USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Чому австрійський суд дозволив екстрадицію Фірташа в США і що тепер його чекає

26 Червня 2019 22:26
Верховний суд Австрії відхилив апеляцію адвокатів українського бізнесмена і політика Дмитра Фірташа на рішення апеляційного суду про його екстрадицію в США. Тепер остаточне рішення про долю Фірташа – за федеральним міністром юстиції Австрії.

Якщо міністр погодиться з екстрадицією, Фірташ може постати перед американським судом вже у липні. Йому загрожує понад 80 років тюрми.

Що означає це рішення суду і яким буде розвиток подій, аналізує видання «Страна».

«Політичний противник Вашингтона»

Після першого рішення вищого земельного суду Відня про можливість екстрадиції українського бізнесмена і політика Дмитра Фірташа в США пройшло 2 роки і 4 місяці.

Адвокати Фірташа наполягали на тому, що запит США на екстрадицію політично мотивований. І цю ж позицію відстоював і суд першої інстанції навесні 2015 року.

«Дмитро Фірташ – це політичний противник Вашингтона», – заявив адвокат Фірташа Дітер Бемдорфер під час засідання у Верховному суді у вівторок, 25 червня, переконуючи Сенат (колегію суддів) Верховного суду відмовити в екстрадиції Фірташа в Штати.

Але Верховний суд Австрії відхилив апеляцію адвокатів і не погодився з їхнім клопотаннями про необхідність відновити судовий розгляд. Суд також не прислухався до доводів прокуратури Австрії, яка виступає проти екстрадиції.

Рішення Верховного суду Австрії опоненти Фірташа в Україні визнали доказом його провини. У той час, як головуючий суддя, навпаки, вказав, що Верховний суд не вирішує питання наявності чи відсутності вини Фірташа, а тільки розглядає дотримання законодавства при прийнятті рішення апеляційним судом і питання про можливість екстрадиції.

В цілому рішення про можливість екстрадиції Фірташа в США Верховний суд залишив в силі, хоч і зазначив, що має деякі зауваження до процесу розгляду справи в апеляційному суді. Під час слухань Фірташ відмовився від останнього слова, приєднавшись до заяв своїх захисників.

Пізніше прес-служба Фірташа оприлюднила позицію його юристів.

«Ми розчаровані сьогоднішнім рішенням Верховного суду Австрії. У будь-якому випадку, нічого не змінилося щодо невинності пана Фірташа і відсутність доказів його провини в якомусь злочині. Він ніколи не займався бізнесом в США, ніколи не відвідував США, не знав ні про які плани по підкупу офіційних осіб в Індії з питання індійських титанових родовищ, які ніколи і ніким не були реалізовані», – йдеться в заяві.

Остаточне рішення про екстрадицію Фірташа в США тепер повинен прийняти федеральний міністр юстиції Австрії, 70-річний Клеменс Яблонер, призначений на цю посаду буквально в травні нинішнього року. Близько 20 років він був головою Вищого адміністративного суду і професором юриспруденції у Віденському університеті. Крім поста міністра юстиції своєї країни, він зараз виконує обов’язки віце-канцлера Австрії.

Згідно з угодою про екстрадицію між Австрією і США, міністр юстиції приймає рішення «з урахуванням інтересів і міжнародних зобов’язань Австрії». Таким чином, узгоджувати рішення Клеменс Яблонер повинен із зовнішньополітичним відомством, яке в травні очолив кар’єрний дипломат Олександр Шалленберг, який до цього очолював департамент з питань ЄС в канцелярії експрем’єра Себастіана Курца, а ще раніше – був спікером в тамтешньому МЗС.

Австрійські ЗМІ, коментуючи судовий процес над Фірташем, вже назвали майбутнє рішення міністра юстиції Австрії «політичним».

«Зважаючи на актуальність цього питання для зовнішньої політики завжди вважалося ймовірним, що таке рішення буде прийнято тільки за погодженням з іншими членами федерального уряду», – відзначило агентство APA, вважаючи, що на це буде потрібно кілька днів. Однак, австрійське законодавство не обмежує міністра в терміни ухвалення рішень.

Таким чином, воно може бути винесено як в найближчі дні, так і через тривалий час.

Фабула справи

Дмитро Фірташ вимушено знаходиться в Австрії вже більше 5 років. У Штатах бізнесмена звинувачують у спробі підкупу індійських чиновників на загальну суму 18,5 мільйона доларів. За даними американських правоохоронців, Фірташ за допомогою хабарів хотів отримати дозволи на видобуток в Індії титанової руди, а готову продукцію на її основі, нібито планував продавати американської компанії Boeing. Сам Фірташ заперечує звинувачення, наголошуючи, що ніколи не був у США. І називає їх політично мотивованими з метою покарати за позицію напередодні виборів президента України 2014 року, яка йшла в розріз з інтересами американців.

Фірташа заарештували у Відні 12 березня 2014 року, але відпустили під заставу в 125 млн євро. У квітні 2015 року Земельний суд Відня у кримінальних справах відхилив запит Мін’юсту США про екстрадицію Фірташа.

У судовому рішенні причиною відмови було названо політичні мотиви в клопотанні США. Після рішення Земельного суду Відня Фірташу повернули паспорт. Однак, прокуратура оскаржила це рішення.

І в лютому 2017 року Вищий земельний суд Відня дозволив екстрадицію Фірташа. Захист бізнесмена подала апеляцію до Верховного суду.

В процесі Фірташа за його екстрадиції до Австрії в січні нинішнього року з’ясувалася цікава деталь – американські прокурори аргументували запит на екстрадицію звітом в PowerPoint консалтингової фірми McKinsey для компанії Boeing, який, як стверджує сам Фірташ, він в очі не бачив.

The New York Times опублікувало матеріал, у якому зазначалося, що Boeing попросив McKinsey оцінити можливість видобутку титану в Індії для виробництва літака 787 Dreamliner. Виробник літаків розраховував залучити посередника для прискорення бюрократичних процедур – компанію Bothli Trade, яка належить Фірташу. У цьому звіті, який був складений McKinsey в 2006 році, згадувалося, що план Фірташа полягав зокрема в тому, щоб «поважати традиційний бюрократичний процес, включаючи використання хабарів».

Український олігарх також, нібито, назвав 8 представників індійської влади, які могли би допомогти Boeing. Їх імена були опубліковані на слайді презентації консалтингової компанії, яка і стала головним доказом американських прокурорів у справі. Прокурори назвали цей документ «чітким доказом» того, що підприємство Фірташа повідомив Boeing «про план підкупу державних посадових осіб Індії, який вже був на стадії реалізації».

Майже через півроку після арешту Фірташа у Відні Boeing заявив, що відмовився від угоди і знайшов інше джерело титану. Тобто де-факто хабара ніхто нікому не давав. При цьому сам аналіз, проведений McKinsey навряд чи можна вважати достовірним доказом того, що навіть такі наміри існували.

Сам Фірташ заперечує, що готовий був платити хабарі, і взагалі мав будь-які відносини з McKinsey. Також захист Фірташа наполягає, що у США немає юрисдикції розглядати злочини, вчинені в Індії. Однак наприкінці минулого тижня федеральна суддя Ребекка Палмайер в Чикаго відмовилася скасувати звинувачення, оскільки, на її думку, схема вплинула на чикагську компанію Boeing.

У статті також наводиться аргументація австрійського судді Кристофа Бауера, який раніше відмовив американцям в екстрадиції Фірташа. Той вважав, що реальні причини інтересу влади США до Фірташа лежать в геополітичній площині. Суддя також пов’язав прагнення американців заарештувати Фірташа в кінці 2013 року з його впливом на екс-президента України Віктора Януковича, якого Вашингтон хотів використовувати в своїх цілях.

«Шлях до повернення в Україну»

Американський адвокат Дмитра Фірташа Дан Уебб в листі до судді у справі Фірташа в Чикаго Ребеці Палмайер відзначав, що Фірташ може бути екстрадований протягом семи-десяти днів після рішення міністра юстиції.

Адвокати бізнесмена не раз відзначали, що в повному тексті звинувачення проти Фірташа не говориться про те, що він або будь-хто інший підозрюється в дачі хабарів. Тому навіть у разі екстрадиції бізнесмена в США справа проти нього може розсипатися в суді, після чого Фірташ зможе повернутися в Україну.

«Друзі, я б не поспішав робити висновки щодо Дмитра Фірташа. Процес екстрадиції не має жодного відношення ні до запобіжних західів, ні до вини, – написав у своєму телеграм-каналі авторитетний юрист Андрій Портнов. – Багато розцінюють сьогоднішнє рішення австрійського суду негативно для нього, а я вважаю, що це шлях до відносно швидкого завершення всього його справи і подальшого, після всіх переїздів і судових формальностей, спокійного повернення в Україну».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
трамп-пам-пам Показати IP 27 Червня 2019 11:01
какой бы фирташ жулик не был, но это 100 процентный беспредел-провокация. чудака маринуют 5 год за совет американцам дать денег индусам за добычу в их индии сырья.
исс до трамп-пам-пам Показати IP 29 Червня 2019 09:25
не за совет американцам, а за попытку подкупа им индусов и получения возможности продавать Боингу титана.
Клава Показати IP 29 Червня 2019 12:42
нещасні облгази лишаються сиротами..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus