USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Виборча революція: якими тепер будуть вибори в Україні

8 Листопада 2017 15:48
Верховна Рада на засіданні у вівторок продовжила осінній марафон реформ, прийнявши в першому читанні Виборчий кодекс, який змінить механізм виборів в країні.

Що зміниться

Вього у вчорашньому порядку денному було два законопроекти про Виборчий кодекс. Перший – авторства нардепа від партії "Відродження" Валерія Писаренка, його парламент успішно провалив. А ось другий, в розробці якого брав участь спікер ВР Андрій Парубій, вдалося прийняти – за нього з першої ж спроби знайшлося 226 голосів. Це дуже здивувало багатьох нардепів. Світлана Заліщук навіть написала в соцмережі, що ухвалення цього закону – чиста випадковість, пише Сегодня.

Нагадаємо, перед голосуванням за документ експерти сумнівалися, що він пройде парламент, зазначаючи – зміни будуть не до душі нардепам-мажоритарникам. Новий кодекс скасує мажоритарку, змусить партії повністю відкрити свої списки, а у виборчому бюлетені залишаться тільки два рядки: "Підтримую виборчий список політичної партії №..." і "Підтримую кандидата в нардепи України від цієї політпартії №...".

Експерт з конституційного права Юрій Ключковський, який працював над ухваленим законопроектом, розповів "Сегодня", що за новими правилами буде два списки – загальнодержавний та регіональний. До першого подаватимуться від партії 450 кандидатів. З другим буде складніше. Спочатку всю країну розіб'ють на 27 виборчих регіонів, а потім партія розбиватиме загальнодержавний список на регіональні.

"Виборці голосують в регіональному списку за партію і одного з її кандидатів. Голоси підраховуються, визначаються партії, що набрали більше 4%, і після цього визначається кількість мандатів, які партія отримає в регіоні, – каже Ключковський. – Для цього встановлюється квота – загальна кількість голосів за партії, які пройшли бар'єр, ділиться на 450. Це "вартість" одного мандата. Після цього число голосів, отриманих партією в регіоні, ділиться на цю квоту, і ми дізнаємося, скільки мандатів вона отримала в цьому регіоні"".

Надлишки, за словами експерта, розподілятимуть вже по загальнодержавному округу. А щоб взяти участь у виборах, кожна партія вноситиме на спецрахунки ЦВК заставу в 2 млн грн, який повернуть, тільки якщо за партію проголосувало не менше 2% українців.

Юрист Діна Дрижакова в цілому позитивно оцінює прийняття кодексу: "У більшості європейських країн законодавство кодифіковане (Польща, Чехія, Франція), і це добре – Кодекс дозволяє регулювати виборчі процедури на різних виборах. Сподіваюся, це з часом відбудеться і в Україні". При цьому вона відзначає – поки що Кодекс сирий і не має практики застосування, хоча з часом це може зробити виборчий процес в Україні цивілізованішим.

"Зниження прохідного бар'єру з 5% до 4% – це плюс, що дозволяє більшій кількості партій пройти до парламенту. З позитиву можна відзначити і прописану процедуру роботи виборчих комісій, підготовку членів комісій – це вже не будуть люди з вулиці", – підкреслила Дрижакова.

Ще один автор законопроекту, нардеп від НФ Леонід Ємець, очікує, що в другому читанні Виборчий кодекс розглядатимуть вже через два тижні. Він прогнозує, що на той час документ обзаведеться тисячею правок.

"Теоретично під цей законопроект у другому читанні голосу знайдуть – серйозних загроз ні для мажоритарників, ні для партій я в ньому не бачу. Але в майбутньому хотілося б домогтися і повної заборони політичної реклами", – підсумував голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Держбюджет-2018: план на Новий рік

Вчора також тривала бюджетна епопея. Незважаючи на те, що за регламентом держкошторису на наступний рік повинен був бути прийнятий за основу ще до 20 жовтня, нардепи навіть не ставили його на голосування у вівторок.

Заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко в кулуарах парламенту зізнався, що низка статей бюджету ще не готові для голосування навіть в першому читанні. Каменем спотикання, за його словами, стали макроекономічні показники. Він також додав, що приймати бюджет під Новий рік – відома політична традиція в Україні.

У свою чергу його колега за фракцією Ірина Луценко додала, що Бюджетний комітет звернувся до Кабміну переглянути деякі цифри, але пообіцяла, що бюджет буде прийнятий вчасно і "під ялинкою ВР не ночуватиме".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus