USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Чому вигідно опалювати приміщення кондиціонером?*

18 Січня 2022 10:40
Тема вигідного опалення приміщень завжди актуальна, адже нинішні тарифи на енергоносії постійно змушують шукати доступні варіанти забезпечення тепла. Зараз вибір генераторів теплової енергії досить великий і одними з них є кондиціонери. Тривалий час їх використовували виключно для охолодження повітря, однак сучасні моделі можуть і якісно обігрівати кімнати. Проте наскільки це вигідно і доцільно, будемо розбиратися далі.

Чи всі кондиціонери можуть опалювати приміщення?

Першочергове призначення кліматичної техніки цього виду – охолодження. Тому не можна сказати, що будь-який кондиціонер може обігрівати кімнати взимку якісно. Для опалення підходять такі моделі:

– в яких передбачена виробником та зазначена в характеристиках функція обігріву. Там же, зазвичай, вказують і мінімальну температуру на вулиці, за якої можна користуватися технікою. В бюджетних моделях це показник до −5°С, в більш дорогих – до −15°С, а в повітряних теплових насосах він може сягати і −30°С.

– з інверторними компресорами.

Компресор – це важлива складова кондиціонера, без якої неможливе його функціонування. Раніше в спліт-системах застосовували компресори типу «стоп-старт». Це обладнання працює таким чином: при увімкненні вимірюється температура повітря в приміщенні, компресор запускається та інтенсивно працює до досягнення бажаного (заданого користувачем) показника. Після цього агрегат вимикається, а коли температура в приміщенні знову змінюється – вмикається знову. Такий принцип роботи сприяє підтриманню потрібного мікроклімату, але спричиняє значне споживання електроенергії. Саме це і слугувало причиною того, що кондиціонери раніше рідко використовували для опалення.

Сучасні моделі з інверторним компресором мають інший принцип роботи: вони теж при ввімкненні вимірюють температуру в приміщенні та запускають компресор на повну потужність, але при досягненні заданого показника не вимикаються, а знижують потужність і продовжують роботу на підтримання. Таке функціонування має багато переваг, серед яких:

- економне споживання електроенергії;

- стабільна температура в приміщенні без найменших коливань;

- відсутність різких потокові повітря, як у системи «стоп-старт» в момент повторного ввімкнення;

- саме інверторне кондиціонерне обладнання і підходить для обігріву приміщень взимку.

Переваги опалення кондиціонером
Обігрів квартири чи будинка кондиціонером має, як прихильників, так і противників. Це пов’язано з плюсами і мінусами використання кліматичної техніки для опалення. Серед найдоцільнішого способу використання кондиціонера на обігрів фахівці називають опалення у міжсезоння. Він же є і головним плюсом такої техніки.

Восени і навесні комфорт мешканців квартир з централізованим опаленням напряму пов’язаний з календарним початком опалювального сезону. Зазвичай він починається 15 жовтня та закінчується 15 квітня. Бувають випадки, коли опалення вмикають раніше на кілька днів чи вимикають пізніше, однак це – рідкість. Якщо ж ви маєте вдома кондиціонер – в період зниження температури і до увімкнення чи після вимкнення централізованого опалення ви можете підтримувати комфортні умови цим обладнанням.

У приватних будинках у більшості випадків немає прив’язки до календарного опалювального сезону – систему можна запустити в будь-який момент. Але чи доцільно це робити, якщо кондиціонер може обігріти житлові приміщення з меншими витратами енергоресурсів?

Звісно ж для міжсезоння можна використовувати інші види обігрівачів, але:

- По-перше, це необхідність придбати додаткове обладнання;

- По-друге, інверторний кондиціонер використовує менше електроенергії при такій же тепловіддачі, тому обігріває кімнати дешевше;

- По-третє, обігрівач нагріває повітря нерівномірно: чим ближче до нього – тим тепліше, а спліт-система прогріває повітряні маси в приміщенні рівномірно. Тому, крім комфортної температури, ви отримуєте ще й захист від грибка та плісняви, які неминуче з’являються у випадках, коли в частині кімнати більш прохолодно і на поверхнях осідає конденсат.

Для міжсезоння і періоду, коли температура повітря на вулиці не опускається нижче −5°С встановлення кондиціонерів у Львові та інших містах для опалення вигідне і доцільне.

А як бути з обігрівом кондиціонером у сильні морози?

Як вже зазначали вище, різні моделі спліт-систем для кондиціонування можуть працювати за різних температурних умов на вулиці. Бюджетне обладнання можна використовувати на обігрів до −5°С, але, як показує практика, краще вимкнути систему вже при −2-3°С, бо виникає ризик обмерзання.
Однак це не означає, що взимку опалення кондиціонером неможливе. Його можна забезпечити двома способами:

- Купити дорожчу техніку, яку допустимо застосовувати до −15-30°С. Найчастіше, це вже не класичні кондиціонери, а теплові насоси типу «повітря-повітря». Недосвідчений користувач на перший погляд навіть не відрізнить ці два види техніки, але функціонують вони за різними принципами. Тепловий насос може якісно обігріти оселю при низьких температурах навіть без використання додаткових джерел тепла.

- Обрати техніку з «зимовим комплектом», який перешкоджає замерзанню зовнішнього блоку, дренажної системи, компресорного масла. При такій додатковій комплектації устаткування може працювати за температури до −15°С.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Пупкін Показати IP 19 Січня 2022 15:50
Погрійте, погрійте мене гарними словами, бо газу та дров може і не вистачити на усіх

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus