USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Члени виборчих комісій муситимуть проходити навчання

13 Лютого 2018 14:20
Виборчий кодекс передбачає, що у виборчих комісіях працюватимуть лише ті, хто пройде навчання та отримає відповідний сертифікат: вирішення питання навчання усіх членів 30 тисяч ДВК в Україні експерти називають практично не підйомним в найближчій перспективі.

Про це йшлося під час круглого столу на тему: «Проблемні питання організації, підготовки та проведення перших виборів в об’єднаних територіальних громадах. Регіональний погляд на перспективи виборчої реформи в Україні» 13 лютого в Луцьку.

Доцент кафедри загальнотеоретичного правознавства та публічного права Національного університету «Києво-Могилянська академія» Володимир Венгер зауважив, що гострою є проблема професіоналізму членів виборчих комісій. Так, у виборчому кодексі, який у першому читанні прийняла Верховна Рада, передбачається, що членами ДВК можуть бути люди, які пройдуть навчання та отримають сертифікати. Він відзначив, що наразі до цього не готові місцеві організації партій. Одна справа, мовляв, організувати навчання для членів ТВК, а інша – забезпечити навчанням членів усіх 30 тисяч виборчих дільниць в Україні. Це питання, з його слів, майже не підйомне в масштабах країни у найближчій перспективі. Йдеться про навчання протягом принаймні 1-2 тижнів, тож не всі члени ДВК будуть готові покинути роботу або господарство, аби на два тижні виїхати на навчання «невідомо для чого». Альтернативою може бути впровадження постійно діючих ДВК на платній основі.


В країні виявляли ДВК, які проводили вибори «по звичаєвому праву», не маючи жодного примірника закону про місцеві вибори. Були виявлені випадки, коли вибори такими комісіями були проведені неправильно. Траплялися навіть курйозні випадки: бюлетені в одній з ДВК були пошкоджені рідиною. Як виявилося, не маючи де зберігати бюлетені, член комісії взяв їх собі додому, де дружна видоїла корову і бюлетені промокли молоком. Внаслідок цього, вибори не вдалося провести. Також фіксували випадок, коли члену ДВК дружина попрала одяг, у кишені якого була печатка виборчої комісії. Бували й випадки, коли виборці дізнавалися про кандидатів вже з виборчого бюлетеню, оскільки не мали інших джерел, аби про них дізнатися.

Цьогоріч у держбюджеті передбачили лише 200 мільйонів гривень на проведення усіх виборів. Торік ЦВК використала таку суму менше, ніж за півроку. Отже, на думку Володимира Венгера, цього року такої суми знову не вистачить, особливо, якщо йтиметься про навчання членів виборчих комісій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus