USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чи всі українці зможуть проголосувати на виборах Президента України

28 Квітня 2014 09:03
До виборів Президента України залишилося менше місяця. Центрвиборчком звітує, що голосування відбудеться за будь-якої погоди. Щоб вибори були визнані дійсними, потрібна явка не менше 51 %.

Кількість дільниць, на яких відбудеться голосування, не має значення, - йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень. До виборів президента не готуються лише на окупованій території Криму. Однак українці, які там живуть, теж можуть віддати свій голос за того, кому довіряють. Кримчанину, який хоче обирати Президента України, доведеться чотири рази зʼїздити на материк і назад, хоча, може, вистачить і двох поїздок. Українці, які в день виборів не зможуть бути за місцем реєстрації, але хочуть, щоб їхній голос не пропав, першочергово повинні перевірити свої дані в реєстрі виборців через Інтернет. Якщо хоч одна буква чи цифра переплутані, то проголосувати не неможливо.

Щоб виправити помилку, доведеться їхати туди, де прописані. Далі у відділі ведення реєстру виборців в тому місті, де ви хочете голосувати, слід подати заяву із проханням про зміну місця голосування. У ній слід вказати особисті дані та причину голосування не вдома. У Центрвиборчкомі пояснили, що голосувати в іншому місці дозволять лише тим, хто має докази. Мовляв, зміну голосування слід мотивувати, наприклад, надати студентський квиток, або документ оренди житла, аби права власності у тому місці, де ви збираєтеся голосувати. А от координатор громадської організації "Опора", яка давно і професійно моніторить вибори в Україні, вважає, що вимагати такі докази - це самодіяльність чиновників. Інформація не перевіряється, а розслідувальних функцій немає ані в дільничній виборчій комісії, ані в Держреєстрі. Точно не вимагатимуть докази у кримчан. Їм достатньо українського паспорта з кримською реєстрацією. Їм треба приїхати на будь-яку дільницю в Україні – не пізніше, ніж за 5 днів до голосування і написати таку ж заяву. Потім приїхати туди ж в день виборів.

Якщо буде другий тур, то процедуру доведеться повторити. Журналісти дізнались, як українцям голосувати на окупованих територіях. Наразі невідомо, як голосувати людям в тих містах на Сході, де зараз найгарячіше, наприклад, у Словʼянську. Перевірити себе в реєстрі через Інтернет виборці можуть, а от виправити помилки в разі потреби – ні. Київ заблокував доступ до реєстру в тих містах, де є загроза захоплення реєстрів сепаратистами. Тому жителю Словʼянська слід заздалегідь подати заяву, що хоче голосувати в сусідньому спокійнішому місті. Не факт, що дозволять, бо незрозуміло, який саме слід папірець подавати в якості доказу, і не факт, що в сусідніх містах в день виборів буде спокійніше. Екстренного плану, як забезпечити волевиявлення на Сході, влада поки не запропонувала.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Іван Показати IP 28 Квітня 2014 11:10
На сході знов будуть найбільші фальсифікації. А на користь якого кандидата? Того, який недавно працював в уряді Януковича-Азарова і тісно повязаний з місцевими олігархами. Побачите, що в східних областях Порошенко набере найбільше, як свого часу і Яник.
Дід Панас Показати IP 28 Квітня 2014 12:16
найбільші фальсифікації будуть робити помаранчеві адже їм потрібно втриматись при владі, дайте людям провести референдум якщо ви настільки впевнені щ Україна хоче в Європу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus