USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

ДБР вручило підозру військовому, який здав у полон 277 морпіхів у Маріуполі

16 Травня 2023 12:34
ДБР повідомило про підозру начальнику речової служби 501-ї ОБМП Костянтину Безсмертному, який у квітні минулого року обманом змусив здатися в полон морпіхів у Маріуполі, а також скасувало підозри 277 бійцям, яких звинувачували у дезертирстві.

Про це повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань, пише УП.

З кінця лютого 2022 року військовослужбовці цього батальйону захищали Маріуполь. У квітні того ж року російські пропагандистські ЗМІ повідомили, що начебто морпіхи добровільно здалися в полон. У проросійських Telegram-каналах поширювали відео, на якому було видно чоловіків без зброї, які йшли з піднятими руками.

Правоохоронні органи рік тому почали розслідування за статтею 430 Кримінального кодексу (добровільне здавання у полон).
«Слідство встановило, що насправді начальник речової служби тилу 501-ї ОБМП зрадив присягу та перейшов на бік ворога. Він вступив у змову з росіянами та фактично вмовив командира здатися. Скориставшись важкою ситуацією, в якій опинилися сили оборони у Маріуполі, зрадник спонукав командира припинити оборонні дії, здати зброю та особовий склад.

277 військовослужбовцям батальйону було віддано наказ на передислокацію, а насправді їх переправили до «ДНР». Військових ввели в оману, й тому вони не усвідомлювали та не могли усвідомлювати протиправного характеру наказу чи розпорядження про здавання в полон», – йдеться в повідомленні.

Читати ще: Голова Верховного Суду отримував гроші за рішення на користь Жеваго, – ЗМІ

За даними УП, йдеться про старшого лейтенанта Костянтина Безсмертного.

ДБР також ухвалило рішення щодо закриття проваджень стосовно 277 військовослужбовців 501-ї ОБМП за підозрою у дезертирстві. Таким чином, родичі морпіхів можуть отримувати виплати від уповноважених органів.
Також встановлено, що після диверсії в Маріуполі начальник переїхав до рідного Бердянська і знову почав агітувати українських військових переходити на бік ворога та за винагороду надавати відомості щодо розміщення сил та засобів оборони України. Слідство встановило принаймні три відповідні факти протягом квітня-червня 2022 року.

Безсмертному повідомлено про підозру в держаній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Йому загрожує довічне ув’язнення. Триває слідство. Встановлюють інших осіб, які можуть бути причетними до злочину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Це Показати IP 16 Травня 2023 13:34
Що ми виховали таких героїв-атошніків, ото номер
До це Показати IP 16 Травня 2023 14:14
а хто ж то виховав оте ЦЕ?
ДО ДО Показати IP 16 Травня 2023 20:09
Мабуть не злочина влада з 24 лютого 2014 року до 24 лютого 2022 року. 277 морських піхотинців (в морпехи беруть найкращих) всі контратники , всі атошніки деякі навіть нагородженні бойовими орденами а медалями всі. І РЕЗУЛЬТАТ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus