USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Чому не можуть законсервувати знайдений на Волині стародавній човен

24 Листопада 2015 14:55
Стародавній човен, який знайшли в селі Старосілля Маневицького району досі не законсервували. Про це розповів директор Маневицького районного історико-краєзнавчого музею Петро Хомич, - повідомляє УНН.

“На даний момент у Маневицькому краєзнавчому музеї ми проводимо перший етап рятування нашого човна-довбанки, саме консервацію. Дякуючи Богу — цей консервант нам надали. Трішки мало. Трішечки на першому етапі його дала „Хортиця“, далі ми мусимо закупити новий консервант через те, що його не вистачатиме”, — зазначив П. Хомич.

Зі слів науковця, проблема полягає не у відсутності коштів, а в тому, що в Україні немає необхідного консерванту.

“В чому стоїть питання, коли я почав шукати ці консерванти, то їх на даний момент в Україні не виявилося, є тільки в Росії та у ближньому зарубіжжі, в Польщі. В чому стоїти питання, коли я зв’язався з Росією, то тільки виходить в Тамбові є склад, який може надати. Буквально на понеділок це вартувало 35 тисяч гривень, щоб закупити 500 кілограмів цього консерванту, а доставка це додаткові кошти. А ще ви розумієте, можна тільки заплатити з російської сторони, вони так вимагають, тобто з української сторони вони не приймають”, — розповів науковець.

Також він відзначив, що зараз проводять необхідні аналізи, які спрямовані визначити вік човна, але за них поки що не розрахувалися.

“На даний момент я відвіз показники на радіовуглицевий аналіз до Києва. Вони вже дивляться, але гроші я сказав будуть трішки пізніше, я думаю ми десь будемо шукати гроші і заплатимо їм за цей аналіз”, — відзначив Петро Хомич.

Нагадаємо, наприкінці серпня у річці Стир поблизу села Старосілля Маневицького району рибалки виявили дивну знахідку. Як з’ясувалося згодом – це 12-метровий човен-довбанка.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЩО ЗНАЙШЛИ ПОБЛИЗУ СТАРОДАВНЬОГО ЧОВНА. НОВІ ФАКТИ

Звістка про човен із тисячолітньою історією, знайдений на берегах Стиру у Старосіллі Маневицького району, облетіла всеньку Україну.

Краєзнавці не заперечують: якщо їхні припущення підтвердяться радіовуглецевими аналізами, довбанка претендує на вседержавну унікальність, а на місці, де її знайшли, проведуть серйозні археологічні дослідження. Поки наковці готуються до вивчення місця із мінімум 1000-літньою історією.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ку Показати IP 24 Листопада 2015 18:33
Ну напевно тому, що він на......й нікому не треба.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus