано у рецепті) не можна продавати за гроші. Отже, отримали таблетки на 3 місяці наперед без оплати. Так само – й родичі з хворими ногами та складним діагнозом з діабетом. Але для моєї доньки антибіотики виписали зі знижкою 50%, яку оформили тільки в аптеці з позначкою NFZ», – розповіла вона.

Киянка Наталія Семашко мешкала у знайомих в Гдині. Там вона побачила оголошення у волонтерському пункті про безкоштовні обстеження для українських біженців у приватних лікарів.

«Так за записом потрапила з подругою до гінеколога, який приймав українок безплатно. Запис був тоді на тиждень вперед. І в одній з оптик була акція безкоштовної перевірки зору і безплатних окулярів – теж запис за тиждень. За пів години мені перевірили зір на найвищому рівні, я вибрала собі оправу. Якби не акція допомоги для українців, це б коштувало 2000 гривень. Коли треба було приклеїти коронку на зуба, яка невчасно відпала, записатися до стоматолога, який безплатно приймав українців, не вдалося – все було зайнято. Тоді пішла до приватного, готуючись заплатити 1000 гривень за послугу, але лікар грошей з мене не взяв», – поділилася вона.

Мешканка Броварів Ірина розповіла, що кілька разів водила дітей до сімейного лікаря у невеликому містечку Щучин. Запис був в той самий день на найближче вільне вікно.

«Приводила дітей з температурою, горлом. Приймали відразу – думаю, завдяки тому, що місто невеличке. Добре оглядали і виписували антибіотик. Купувала в аптеці сама, за повну ціну. Цінувала це місто саме за цю доступність медицини, бо чула, що у великих містах до лікаря довго чекають прийому», – сказала вона.

Лікарів бракує, але операції безоплатні

Тривале очікування прийому до лікаря пов’язане із давньою проблемою браку вузькопрофільних лікарів у Польщі, на сьогодні не вистачає кілька десятків тисяч фахівців, пояснили місцеві медики у сюжеті програми «Факти тижня».

Між тим, українцям з онкологічними захворюваннями в Польщі можна розраховувати на безкоштовне лікування та операції.

«З початку війни в Україні влада Польщі повністю зрівняла українських військових біженців у правах з громадянами Польщі. Я особисто веду кілька хворих, які отримують дуже дороге лікування безкоштовно», – розповідає доктор медичних наук, лікар-онколог Кшиштоф Конопа, який працює в одному з набільших і найсучасніших онкоцентрів.

За його словами, зараз для українців немає оплати за операції і радіотерапію, поки держава це фінансує. Базові дорогі ліки для лікування пухлин українці отримують теж без оплати.

Передбачається, що доступ до безкоштовної медицини для українських біженців у Польщі триватиме до серпня 2023 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus