USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Чи вимагатимуть від школярів ПЛР-тест або COVID-сертифікат для складання ЗНО-2022

14 Листопада 2021 11:58
МОЗ дало добро на вакцинацію від коронавірусу підлітків від 12 до 17 років. Дітей в Україні почали щеплювати ще влітку, але не всіх. Зокрема, тих, хто в групі ризику щодо здоров’я або їхав за кордон. Тепер є загальна рекомендація.

Проте ситуація з коронавірусом в Україні залишається складною. Чи не вимагатимуть від школярів бути вакцинованими або мати ПЛР-тест, щоб зайти до пункту здачі ЗНО – дізнався OBOZREVATEL.

ЗНО та карантин

Основна сесія ЗНО стартує 23 травня (фізика) та закінчиться 17 червня (біологія). Набагато раніше пройде пробне ЗНО – вже у березні. Усі предмети розділили на два дні:

– 19 березня – з української мови та літератури;

– 26 березня – з історії України, математики, математики (завдання рівня стандарту), біології, географії, фізики, хімії, а також англійської, іспанської, німецької та французької мов.

У березні цього року ситуація із захворюваністю на коронавірус була все ще складною. Наприклад, у Києві 20 березня розпочався весняний локдаун. Спочатку передбачалося, що він триватиме до 9 квітня, але зрештою затягнувся аж до 30 числа. Обмеження різного ступеня суворості діяли в усій Україні.

Надії на значне покращення ситуації найближчої весни наразі не багато. Так, у лютому стартувала вакцинальна кампанія, і станом на 7 листопада цього року щонайменше одну дозу отримали 11,8 мільйона осіб, повністю вакциновані – 8,3 млн. Крім того, на початку жовтня запровадили обов’язкова вакцинація для деяких категорій громадян, зокрема працівників закладів освіти.

Однак зараз ситуація із захворюваністю не надто оптимістична. Станом на 14 листопада в червоній зоні перебувають 18 регіонів:

Київ;

Київська область;

Волинська область;

Львівська область;

Івано-Франківська область;

Хмельницька область;

Рівненська область;

Житомирська область;

Чернігівська область;

Сумська область;

Дніпропетровська область;

Запорізька область;

Миколаївська область;

Одеська область;

Херсонська область;

Донецька область;

Луганська область;

Черкаська область.

А Київ у перший день переходу до «червоної» зони – 1 листопада – побив антирекорд за кількістю смертей: за добу COVID-19 забрав життя 60 людей. Раніше трагічний максимум смерті був 54 людини. Чи покращиться ситуація до весни, сказати наразі не може ніхто.

Що із вакцинацією школярів

Ще одна важлива вакцинальна новація цієї осені – загальна рекомендація МОЗ вакцинувати від коронавірусу дітей 12-17 років препаратом Pfizer/BioNTech. Щеплення школярам роблять ще з літа. Але тоді у відомстві дали «добро» лише на вакцинацію в окремих випадках. Наприклад, якщо у підлітка високий ризик тяжких ускладнень у разі хвороби чи він планує їхати за кордон.

За даними Національної служби здоров’я, які отримав OBOZREVATEL, на 26 жовтня щонайменше першу дозу щеплення отримали 34,5 тис. українців віком до 17 років.

Читати ще: Вакцинація дітей проти COVID-19. Чи безпечно, якою вакциною та як відбувається в Україні

А ось новий наказ – це «зелене світло» для масової вакцинації дітей. З початку листопада дитячий COVID-сертифікат вже можна згенерувати у додатку Дія. Поки що немає жодних відомостей про те, що такі щеплення можуть стати обов’язковими. І хоча у світі дітей почали масово щеплювати проти COVID-19, наразі лише одна країна зважилася на такий крок – Коста-Ріка.

Пункти проведення ЗНО у 2022 році: до чого готуватись

В Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО) розповіли, що вже пробне ЗНО організують із дотриманням усіх протиепідемічних заходів і на вході до пунктів тестування, і під час нього.

Учасники повинні будуть:

– на вході пройти вимір температури;

– бути у масках;

– мати маленькі дезінфектори та користуватися ними;

– дотримуватись соціальної дистанції.

Під час тестування в аудиторії повинні перебувати не більше 15 школярів та 2 інструкторів.

Самі аудиторії забезпечать:

– медичними масками;

– безконтактними термометрами;

– засобами дезінфекції для рук;

– засобами дезінфекції для обробки поверхонь;

– ізоляційними захисними халатами та щитками для медиків.

Ще до штату кожного пункту тестування додадуть медпрацівника.

Чи вимагатимуть від учасників ЗНО негативний ПЛР-тест на COVID-19 або щеплення, в УЦОЯО відповіли – ні, не будуть. Принаймні поки такого рішення немає.

«Наразі вимог щодо проходження учасниками ЗНО повного курсу вакцинації або надання ними результатів ПЛР-тестів для входу до пункту проведення ЗНО немає», – повідомили виданню у центрі.

Водночас там зазначили, що якщо таке рішення і буде ухвалено, то це – зона повноважень МОЗ.

Також в УЦОЯО повідомили, що загалом зараз вносити будь-які зміни до документів щодо проведення ЗНО-2022 не планується.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ольга Показати IP 14 Листопада 2021 12:23
Дистáнція соціáльна — соціологічна категорія, що характеризує ступінь прийняття або відторгнення людиною представників інших соціальних груп (етнічних, релігійних, соціально-статусних, професійних, вікових тощо).
123 до Ольга Показати IP 14 Листопада 2021 16:35
Ольга, дуже влучне зауваження. Вже ділять на "ваксерів" і "антиваксерів"...
1 Показати IP 14 Листопада 2021 16:42
Давно пора контролювати вакцинацію, а не лише вчителів.Один вчитель і 30 дітей, ще не відомо, хто розносить ковід більше. Обов'язково вакцинувати всіх батьків чиї діти відвідують освітні заклади. Бо таке враження складається, що лише вакциновані вчителі вирішать проблему з коронавірусом.Давайте обов'язково вакцинацію для продавців в магазинах, ті то взагалі контактують з найбільшою кількістю людей.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus