USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Чи буде на Волині «інсулінова революція»?

4 Серпня 2018 23:11
На Волині у 26 тисяч осіб зафіксований цукровий діабет. З них 4,5 тисячі людей є залежними від інсуліну. У тому числі 196 дітей. У 2017 році медики поставили діагноз цукровий діабет для рекордної кількості діток – 40 новим пацієнтам. Кількість хворих із кожним роком збільшується, – розповідає заслужений лікар України, завідувач відділенням ендокринології Волинської обласної клінічної лікарні Лариса Джанкарашвілі. Кожного року в області фіксують приблизно дві тисячі нових хворих. Збільшується кількість діток, які потребують щоденного догляду та інсулінотерапії.

Учені й досі не можуть розгадати, де ж береться той ген, що провокує захворювання. Тож навіть у здорових батьків може народитися дитинка із цієї недугою. Разом з тим, є фактори, що можуть сприяти розвитку діабету. Сьогодні люди із цією важкою хворобою б’ють на сполох, адже, коштів, які виділив уряд на інсулін вистачає лише до початку серпня цього року. За допомогою «Волинська спілка діабетиків» звернулася до народного депутата України Ірини Констанкевич. Про це повідомляє прес-служба нардепа.

«14 мільйонів гривень, згідно Постанови уряду мають виділити місцеві бюджети області: міст, районів, але ці кошти не були передбачені в місцевих бюджетах, а тому віднайти їх буде надто важко», - йдеться у зверненні до нардепа.

Народний депутат Ірина Констанкевич надіслала звернення до відповідних органів, адже часу на роздуми немає, а відсутність ліків може коштувати комусь життя.

Депутати Луцької міської ради також підготували звернення до президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів щодо виділення коштів на забезпечення централізованих заходів із лікування хворих на цукровий діабет у місті.

У зверненні депутати висловили занепокоєння ситуацією із забезпеченням діабетиків безкоштовним інсуліном.

Як ідеться у документі, міському бюджету на 2018 рік виділили із державного бюджету 3839,8 тис. грн. при потребі 6133,7тис. грн. Ці кошти передбачені для 1171 мешканця Луцька.

Станом на 1 липня цього року видатків не вистачає на 4,5 місяці. Місячний обсяг коштів на відшкодування вартості аптечним закладам за відпущені ліки становить 500 тис. грн.

«Обсягу цих коштів не вистачає на відшкодування вартості препаратів інсуліну аптечним закладам за відпущені ними препарати хворим на діабет, починаючи з другої половини липня поточного року». Відсутність коштів призводить до створення соціальної напруги та може негативно вплинути на стан здоров’я інсулінозалежних пацієнтів», - йдеться у зверненні.

Довідково. Цукровий діабет (ЦД) - це порушення обміну речовин, при якому не відбувається нормального засвоєння клітинами організму цукру (глюкози) з крові. Суть цього зводиться до одного, найважливішого - у людини хронічно підвищується цукор в крові. Значить, якщо домогтися, щоб цукор не підвищувався, то захворювання як би не буде, точніше, не буде небезпечних наслідків, тобто діабетичних ускладнень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus