USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чому на Волині подорожчав хліб

7 Квітня 2015 15:32
Ціни на хліб, волинський зокрема, впевнено йдуть угору. Здається, європейська ціна за буханку хліба в доларовому еквіваленті не за горами. Державні контролери сварять виробників, ті, своєю чергою, наводять власні аргументи. 30 березня у стінах Волинської облдержадміністрації представники влади винесли для обговорення меморандум, який мав би запобігти у подальшому необґрунтованому та різкому збільшенню ціни на соціальні сорти хліба. Облдержадміністрація у рамках меморандуму має сприяти формуванню продовольчих запасів. Детальніше - в матеріалі Хронік Любарта.

Втім виробники мало не в один голос заявляють, що влада схаменулася пізно. Мовляв, питання ціни на хліб потрібно розв’язувати системно і докорінно, а не лише завдяки домовленостям на Київському майдані, які ризикують стати звичайною формальністю.

Заступник директора департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Галина Дика зазначила, що у 2014 році Волинь мала вищий показник інфляції, ніж середній по Україні (125,9% проти 124,9%). Найбільше подорожчали продукти харчування – на 109,9%, хліб і хлібобулочні продукти – на 110,9%. Станом на 20 березня з 23 основних найменувань продуктів харчування в області вищі, аніж середні по Україні, були за 9 найменуваннями.

Зокрема, на макаронні вироби ціни збільшилися за декаду на 15,7%. Це другий показник серед інших регіонів України. Ціна на пшеничний хліб із борошна першого ґатунку зросла на 12,9%. Це п’ята позиція за ціною серед регіонів України. Хліб житній – на 7,3% (шоста позиція в державі). При цьому ціни на хліб вищі, аніж у сусідніх областях. Хоча, зі слів Галини Дикої, зловживань із торговельною надбавкою у магазинах немає. До слова, така надбавка на хліб простої рецептури має складати не вище як 5%.

Виконувач обов'язків голови Волинського обласного відділення Антимонопольного комітету України Сергій Луговий зазначив, що в Луцьку буханка хліба дорожча майже на третину, порівняно з Ковелем чи Нововолинськом.

Посадовець зазначив, що після перевірок ціни на хліб знизили ТзОВ «Володимир-Волинський хлібокомбінат» на 80 копійок за кілограм та ТзОВ «Волиньторгхліб» на 30 копійок. Утім найбільші виробники так і не зреагували на вимогу привести ціни у відповідність. Як повідомив Сергій Луговий, за рік ПрАТ «Нововолинський хлібозавод» підняли ціну на 49,52 %, а ТОВ «Ковельський хлібокомбінат» – лише на 38,50 %. При цьому ціни на хліб пшеничний і житньо-пшеничний у ТОВ «Ковельський хлібокомбінат» на 39,4 % нижчі за ціни ПАТ «ТеремноХліб».

«Надалі територіальне відділення наполягає, аби ці заводи мінімізували свої витрати, врахували зниження цін на паливно-мастильні матеріали. Ті підприємства, які не зробили цього, понесли покарання. Зокрема, 26 березня 2015 року було оштрафовано «ТеремноХліб» уже вдруге протягом трьох місяців на максимальний штраф у розмірі 68 тисяч гривень. Це ті повноваження, які надав нам законодавець», – зазначив Сергій Луговий.

Натомість виробники хліба зазначають, аби вони могли виробляти соціальний хліб, мають бути дотримані відповідні умови. Серед елементарних – наявність дешевого борошна з Аграрного фонду, якого не було. Виробники кажуть, що тривалий час просто не могли закупити борошно через валютні коливання. Проблеми з постачанням дешевого зерна підтверджують і представники влади. Вони сподіваються, що запаси борошна будуть сталими, адже 17 березня відновив діяльність «Луцький комбінат хлібопродуктів-2».

«Ми довго сподівалися на борошно аграрного фонду. Думали, що ціна на нього буде нижчою за ринкову, і це дасть можливість забезпечити виробництво хліба простої рецептури за мінімальними цінами. Але на селекторній нараді з Міністерством агропромислового розвитку міністр озвучив, що такого борошна не буде, що державне підприємство «Аграрний фонд» – це вже ПАТ «Аграрний фонд». І, відповідно до свого статуту, воно не має права реалізовувати борошно за ціною, яка нижча за ринкову», – зазначила Галина Дика.

Керівник Ковельського хлібокомбінату Іван Смітюх нарікав на демпінгування цін з боку конкурентів під час тендерних процедур.

Інший лейтмотив обурення виробників – тінізація ринку. Мовляв, великі підприємства, які сплачують податки та усі соціальні відрахування, не можуть зменшити вартість хліба, аби це не позначилося на рівні зарплати працівників. Натомість дрібні виробники звітують про маленькі колективи та мізерну сплату податків, що не співвідноситься з об’ємами виробництва. Директор ПАТ «ТермноХліб» Андрій Тищенко повідомив, що на Волині в тіні перебуває 90% ринку хлібобулочних виробів.

«У нас виходить в країні так, що тих, хто працює в «білу», показує свої цифри, платить «білу» зарплату, штрафують. А тих, хто працює по підвалах, не помічають. Чому державні органи не звертають увагу на тих, хто працює в тіні?» – зазначив Андрій Тищенко.

Керівник луцького хлібозаводу зауважив, що ціну на хліб підприємство буде переглядати залежно від ринкових умов. Втім знижувати ціну за рахунок зменшення рівня заробітної плати не збирається. Споживачам доводиться сподіватися на державне регулювання та конкретні дії. Слухання домовленостей та підписання паперів вже мало кого заспокоює.

Дарина ГОГОДЗА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
Анатоль_ Показати IP 7 Квітня 2015 15:40
у Новіку поки ще ціни на соціальний хліб по-старому
Анонім до Анатоль_ Показати IP 7 Квітня 2015 17:02
Бо там певно заправляє Наталя Семенiвна?
Анатоль до Анонім Показати IP 7 Квітня 2015 19:57
Наталі Семенівні зараз не до хліба! Вона має собачого притулка!
вінтер Показати IP 7 Квітня 2015 16:01
коментар було видалено
лучани Показати IP 7 Квітня 2015 16:05
Хліб повинен бути дорогий. Тоді будя якісний.
Анатоль до лучани Показати IP 7 Квітня 2015 16:11
I смачний
не пацик Показати IP 7 Квітня 2015 16:26
від хліба поправляються нема чого одним хлібом кормитися е ще городина
морозюк до не пацик Показати IP 7 Квітня 2015 16:39
иногда, глубина мысли некоторых комментаторов просто поражает....
не пацик до морозюк Показати IP 7 Квітня 2015 16:43
неподобаеться переходити треба на Рошен -дешево і калорійно
Ваня Показати IP 7 Квітня 2015 16:53
Читаю коменти і думаю,чого ви такі розумні живете в Луцьку чи області, валіть за бугор і живіть.Там вам буде все. Там нема корупції і хліба вище криші. А у нас маємо те,що маємо.Душать нас з усіх боків, а ми живемо. Бог знає, як виживаємо.Але пока не можемо нічого зробити.Лопнеться терпець у людей,тоді ці олгархи-бкндити нажруться по повній
Ппц Показати IP 7 Квітня 2015 17:14
Коли влада вже почне с бізнесом якось співпрацювати? Таке відчуття що до влади на Волині прийшов князь Автозаводський. Всі чьогось винні....
церковна миша до Ппц Показати IP 7 Квітня 2015 20:22
А чого їм співпрацювати? У нас тепер весь бізнес у владі.
злий Показати IP 7 Квітня 2015 17:16
Я не розумію при чому тут валютні коливання до ціни на борошно для соціальних сортів хліба? Ох відчуваю дограються вони....
Ваня до злий Показати IP 7 Квітня 2015 18:04
Я стопроцентно з тобою згоден. Ні фіга не пойму,хліб виростили у 2014 році. багатющий був врожай. Чого така вартість хліба? Ви олігархи зажрались вже так, не знаю,як їх присадити нам бідним людям.А,що ж буде зараз ви уявляєте,коли вартість соляри яка, міндобрива?Це буде капец повний.Сидимо і думаємо картопля по 2,50, а яблука ,які виростив Бог 15 грн.Що вложено у вирощенн яблук? Задумайтесь, скільки потріюно вложити грошей,щоб виростити картоплю. Мішок міндобрива 700 грн,попорати, а потім посадити, покропити, обгорнути, пополоти, викосити і викопати і виорати землю на зиму.Це колосальна сума. Хто її буде садити, а ніхто.Якщо обрахувати її собвартість вона вартує 20 грн кг.
1111 Показати IP 7 Квітня 2015 17:34
Гунчик п*зд*бол попіарив з теремно " хліб не повинет коштувати 10 грн. а нормальна цінвфа 7 грн". при зарплаті 2000 грн. 150 на дитсадоу 780 за газ 80 за воду 160 за свтло та люди душу чорту продадуть щоб дітей прокормити авних по осені закупили 1.2.картоплю і 1.6 пшеницю , а те чмо на автобусах які згнвають за три роки і зараз живе за державний бюджет заробив статок і зараз розказює як добре жити
ага до 1111 Показати IP 8 Квітня 2015 07:09
Ше будете за БП плакати.
Знайка Показати IP 7 Квітня 2015 17:40
Шановні !!! Нехай влада і контролюючі органи (антимонопольній комітет та цінова) краще прораховують які реальні витрати закладає підприємство в вартісь хліба, а це не тількі зарплата працівників (якою прикривається керівник заводу)- це і "роялті"(винагорода за використання торгової марки ), це і "надуті заводом витрати" і "всілякі бонуси" торговим мережам і т.д. Як що прибрати все це з складової ціни хліба, то вартість буде на 30-35% дешевшою. Але в вищевказаних держ.комітетах мають працювати дійсно профісійні люди, які вміють видаляти "шелуху от зерна", а не слухати як їм "тупо їздять по вухам" деякі керівники. СЛАВА УКРАЇНІ !!!!
знайці до Знайка Показати IP 7 Квітня 2015 20:34
це все правильно,однак шановні прорахуйте, по якій ціні с/г продукція закупляється в виробника і по якій ціні продається споживачу! Тут золотий "Клондайк"!Поки тут не втрутиться держава, не оживе село і Україна не воскресне!
не пацик Показати IP 7 Квітня 2015 20:25
в цілому світі ціни на нафту падають а в уркаіні на бензин і солярку ростуть -на продукти в магазині хіба що можна дивитися - за заробітну плату -працевлаштування і пенсіі говорити небуду а то люди і так всі нервові : Но що дивно повним ходом іде будівництво-маетків-магазинів-церковних споруб-барів- готелів :-напевне не ті люди державні гроші шукають :- не ті : а тут ще весінні загостреня стосунків хрюші і кролика тай тягнисрака вже наметів натягнув-не до добра це все :- хоч би паску нормально без тих ідиотів зустріти а то вони зроблять АТО по всій Украіні
лучанин до не пацик Показати IP 8 Квітня 2015 08:24
коментар було видалено
Джулія Показати IP 7 Квітня 2015 20:54
Я б купила хліб у т.зв. "тіньових виробників", але де ж їхня продукція?? В супермаркетах і магазинах або "Теремно", або "Кічкарівка".
робертс до Джулія Показати IP 7 Квітня 2015 21:33
Тільки 4 виробники хліба сплачують податки сповна, а решта - тю -тю... То звідкіля ж воно буде ?
математик Показати IP 8 Квітня 2015 11:33
Щось у того директора з ТЕРЕМНО з математикою погано. З його слів "в тіні перебуває 90% ринку хлібобулочних виробів". Як що в середньому по Луцьку продається до 70 т хліба - це по-білому" 10%, то 90% - виходить майже 630 т хліба !!! А все разом 700 т - це 1000000 буханок хліба по 0,700 кг. На одного лучанина приходиться з'їсти більше 5 буханок хліба щоденно !!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus