USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Члени парламентського освітнього комітету вражені побаченим на Волині

27 Листопада 2017 19:00
Минулої п’ятниці члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти та науки провели виїзне засідання у Луцьку.

Захід відбувся з ініціативи народного депутата від УКРОПу, голови підкомітету з питань позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти та освіти дорослих Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Ірини Констанкевич, інформує прес-служба Волинського УКРОПу.

Окрім цього, нардепи ознайомились із роботою Луцького вищого професійного училища будівництва та архітектури, Волинського обласного еколого-натуралістичного центру та Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Участь у виїзному засіданні освітнього парламентського комітету взяли перший заступник голови комітету з питань освіти і науки Олександр Співаковський, перший заступник міністра освіти та науки Володимир Ковтунець, народний депутат Тарас Кремінь.

Еколого-натуралістичний центр: парламентарів вразив клас акваріумістики

У Волинському обласному еколого-натуралістичному центрі навчається 1680 вихованців з різних районів області.

Як зауважила директор центру Валентина Остапчук, основний напрям роботи освітнього закладу – наукова, координаційно-методична діяльність. Крім того, тут організовують такі важливі напрямки роботи, як зоологічний, сільськогосподарський, квітництва, ландшафту, дизайну, декоративно-прикладного мистецтва. Центр проводить значну роботу, спрямовану на формування в учнівської молоді здатності до усвідомленого вибору майбутньої професії.

Керівник закладу ознайомила гостей із роботою різних відділів центру. Особливо гостей вразили клас акваріумістики, де створюють акваріумні композиції, галерея кімнатних рослин, що вміщує десятки різновидів цих представників флори, та куточок живої природи.

Вихованці еколого-натуралістичного центру беруть участь у різноманітних олімпіадах, конкурсах, фестивалях місцевого та всеукраїнського масштабу, де займають призові місця. Варто зауважити, що еколого-натуралістичні відділи також працюють на базі позашкільних закладів районів та міст. Обласний центр координує роботу однієї станції, двох центрів та шести відділів, співпрацюють також із об’єднаними громадами, зокрема, Смолигівською та Павлівською.
Нардеп про військовий ліцей: «Це – фантастика»

У Волинському обласному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою навчається 794 ліцеїсти із 18 областей України. Ліцей готує кандидатів до вступу у вищі військово-навчальні заклади та надає державну допомогу дітям-сиротам та дітям військовослужбовців, які загинули при виконанні службових обов’язків.

Народні депутати розпочали ознайомлення із закладом зі спортивного комплексу, де якраз відбувався міжнародний турнір з боксу пам’яті майстра спорту з боксу Василя Лотоцького.

Перший заступник голови Комітету з питань освіти і науки Верховної Ради України, голова підкомітету з питань вищої освіти Олександр Співаковський привітав усіх присутніх від імені комітету.

Також нардепи оглянули зал боротьби, зал для заняття хореографією, ігровий зал на два футбольних поля та басейн. До слова, спорткомплекс офіційно відкрили у січні цього року.

Члени освітнього комітету ознайомились зі структурою навчального корпусу, мали можливість побачити, як проводять уроки із різних дисциплін.

Керівник ліцею Павло Боснюк розповів, що заклад є комунальним і фінансується обласною радою.

«Ми маємо хороше фінансування – 34 мільйони із обласного бюджету. З державного – надходить освітня субвенція, яка перекриває зарплату викладачам. Потреби у нас чималі, тому хотілося б, щоб із держбюджету більше надходило коштів. На сьогодні найбільші потреби у нас – це реконструкція санаторію «Турія», який передали нам цього року. Звичайно, область не потягне всього», – зауважує Павло Боснюк.

Перший заступник голови комітети з освіти та науки Олександр Співаковський зазначив, що вражений військовим ліцеєм.

«Це – фантастика. Такого не бачив навіть у Європі», – каже нардеп.

На завершення члени комітету зустрілись із колективом ліцею та керівниками луцьких загальноосвітніх закладів.

Народний депутат Ірина Констанкевич наголосила, що вибір закладів для демонстрації членам Комітету не випадковий.

«Ми вирішили показати найкраще, що є на Волині, зокрема, у Луцьку. Адже ці заклади позашкільні, професійно-технічні, загальноосвітні забезпечують потребу не лише нашої області. До прикладу, на навчання до військового ліцею приїздять діти зі всієї країни.

Цей навчальний заклад є тією вершиною, про яку мріють багато сільських дітей. Той рівень навчання, який тут є – свідчення того, що наша освіта виходить на нові рубежі.

Ліцей є прикладом того, як можна змінюватися, як можна у складних економічних умовах демонструвати зовсім інші зразки навчальних закладів. Важливо підтримувати такі заклади освіти на державному рівні, адже не всі місцеві бюджети мають для цього достатньо ресурсів», – підсумувала Ірина Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus