USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Чим більше читаєш – тим більше життів проживаєш: в Університеті імені Лесі Українки діє книжковий клуб

4 Лютого 2024 17:49
Кожні три тижні у стінах Університету імені Лесі Українки зустрічаються поціновувачі книги. Вони обговорюють улюблені твори, діляться власним читацьким досвідом і налагоджують нові контакти.

Чергова, уже п’ята, зустріч книжкового клубу відбулася 4 лютого у студії SMART Future Волинського національного університету імені Лесі Українки. Цього разу учасники клубу обговорювали книгу «Білий попіл» Ілларіона Павлюка – сучасного українського письменника, журналіста, продюсера та офіцера Збройних Сил України.

Як розповіла методистка Волинської обласної Малої академії наук Ірина Богданець, цієї осені серед слухачів МАН у соцмережах провели опитування. Їх запитали, який проєкт вони хотіли би реалізувати. Один із варіантів, який юні розумники називали чи не найчастіше, – створення читацького клубу.
«Ми жодного разу не пошкодували, що проводимо книжковий клуб. Щоразу до нас приходять 10-16 учасників. У кожного з них я бачу щирий інтерес до книги, – зазначила Ірина Богданець. – Це вже наша п’ята зустріч у рамках книжкового клубу. Це чудова нагода поспілкуватися про улюблені книжки, поділитися читацьким досвідом і побудувати нові зв’язки».
На чергову зустріч читацького клубу завітала голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода. Вона прийшла не з пустими руками. Фонд подарував клубу близько двадцяти книг для облаштування полиці для буккросингу.

«Я дуже втішена, що попри стрімкий розвиток соцмереж і технологій, не зникає інтерес до читання книг. Я теж із юних років захоплююся читанням. На особистому досвіді пересвідчилася, що ті люди, які читали та читають книги, значно ерудованіші, в них кращий словниковий запас, їм легше комунікувати з іншими людьми та висловлювати свою думку», – зауважила Катерина Шкльода.
У Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» склалася гарна співпраця з Волинською обласною Малою академією наук і ВНУ імені Лесі Українки. Разом вони започаткували не один проєкт. Наприклад, раніше у стінах вишу було відкрито STEAM-лабораторію, де для учнів МАН проводять заняття з кількох дисциплін, як-от робототехніка, природознавство, психологія.

«Сьогодні в цьому приміщенні зустрічаються діти, яких об’єднує любов до книги, любов до читання. Насправді таких дітей багато. І дуже важливо підтримувати їхнє бажання читати. Саме тому Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» дав гарний поштовх читацькому клубу. Сьогодні ми подарували перші книги для буккросингу. І хочемо побажати всім дітям і молоді, які захоплюються книжками, не зупинятися на кожній прочитаній книзі, адже кожна книга – це окрема історія, це окреме прожите життя, і чим більше ти читаєш – тим більше життів проживаєш», – наголосила Катерина Шкльода.
Італійський вчений, філософ і письменник Умберто Еко сказав, що книжка нагадує коло, оскільки цей винахід неможливо вдосконалити, звернула увагу проректорка з навчально-виховної роботи та комунікації Університету імені Лесі Українки Наталія Благовірна.
«Напевно, ця інноваційність книги простежується навіть у тому, що в приміщенні, де збирається книжковий клуб, займаються, наприклад, робототехнікою. У кожного – своя історія з книгою. Хтось читає книги дуже бережно. Хтось любить паперові книги, хтось – електронні. Хтось робить позначки на берегах… Зрештою, щоб книжка відбулася, потрібні не тільки люди, які її створюють, як-от письменник, видавець. Насамперед книзі потрібний читач. Разом із цією книгою відбувається і сам читач, тому що таким чином формується його світогляд, формується він», – сказала Наталія Благовірна.

Також вона подякувала за плідну співпрацю Волинській обласній Малій академії наук та Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».
Щоб стати учасником книжкового клубу, потрібно написати Волинській обласній Малій академії наук у соцмережах або зареєструватися за посиланням.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
123 Показати IP 5 Лютого 2024 08:02
Чогось книгарень в Луцьку не більшає
Ольга. до 123 Показати IP 5 Лютого 2024 11:04
Нажаль книги дуже дорогі. А ті якими цікавиться молодь загалом. Нехай обмінюються, аби читали
Читач Показати IP 5 Лютого 2024 12:29
А звідки поповнювати обмінний фонд, як не з книгарень, чи пропонуєте красти в бібліотеці?
Микола Показати IP 5 Лютого 2024 21:51
О! Ірина... А казала, що звільнилась з МАН =)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus