USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чужі у своїй хаті: в Луцькому районі селяни не можуть приватизувати житло

2 Серпня 2021 21:34
Майже 30 сімей у селі Ратнів Луцького району не можуть приватизувати квартир, бо вони досі належать колгоспу, якого нема.

Коли той розпаювали, то роздали і право власності на житло, яке він будував для своїх працівників, повідомляє телеканал «Аверс».

Ніби і справедливо, бо ж це майно спільне. Але люди, які жили там, на десятки років стали заручниками ситуації. Вони мешкають у квартирах, роблять ремонти, щось будують. Та не мають жодного документа, який підтверджував би їхнє право там проживати.

Галина Левшонюк – пенсіонерка. Мешкає у колгоспному житлі понад тридцять п’ять років. Зустрічаємо жінку на подвір’ї. Вона запрошує до своєї квартири. Показує картини, які вишиває власноруч. Розповідає, що успадкувала таке ремесло від бабусі. Навіть стіни помешкання прикрашає раритетна колекція з бабусиної скрині.

Однак пенсіонерка бідкається: майже двадцять років бореться за кожен клаптик свого житла. Річ у тім, що помешкання отримала ще в далекому 86-му. Пригадує, як молодою вчителькою приїхала в Ратнів на роботу, тоді від колгоспу їй дали житло. Уклали з жінкою безстроковий договір оренди. Однак у двотисячних роках колгосп розпаювали. Відтоді Галина Павлівна хоче приватизувати свою квартиру, та не може.

«Ми газ проводили своїм коштом, вікна поміняли всі. Сорок чотири роки будинок стоїть. Підлоги прогнили, цегла тільки лишилася. Все ми робили самі, а це все гроші», – каже пенсіонерка.

Як розповідає Галина Павлівна, колгосп ліквідували ще двадцять років тому на колективних зборах. Тоді й постановили віднести квартири до колгоспного майна, бо, мовляв, збудовані на спільні гроші. Усе розпаювали на чотирьохсот колишніх працівників колгоспу.
Тодішня голова сільради Галина Яковець у 2004 році виписала цим людям ще й сертифікати на житло. Тепер вона – староста села Ратнів.

«Збори колгоспників збирали і вирішили не передавали. Це, може, 20 років тому вирішили. Оце частки виписані, просто колгоспники мають частку у житлі і все», – пояснює вона.

Тож тепер, аби приватизувати квартиру, Галині Павлівні, як і її сусідам, треба шукати пайовиків і викуповувати їхні частки. Дванадцять помешкань уже таким чином приватизували.

«Колишні колгоспники мають майнові сертифікати. Людина, яка орендує квартиру, домовляється з ними і викуповує їхні сертифікати, тобто тут не причетна ні сільська рада, ні СГПП «Рать», а самі між собою вирішують», – додає Галина Яковець.

Та метод, який пропонують у сільській раді, видався Галині Левшонюк незаконним. Жінка категорично відмовляється приватизувати своє житло таким способом, бо умови договору, який пропонують підписати жінці, для неї неприйнятні.

«Я зобов’язана безперешкодно допускати орендодавця до квартири з метою перевірки її використання. Звільнити квартиру та повернути орендодавцю майно після закінчення обумовленого в цьому договорі строку орендного користування. А який обумовили термін? До 1 січня, один рік. Тобто я підписую, а якщо 1 січня мені кажуть звільнити помешкання, я зобов’язуюсь це зробити. Я могла б такий договір підписати? Ні! – обурюється пенсіонерка. – Не хочу на старості років бомжувати. Я і так як бомж».

Аби захистити своє право на житло, мешканці колгоспних квартир зверталися до Феміди. Справа обійшла усі суди. Захищати заявників тоді взялася прокуратура. У першій інстанції позов не розглядали, бо вийшли строки давності. Волинський апеляційний суд визнав рішення зборів, на яких розпаювали житло, незаконним. А Верховний скасував рішення апеляційного.

«Ми зіткнулися з тим, що багато людей не мають жодного документа, що підтверджує їхнє право проживання, – зазначає староста села Ратнів. – Вони не мають ордерів, вони не мають договорів оренди, можливо, погубили, а може, їх і не було. Це ж було давно, минуло понад 30 років, але ми знаємо, що ці люди постійно там живуть, і тільки вони скуповують сертифікати».

Насправді немає жодного законодавчого акта, який регулював би схему видання чи обміну так званих житлових сертифікатів. Таке ноухау продиктоване банальним небажанням пайовиків поступитись квадратними метрами, які звели за колгоспні гроші.

Ситуацію ускладнює і те, що чимало власників житлових сертифікатів пішли у засвіти. А нащадки пайовиків не заявляли право на успадкування такої частки. Тож навіть якщо маєш гроші викупити квартиру, то не факт, що знайдеш, у кого придбати сертифікат.

За двадцять років боротьби за приватизацію свого житла Галина Левшонюк пройшла чимало. Тепер чекає допомоги від голови Боратинської ТГ, Уповноваженого ВРУ з прав людини та Офісу Президента, куди написала листи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 28
Пайовик Показати IP 3 Серпня 2021 10:51
Всі вже викупили квартири крім аферистки і злодійки Левшонюк
Андрій до Пайовик Показати IP 8 Серпня 2021 09:55
Ви грунтовно можете довести в яких аферах задіяна була Левшонюк? Чи просто ляпнути що не будь?
Знаю Показати IP 3 Серпня 2021 11:13
Мала нагоду працювати і я з цією злодійкою в школі. Крала левшонюк одяг в учительському гардеробі і в дітей гроші. Займалася нею міліція. Злодійка ще та. Зараз хоче вкрасти в селян житло до якого вона немає жодного відношення.
Irina до Знаю Показати IP 7 Серпня 2021 22:11
Як прикро що поміж нас є такі брехливі та продажні люди. Якби це було дійсно правдою, чи дозволили б людині, в якої проблеми з законом, працювати до пенсії, і після, в школі?
Андрій до Знаю Показати IP 8 Серпня 2021 09:56
Чи були доведені факти про які ви говорите? Чи просто хочеться заплямувати людину, яка виборює свої права?
Зоя/колега/ до Знаю Показати IP 8 Серпня 2021 21:18
Працювала не один рік із Галиною Павлівною в школі. Лише приємні спогади про той час. Спілкуємось і досі. А з ким і на кого працюєте ви ще питання?
Сусідка Показати IP 3 Серпня 2021 12:35
Ця баба чужа не тільки в нашій хаті, а й в селі. З нею не вітаються навіть діти, а сусіди бояться вивішувати прання, бо краде.
Андрій до Сусідка Показати IP 8 Серпня 2021 10:04
Багато вкрала? За руку зловили? Довели в суді? Може очну ставку провести?
Андрій до Сусідка Показати IP 8 Серпня 2021 10:18
Ще пані Галина замовила Кеннеді та підбурила Чепмена до вбивства Леннона. Абсурдність звинувачень - підлість зацікавлених осіб. Я б радше ставив питання - кому вигідно було таке наробити з документами?
Луцьк Показати IP 4 Серпня 2021 06:56
А зробіть селяни їй темну і вона сама виселиться з села.
Андрій до Луцьк Показати IP 8 Серпня 2021 10:08
Стаття кримінального кодексу 27.4 Підбурювачем є особа, яка умовлянням, підкупом, погрозою, примусом або іншим чином схилила іншого співучасника до вчинення злочину. Відкрий личико Гюльчитай;)
Жителька с.Ратнів Показати IP 7 Серпня 2021 20:20
Не зрозуміло, на кого розрахована така брехня (в коментарях)?
Олена Показати IP 7 Серпня 2021 21:15
Знайома з Галиною Павлівною, дуже порядна, інтелегентна, справедлива і чесна Людина! Не пишіть дурниць, Бог є на світі і палкою бити не прийде... Все вернеться бумерангом.
Небайдужа Показати IP 7 Серпня 2021 21:17
Коментарі явно замовні, повна нісенітниця. Під анонімним іменем написані, пишете таке - то підпишіться своїм іменем.
Катерина Показати IP 7 Серпня 2021 21:28
Як можна писати таку брехню в коментарях.
Андрій Показати IP 8 Серпня 2021 10:02
Той факт, що ллється бруд на порядну людину - свідчить про безхребетні потуги недолугих керівників та рабське мовчання громади. Пані Галино, за Вами правда, а замути голів чи старост відразу видно, шкода що немає громади, лише близорука отара
Юрій Байбула Показати IP 8 Серпня 2021 20:05
Не знаю суті майнового конфлікту, але Галина Павлівна кілька років працювала в Несвічівський школі. За цей час і в колег, і в учнів, і в батьків залишилися лише приємні спогади про неї. Дивно читати ці брудні коментарі....
Зоя/колега/ Показати IP 8 Серпня 2021 20:35
Шокована........ мало сказати. За гнилі коментарі добре заплатили. Павлівні бажаю здоров'я, терпіння та мудрості. Все буде добре.
Сусід Показати IP 11 Серпня 2021 20:24
Галина Левшонюк, молодчина і відстоює не лише свої права, а і тих людей, які теж живуть в цих квартирах і не можуть їх приватизувати, бо такого болота як в Ратніві немає ніде. Добре обливати брудом тих хто відстоює правду, як правило це ті жополизи, які самі такі і обливаючи брудом когось хочуть бути чистішими. Вона була моя вчителька і я про неї знаю багато хорошого! Я наприклад від сусідів нічого про неї поганого не чув. Люди не вийшли на підтримку, бо бояться що потім так само будуть цькувати і їх!
УПА Показати IP 13 Серпня 2021 17:43
Хто підтримує злодія, той і сам злодій. Коменти написані в підтримку левшонюн , написані однією особою і це видно. Може вона і сама себе хвалить? В селі немає людей, які б іі поважали. Слава Україні !!! Ганьба злодійці!
Сусід до УПА Показати IP 28 Серпня 2021 20:57
Є, я її поважаю! Я її сусід, Кравчук Богдан Богданович і в мене з житлом та ж ситуація! А ти напиши своє ім'я і прізвище і зайду спитати хто брехун і хто злодій! А з кущів кричати може тільки боягуз!
ок до Сусід Показати IP 29 Серпня 2021 17:07
Вірно, Богдане, більшість людей мовчать, проте шакали вміють підло кусати
ок до УПА Показати IP 29 Серпня 2021 17:04
Ганьба прикриватись величною абревіатурою. Замовна брехня проти простої людини - очевидно, що окрім безсоромних закидів в прихвостнів старости ніц немає. Тримайтесь пані Галино - думаюча частина громади з Вами
ОУН до УПА Показати IP 30 Серпня 2021 23:54
За скільки срібняків тебе купили, Іуда? Чи ти просто кишеньковий жополиз.! Хоча, що тут дивуватись, ті хто прикривається УПА завжди були запроданці та чинили безчиньства зі своїм народом втой час, коли справжні патріоти - повстанці захищали скривджених і стояли насмерть за правду та свій народ!
Голос Показати IP 13 Серпня 2021 22:40
Аферистка левшонюк!.
ок до Голос Показати IP 29 Серпня 2021 16:59
Доведи, голос з дупи!
До Irina Показати IP 13 Серпня 2021 22:48
Це не школа, а виправна колонія)))
ок Показати IP 29 Серпня 2021 17:12
Пані Галина розворушила зміїне кубло, звідси і весь негатив та бруд. Тримайтесь, правда за Вами!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus