USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чи можна захворіти на коронавірус після щеплення

6 Березня 2021 22:47
Повний курс щеплень від коронавірусу не завжди вберігає людей від захворювання, але при цьому може запобігти тяжким випадкам. Наразі єдина вакцина, що гарантує стовідсотковий імунітет – це вакцина від віспи. У випадку з вакцинами від коронавірусу завжди є ризик підхопити інфекцію – він варіюється в залежності від розробки.

Про це пише Bloomberg, повідомляє Бабель.

Журналістка видання зробила дві ін’єкції вакциною Pfizer – BioNTech, однак все одно захворіла на коронавірус. При цьому її симптоми були більше схожі на звичайну застуду. Як пояснив фармацевтичний аналітик Сем Фазелі, це могло статися через те, що щеплення цією вакциною допускає 5–10% ризику.

«Реальні дані демонструють 90% ефективності [вакцини Pfizer – BioNTech]. Також є ймовірність, що ви заразилися новим варіантом... Нові варіанти потенційно мають більше шансів оминути ваш імунітет з антитіл», – сказав він.

Як пояснив експерт, вакцини не лише дають імунний захист від вірусу, але й знижують ризики тяжких та критичних випадків захворювання, і їхня справжня мета – вберегти людей від необхідності лягати до лікарні та знизити ймовірність смерті внаслідок ускладнень.

«Навіть [вакцини] з нижчою ефективністю проти легких і середньотяжких симптомів хвороби, як-от розробка Johnson & Johnson, демонструють кращу ефективність проти тяжких і критичних випадків», – сказав Фазелі.

Він також зазначив, що антитіла в разі успішної імунної відповіді організму можуть не лише врятувати від захворювання, але й не дати людині зі щепленням розповсюджувати вірус.

«Вакциновані люди мають почуватися захищено, поки дані не скажуть про протилежне. Наразі дуже мало людей демонструють тяжкі випадки після вакцинації, і це добрий знак. У той же час, поки довкола є люди без щеплень, краще продовжувати носити маску та дистанціюватися – для їхнього блага», – переконаний Фазелі.

За його словами, у людей, які все ж захворіли після вакцинації, нижче вірусне навантаження, що потенційно може знизити ризик передачі інфекції, однак це ще належить дослідити, оскільки даних дуже мало.

Фазелі також зазначив, що найкращий варіант для більш вільного спілкування під час пандемії – це переконати своїх рідних, друзів, знайомих та колег зробити щеплення.

«Найкраща відповідь – це почекати, поки всі у вашому колі спілкування будуть вакциновані. Тоді ви можете поводитися нормально, коли зустрічаєте їх», – сказав фахівець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus