USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чому «успішний» жек у Луцьку просив допомоги з місцевого бюджету?

16 Червня 2015 10:53
На початку квітня виконком Луцької міської ради заслухав звіт директора «жеку» №3 Руслана Юлдашева про підсумки роботи і резюмував: відзначити успішну діяльність. Не минуло і двох місяців, як депутатам довелося протягнути фінансову руку допомоги цьому «успішному» підприємству і виділити з міського бюджету 245 тисяч гривень для поповнення статутного фонду «жеку», - інформує «Комунальний патруль».

Відремонтували, покрили, облаштували

У звіті «жеку» №3 за 2014 рік – солідний перелік виконаних робіт із ремонту житлового фонду. Роботи охопили понад 150 об’єктів (тоді як в зоні обслуговування «жеку» – всього 671 житловий будинок).

«Комунальний патруль» вирішив влаштувати рейд свіжовідремонтованими під’їздами і дахами.

У графу «Ремонт під’їзду» керівництво «жеку» вписало 31 будинок та 48 відремонтованих під’їздів. Вирішили завітати до будинку, в якому, за інформацією зі звіту, відремонтували найбільше – чотири під’їзди.

Будинок на вул. Арцеулова, 9 виявився п’ятиповерховою «хрущовкою». Місцевих відверто здивувала інформація, що ремонт у під’їзді «жек» вважає своєю заслугою: кошти на матеріали збирали самі власники житла.

«У першому під’їзді справді торік робили ремонт, а в нашому – років десять тому, не пізніше. Просто бережемо, бо знаємо, що це – недешеве задоволення, – розповіла мешканка третього під’їзду на вул. Арцеулова, 9. – Але який стосунок до цього має «жек»? Ми гроші самі здавали, фарбу самі купували, єдине, що нам виділили – це майстрів».

У сусідніх будинках – на вул. Арцеулова, 11 та на вул. Гулака-Артемовського, які також є у звіті «жеку» про відремонтовані у 2014 році під’їзди, – та сама ситуація. Ремонт – де є, а де навіть близько ним не пахне, і мешканці одноголосно стверджують: якщо десь щось і підфарбовано, то суто спільними зусиллями самих людей.

Директор ЖКП №3 Руслан Юлдашев натомість стверджує, що після підняття тарифу на утримання будинку, тобто із 1 липня 2013 року, мешканці не платили жодної копійки за ремонт сходових майданчиків. Єдине, могли доплачувати, якщо вартість ремонту перевищувала кошти, зібрані за утримання будинків. На запитання, чому список відремонтованих під’їздів не збігається із реальною картиною, директор «жеку» пояснив: ремонт під’їзду – це не обов’язково ремонт сходових майданчиків. «У під’їзді можна не лише ремонтувати сходовий майданчик, але й ставити вікна, робити ремонт технічного поверху, робити «козирок» над входом у під’їзд», – пояснив Руслан Юлдашев.

Рейд верхніми поверхами будинків, які в списку об’єктів із відремонтованими покрівлями, дав зовсім інші результати. Про ремонтні роботи чули, майстрів на дахах бачили і все ж з позицією виконкому про «відзначити успішну роботу «жеку» не погодились.

«Торік покривали дах, але не над моєю квартирою, а над двома в сусідньому під’їзді, – розповіла мешканка житла на верхньому поверсі на вул. Привокзальній, 1. – Коли у мене протікав дах, а в під’їзді штукатурка зі стелі облітала такими шматками, що страшно було ходити, мені «жек» нічого не відремонтував. Єдине, що «виходила», то це майстрів, які погодилися покласти руберойд, який я купила. Сказали купити 13 рулонів, хоча, підозрюю, що цього забагато на мою двокімнатну квартиру, але ж я не могла стояти над ними на даху, щоб перевірити, чи не потягли собі кілька рулонів. Ті кошти, які я витратила на матеріали, потім домоглася, щоб мені зарахували як плату за утримання будинку».

Схожу історію розповіла лучанка, що мешкає на вул. Коновальця, 1-Б. Щоправда, у зворотному порядку: «Жек» не хотів нам ремонтувати дах. Ми кілька років тому вже покривали за свої гроші, вирішили, що не зовсім правильно весь час все робити своїми силами, тоді як є організація, яка бере щомісячно з нас гроші невідомо за що. Вирішили принципово не платити за утримання будинку. Коли назбиралася серйозна сума і «жек» почав звертатися до нас з претензіями, ми запропонували: платимо, але ви ремонтуєте дах. Єдине, за що треба віддати належне, – нас не обдурили і коли ми заплатили, за кілька тижнів покрівлю нам поремонтували».

У списку об’єктів, де торік ремонтували покрівлю, – 80 будинків. Площа покриття на кожному з них різна. На шести будинках – понад триста «квадратів», а є дахи, де встановлювали латки по 4-6 м2. Загалом поклали 10 986 м2 покрівлі.

Мовою цифр

У 2014 році «жек» №3 отримав 16 млн 530 тис. грн доходу. До речі, за цим показником підприємство є лідером серед усіх луцьких «жеків». Основна частина заробленого – гроші, отримані від лучан за утримання будинків – 11 млн 892 тис. грн.

Витратив «жек» на 612 тис. грн менше, ніж заробив. Основні затрати – на зарплату працівникам. До речі, попри найбільшу цифру доходів, у цьому «жеку» – найнижчий рівень оплати праці (середньомісячна з/п – 2200 грн). За рік задекларовано 5 млн 853 тис. грн виплаченої зарплати, плюс – понад 2 млн грн соціальних виплат.

Матеріальних витрат за рік «жек» нажив 3 млн 750 тис. грн. Це гроші, затрачені на сировину і матеріали. Звісно, за мінусом тих, на які мешканцям доводилося скидатися самим.

На 100 тис. грн амортизаційних відрахувань можна заплющити очі – техніка зношується, нерухомість занепадає, гроші списуються – типова процедура. А от 1 млн 233 тис. грн в графі «інші витрати» викликає трохи більше запитань. Це гроші, які могли бути витрачені «жеком» на відрядження, оплату послуг банку, витрати на зв’язок, рекламу, проведення прийомів, презентацій чи свят, або ж оплату на професійну підготовку працівників.

Крім того, ЖКП №3 мало неприємну історію із заборгованістю зі сплати податку на додану вартість. Відтак у 2014 році підприємство сплатило 769 тис. грн реструктуризації та 250 тис. грн штрафів і пені. Загалом, станом на початок цього року «жек» має боргів на 3 млн 263 тис. грн, основна частина яких – 1 млн 527 тис. грн – борг зі сплати податків.

Загалом, цифри зі звіту «жеку» можна звести до наступної арифметики. Сплативши майже 12 млн грн за послуги із утримання будинку, мешканці отримали 3,75 млн грн у вигляді матеріалів, які використали для різного роду ремонтних робіт (до речі, лише для 150 будинків із наявного 671), а також отримали послуг від працівників «жеку» на 5,85 млн грн.

Із бюджету і в бюджет

На сесії Луцької міської ради, що відбулася 28 травня 2015 року, ухвалили рішення про поповнення статутного фонду ЖКП №3 на суму 245 тис. грн. Це кошти, якими підприємство заплатило податок на прибуток.

«Оскільки в мене зараз відбувається реструктуризація податкового боргу, а при сплаті боргу кошти на витрати підприємства не зараховуються, відтак сума, яку ми платили за реструктуризацію, оподатковується. Міська рада є засновником цього підприємства і для того, щоб не «посадити» підприємство у всі ці борги, вони виділили суму для поповнення статутного фонду за умови, що я ці кошти повертаю у вигляді сплати податку на прибуток. Того самого дня ми перекинули кошти назад», – розповів директор ЖКП №3 Руслан Юлдашев.

Зі слів керівника підприємства, борги лишилися у спадок ще від попередників, які управляли «жеком» до 2009 року.

Маніпуляція із перекиданням грошей з бюджету і назад в бюджет – зрозуміла. За винятком хіба того факту, що за підсумками року «жек» зафіксував 612 тис. грн чистого прибутку, а тому однаково лишився б у фінансовому плюсі, навіть якби самотужки сплатив усі податки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
вибори-вибори Показати IP 16 Червня 2015 10:59
ромка знов копати почав під мера
вася Показати IP 16 Червня 2015 11:06
нехай пркуратура розбиреться А от 1 млн 233 тис. грн в графі «інші витрати» викликає трохи більше запитань. Це гроші, які могли бути витрачені «жеком» на відрядження, оплату послуг банку, витрати на зв’язок, рекламу, проведення прийомів, презентацій чи свят, або ж оплату на професійну підготовку працівників.Директор ЖКП №3 Руслан Юлдашев натомість стверджує, що після підняття тарифу на утримання будинку, тобто із 1 липня 2013 року, мешканці платили за ремонт сходових майданчиків. Єдине, могли доплачувати, якщо вартість ремонту перевищувала кошти, зібрані за утримання будинків. На запитання, чому список відремонтованих під’їздів не збігається із реальною картиною, директор «жеку» пояснив: ремонт під’їзду – це не обов’язково ремонт сходових майданчиків. «У під’їзді можна не лише ремонтувати сходовий майданчик, але й ставити вікна, робити ремонт технічного поверху, робити «козирок» над входом у під’їзд», – пояснив Руслан Юлдашев.
мешканець Показати IP 16 Червня 2015 11:18
Щоб ви там не писали , а особисто я роботою жеку задоволений на всі 100% !! Сантехніки тверезі !!! Заявки виконуються швидко , траву косять регулярно , і т. д. Навіть поштові скрині та лавки пофарбовані цього року !! От пишуть , скільки люди заплатили , а скільки не заплатили ??? От це питання треба піднімати . А то виходить , шо ті хто платить - той дурний .
Анонім до мешканець Показати IP 16 Червня 2015 11:43
троль ти ЖЕКОВСЬКИЙ
мешканець до Анонім Показати IP 16 Червня 2015 11:45
Аргументуй
Анонім до мешканець Показати IP 16 Червня 2015 11:59
нехай прокуратура аргументує
мешканець до Анонім Показати IP 16 Червня 2015 12:44
Приплів прокуратуру... Тролем мене ти назвав , а не прокуратура , треба свої вислови аргументовувати , а не перекидати стрілку .
Марина до мешканець Показати IP 16 Червня 2015 13:35
Скажіть, на якій вулиці Ви живете? Я теж хочу побачити цей "рай"
мешканець до Марина Показати IP 16 Червня 2015 14:20
Коновальця
Яська Показати IP 16 Червня 2015 12:17
А от 1 млн 233 тис. грн в графі «інші витрати» викликає трохи більше запитань. Це гроші, які могли бути витрачені «жеком» на відрядження, оплату послуг банку, витрати на зв’язок, рекламу, проведення прийомів, презентацій чи свят, або ж оплату на професійну підготовку працівників.......або на сплату боргів та штрафів які нагосподарював попередник Юлдашева (графа "фінансові витрати"). Панове горе-журналісти, не вмієте розмовляти мовою цифр - не беріться, смішно читати.
Перехожий Показати IP 16 Червня 2015 15:09
Ходжу по вулиці Бойка, яка відноситься до 3 Жеку кожен день.Кому виплачується зарплата двірника, який прибирає цю вулицю?Сміття, бур'ян по пояс!!!Добре хоч деякі жильці біля свого під'їзду прибирають, а то скоро буде не пройти по вулиці.А поряд Волинський музей ікони, Головний корпус університету!Претендуємо на європейське місто.А в самих хіба на головних вулицях більш-менш.
Наталка Показати IP 16 Червня 2015 16:39
Толку нуль з цього Жеку. Абсолютно нічого не робиться. Не бачила ніяких працівників Жеку за півроку, що живу в цьому будинку. А ні - обманюю - один єдиний раз таки бачила. Коли ми з чоловіком вичистили двір від дерев і трави (самотужки). І склали сміття при дорозі, щоб забрав сміттєвіз. Нам не те, що дякую не сказали, а і оштрафувати погрожували
11111111111111 Показати IP 16 Червня 2015 21:37
Ви представляєте що прибиральниці з ЖЕК №3 не прибирають як слід,(договір склали , що взагалі ніхрена не роблять), а траву як косили то взагалі сміх. Чому велика плата за утримання будинку?????????????Коли взагалі у моєму будинку навіть пальцем не стукнули, а платим за отримання ого які кошти. До доречі легше списати на інші витрати, бо ж перевіряючі не шарять.Я б поміняла керівництво, бо задрали......

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus