USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чотирилапі «бомжі» Луцька: зло чи тест на людяність?

13 Жовтня 2009 09:59
Бродячі тварини – загальна проблема сучасних міст. Вона стара, як стара й дилема: де межа між любов’ю до тварин і потребою захистити життя й здоров’я людей?
В одному з нещодавніх опитувань «Волинських Новин» у відповідь на питання «Як вирішити проблему бродячих собак у Луцьку?» 28 % читачів відповіли, що місту потрібен притулок, причому збудований за бюджетні гроші. 26,8 % - за доцільне вважають найдешевший, відтак найпростіший і найреальніший сьогодні шлях: бродячих тварин треба хоча б стерилізувати.  А от більше третини читачів – 36,8 % - прихильники найшвидшого і найбезальтернативнішого способу – відстрілювати.
Що не заборонено - можна?
Подібний спосіб поводження з бездомними тваринами – ловити, каструвати і відпускати – у Луцьку затверджений навіть розпорядженням міського голови. «З метою регулювання популяції бездомних тварин, громадській організації «Волинське товариство захисту тварин» організувати проведення стерилізації та повернення бездомних тварин у місця, звідки вони були зібрані» - сказано у минулорічному розпорядженні.
Цей же документ дозволяє товариству захисту тварин організувати притулок у селі Промінь Луцького району. КП «Луцькспецкомунтранс», у складі якого віддавна працює бригада з відлову бездомних домашніх тварин, за цим же документом, має завозити та розміщувати безпритульних тварин у  притулку.
«У зв’язку з відсутністю можливості розміщення у притулку значної кількості тварин, за погодженням з громадською організацією, відловлювати та забирати до притулку тварин, які становлять загрозу життю та здоров’ю людей» - уточняє документ.
А ще «Луцькспецкомунтрансу» категорично заборонено виїжджати на відлов і відстріл кошенят та цуценят.
Отож – комунальне підприємство і громадська організація – ті, кому доручено вершити долі чотириногих бродяг у Луцьку. Репортер «Волинських Новин» взявся глянути на їх діяльність зблизька…
На маршруті «гицлів»
Ранок. Невеликий старенький автобус, водій, який не дуже задоволений присутністю журналіста, «майстер» (так у комунальному підприємстві «Луцькспецкомунтранс» називають ловців бродячих собак), журналіст.
Представитись чоловіки не дуже хочуть. Кажуть, бажання з журналістами спілкуватися – не надто багато. «Неодноразово попікся на критиці з боку преси. Але що – роботу міняти? Не виходить. Куди ж мені у 53 роки іти? Далекобійником? Важко зараз. Он ще 2 роки поїздимо - і на пенсію», - пояснює «майстер».
Перший «пункт призначення». Хтось подзвонив і повідомив, що на вулиці Глушець уже кілька днів лежить збитий собака.
Дорогою водій розповідає про «робочі будні»: «Люди скаржаться, от і їздимо. Але що з того? Зловимо собаку, захисникам віддамо, вони стерилізацію зроблять, та й назад випускають. Ніби, ті менш агресивні стають. Та хто знає, що у собаки в голові. Раніше у притулок брали, та тепер кажуть, що влада грошей не дає. А собаки ж голодні, тікають з притулку, курей з качками по сусідніх селах ловлять».
А бувають випадки, що люди дзвонять, умертвити просять. Як умертвляємо? Як ветеринари – подвійну дозу снодійного колемо, і не прокидається більше», - продовжує ловець.
Препарат, яким користуються учасники луцької бригади з відлову бездомних домашніх тварин  - «Каліпсол». Лікарі запевняють, що тварина не мучиться, а просто засинає.
Підзаконні і безправні
За Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження», звичайний відстріл котів та собак категорично заборонений.  Та й умертвляти тварин мають право лише ветеринари, і лише за чітко описаних законом обставин – для одержання господарської продукції, для припинення страждань тварини, за необхідністю умертвіння новонароджених, хворих або агресивних тварин тощо.
Ловець продовжує: «Собак тридцять п’ять за тиждень забрати можемо - віддати на стерилізацію, вивезти, або умертвити. Коли захисників не було, то стільки ж за день могло бути. Ви ж знаєте, як вони розмножуються? За принципом піраміди! Тільки один собака у рік приводить більш як десять цуценят. Ті, у свою чергу, - стільки ж. І немає тому ні кінця, ні краю».
«Захисники скаржаться, що влада на нас гроші виділяє, а на них – ні. Та вони ж не бачать, що пси інфекції, віруси розносять», - додає водій.
«Гицлі» - не звірі
…«Майстер» Іван затягує мертвого пса в автобус, по машині розноситься їдкий неприємний запах. Тварина, мабуть, лежала вже не перший день.
На питання про особисте ставлення до тварин водій розгнівався: «Ну що ж в за питання ставите? …Шкода звичайно. Он у мене самого 10 років собака жив. Помер, бідний. Он у Ваньки  двоє мешкає. Часом, дивишся, хороший пес, - а просять умертвити. І стерилізований вже – захисникам не віддаси, та й у притулку місця немає. То, буває, вивозимо далеко за місто. Собака ж, знаєте, не кіт – не вернеться».
На зворотному шляху - візит до дитсадка №15. Медсестра Галина Сухобецька розказує, що проблему бездомних собак біля дитсадка частково подолали. «Багато їх тут було. Пролазили через паркан, гадили, вибачте на слові, на дітей гавкали. А дітки ж маленькі, бояться, тому мусили щось робити.  Надіслали запит до лікаря, то і захисники приїжджали, стерилізували. Але ж собак назад повертають. Сама бачила, як один пес мало на хлопчика не кинувся. А от після приїзду бригади «гицлів», собак трошки поменшало. Жаль їх, але ж діти в пісочниці граються, де після тварин бактерії, інфекції», - зазначає пані Сухобецька. «А люди, хоч і скаржаться, та самі винні – підгодовують псів, от ті і збираються», - додає медсестра.
«Не знаю, що ви там напишете, але Ви ж бачили, - іншого виходу немає», - кидає на прощання один з «гицлів».
Навіть притулок – не вихід
Вирішити проблему бездомних тварин відловом і відстрілом неможливо – впевнена голова Волинського товариства захисту тварин Дана Новарчук. «Від того їх менше не стане. Єдиний прийнятний для більшості спосіб –  побудова стерилізаційного центру, як це роблять у європейських країнах і вже зробили в Одесі. У Львові та Івано-Франківську були створені притулки, але вже зараз кількість їх «мешканців» зросла у десятки разів. Проблема чим далі, тим більше загострюється – то ж це не вихід.
«Зараз у луцькому так званому «мініпритулку» не може перебувати більше 15 собак. Умови не дозволяють. А влада не має змоги профінансувати витрати. Віддаємо старих, заселяємо нових. Постійного помешкання у притулку пси отримати не можуть», - розказує пані Новарчук.
Цинічно кажучи, є для луцьких бродячих тварин притулок. Правда, підходить хіба мертвим. Це так звана «яма Беккері». Іншими словами –  скотозвалище, що знаходиться у Луцькому районі між селами Боголюби і Милуші. Могильник, метрів 12 у ширину, та стільки ж у глибину, закиданий відходами. Технологія утилізації проста: шари трупів пересипають хлорним вапном, аби  уникнути утворення бактерій. А щоб продукти гниття не потрапили у грунт, бетонні стінки ями зроблені у більш ніж метр завтовшки.
У Дани дома
У квартирі лучанки Дани Новарчук зараз живе до десятка котів з собаками. Коти вільно ходять по квартирі і п’ють воду з умивальника. Усі – з «когорти» бездомних. Собаки живуть в імпровізованих будах, деякі з них хворі. За словами Дани, частина з них – тимчасові мешканці, чекають на нових господарів.
«Часом просто фізично не встигаєш побувати усюди, допомогти всім. Тому наше товариство умовно поділило Луцьк на райони, в кожному з яких є волонтери. Всього по місту задіяно близько 50 волонтерів, що доглядають за домашніми улюбленцями та роздають їх на базарах», - розповідає пані Новарчук.
«А от люди вже знають, де я живу – підкидають і дорослих, і маленьких, і хворих, і сліпих. То ж куди їх дівати - живуть поки у квартирі, а далі – як пощастить», - зазначила Дана Новарчук.
Учасники товариства, крім усього іншого, стерилізують тварин. Вартість послуг ветеринара – 70 гривень. В середньому  на тиждень стерилізують близько 10 собак. За останні 7 місяців ця цифра сягла 200 тварин. «Кошти шукаємо самотужки, скидаємось, благодійні заходи організовуємо», - зазначає голова товариства.
Що до того, що безпритульні пси розносять інфекції, пані Новарчук запевняє, що багато бездомних собак стоять на обліку товариства і їм регулярно роблять щеплення. За її словами, список тварин, які  підтверджуються телефонними номерами відповідальних, щораз поповнюється.
*   *   *
Виявляється, бездомні тварини Луцька теж мають імена. Ахілл, Шарлотта, Кокі, Грета, Джек, Тіна, Бруно, Боб, Рита, Дік, Портос, Такса, Дейзі, Ральф, Теді, Ромео, Оскар, Мотря, Лора... У реєстрі товариства захисту тварин – сотні бездомних собак і котів. З кличками, вказівками місць перебування, описом стану здоров’я і контактами господарів, якщо такі знайшлися.  
А от знаходяться ті «зі скрипом». Скажімо, під час спеціально організованої акції «Хочу родину», організованої тиждень тому у центрі Луцька, волонтери роздали охочим всього десяток цуценят і кошенят…
Альона Трохимчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Ирка Показати IP 13 Жовтня 2009 11:19
В условиях безденежья нереально всех собак стерилизовать- можно продолжать это делать, одновременно отстреливая- другого выхода нет. У нас во дворе около 7 дворняг с полметра ростом, целая стая, бабки кормят, ничего сделать не можем. Идти вечером вообще страшно. Дожились, что в своем дворе на улицу спокойно и не выйти.
Бувалий Показати IP 13 Жовтня 2009 12:03
Вибираючи між людьми і собаками свій вибір віддаю людям. Собаки якщо вони становлять хочаб найменшу небезпеку мають бути знищенні. Домашні тварини заслуговують на співчуття та любов.
Сусіди Дани Показати IP 13 Жовтня 2009 13:16
Вибачайте, шановні, але нормальною ту Дану не назвешь. Весь підїзд в "ароматах" від її котів та собак. Вже дістала вона своїми тваринками! Хай купує хату і там собі їх тримає!
Анонім Показати IP 13 Жовтня 2009 13:52
А у нас во дворе пьяные бомжи ходят вечерами. Тоже страшно. Давайте постреляем и их за компанию.
До Ирки Показати IP 13 Жовтня 2009 14:08
Дайте адресу будинку.
Анонім Показати IP 13 Жовтня 2009 17:53
Народ, а я взяла з того притулку песика. Наче дитину із дитбудинку. Такий самий загнаний був. І гарчав. і кусався... Рік минув. Тепер - то мій друг. Тапочки носить, коли з роботи приходжу. Всю картоплю з батьком викопав... Так, у нього свій характер і свої "таракани" в голові, але він ВДЯЧНИЙ. Народ, будьмо добрішими! Не собаки і коти небезпечні, а люди.
Знайома Дани Показати IP 14 Жовтня 2009 20:00
Сусіди Дани, а може Вам трішки наркоманів та алкашів повисиляти? Мені здається що в dашому під їзді, їх, аж занадто багато і вони набагато більше заважають
Ирка Показати IP 15 Жовтня 2009 07:49
Наша адреса- Арцеулова 3, перший під"їзд- там, де траншеї(копають, копають)- на газончику живе зграя звичайних дворняг- сім"я, до них приблудилися ще 4 здоровенних пса. Місцеві "сердобольні" бабки їх підгодовують, люди сваряться, толку нема. Листоношові порвали пси штани, на домашніх собак гарчат, неможливо нормально свою собаку вигулять. Люди добрі, допоможіть здихатись від тих злиднів- Луцькспецкомунтранс не виїзджає, вже дзвонили.
До Ирки Показати IP 15 Жовтня 2009 11:08
Вы начинайте с того, что гуляете со своей собакой и на Вас поэтому бездомные псы гарчят, точнее не на Вас, а на собаку Вашу. Я очень часто бываю в вашем районе и хожу по тропинке мимо этих "ужасных" собак. Ещё ни одна на меня даже не гавкнула, не то что укусила.
NELC Показати IP 15 Жовтня 2009 13:09
Відстрілювати - людське життя і здоров'я цінніше.
людина Показати IP 17 Листопада 2009 14:40
У квартирі лучанки Дани Новарчук зараз живе до десятка котів з собаками. Блін, а про людей (своїх сусідів) ця Дана подумала? Багатоквартирні будинки - для ЛЮДЕЙ!! Уявляю, як її сусідам нюхати сморід від її псярні. А крім того, вона стерилізує собак у себе в кухні. Цікаво, куди відходи діває? Невже в яму Беккері несе. Чи просто в сміттєпровід викидає?! Бр-р!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus