USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

«Давай поговоримо»: лучан навчали розпізнавати й долати депресію

6 Квітня 2017 17:08
Депресія, на рівні з іншими хворобами, теж вимагає лікування. Про актуальність захворювання, його симптоми, види та про методику медичної допомоги розмовляли в Луцьку.

Із нагоди Всесвітнього дня здоров’я, який відзначають 7 квітня, Департамент охорони здоров’я щороку організовує відкриті заходи у закладах охорони здоров’я по всій країні.

Цьогорічний девіз акції – «Депресія. Давай поговоримо». Мета проведення інформаційної кампанії полягає в тому, аби якнайбільше людей із депресивними розладами звернулися за медичною допомогою та одержали її.



6 квітня поговорити про депресія до управління охорони здоров’я Волинської області прийшли студенти Луцького базового медичного коледжу.

Своєю чергою, заступник керівника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Іван Грицюк, головний лікар Волинської обласної психіатричної лікарні № 1 Людмила Юрко та психотерапевт Волинської обласної психіатричної лікарні № 1 Юрій Кравчук поінформували про актуальність теми з огляду на поширення депресивних розладів і детальніше розповіли про депресію.

За результатами дослідження, проведеного серед 60 тис. осіб, що працюють, найчастіше на депресію страждають ті, хто доглядають за хворими літніми людьми, та няні, що опікуються дітьми, працівники громадського харчування, лікарі та медичні працівники.

Людмила Юрко відзначила, що 4 % від популяції людей страждають на депресивні розлади, які характеризуються зниженням настрою, втратою контролю над своїми емоціями та відчуттям хворобливого стану. За поширенням захворювань у світі депресія знаходиться на другому місці після артеріальної гіпертензії. Також на депресію страждають усі без винятку, причому жінки – вдвічі частіше, ніж чоловіки.

Головний лікар психіатричної лікарні також повідомила, що кожен десятий пацієнт, який звертається за медичною допомогою, зокрема до сімейного лікаря, має депресивні розлади.

Вона розказала, що загалом існує більше 20 видів депресивних станів. Більшість виникає під впливом психосоціальних факторів (переживання фізичного насилля, втрати близьких, інших захворювань) або у зв’язку з щоденними проблемами, стресами.

«Депресія має тисячу масок», – сказав Юрій Кравчук. Він також поділився, що багато працює із учасниками АТО та підлітками.



Доповідачі неодноразово підкреслювали, що головне – звертатися за допомогою, зокрема до близьких, друзів, медичних працівників, незважаючи на наявність негативних стереотипів щодо психічних розладів, які наявні в нашому суспільстві.

Додамо, свідомістю людей, а особливо дітей та підлітків, які перебувають у стані депресії, легше маніпулювати. Нагадаємо, через соцмережі підлітків штовхають до участі в жахливих іграх, які доводять до самогубства. Від цього страшного кроку врятували декількох підлітків і на Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 6 Квітня 2017 17:11
я знаю один дієвий спосіб подолати депресію: виплатити депресуючому премію 200 тис грн., як членам НАЗК

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus