USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Де, за скільки і яку: лучани купують ялинки на Новий рік

29 Грудня 2014 22:25
Серед всіх передноворічних клопотів чи не найважливішим є вибір та покупка головної новорічної окраси домівки – ялинки. Адже, як правило, вся сім’я збирається вдома поруч зі стрункою зеленою красунею для того, аби прикрасити її у яскраві іграшки та ліхтарики.

Взагалі традиція прикрашати ялинку на новорічні свята є інтернаціональною і має багатовікову історію. Так, перша письмова згадка про ялинку, як символ Нового року, датована ще початком XVII століття. До прикладу, у Страсбурзі на Різдво приносять в будинки ялинові дерева, і на ці дерева кладуть троянди, зроблені з кольорового паперу, яблука, вафлі, золоту фольгу, цукор та інші речі.

А вже з початку ХІХ століття традиція наряджати ялинку поширилась і на інші країни Північної Європи. Звідти традицію перейняли і українці, адже до ХХ століття в більшості сіл і містечок це дійство ігнорували. А широкого розповсюдження традиція прикрашання ялинки набула після Другої світової війни.

Отож, давайте подивимось на питання вибору традиційного декору для дому з прагматичної точки зору – де вигідніше купити хорошу ялинку?

Однією з найбільших точок продажу у Луцьку є імпровізований ринок, навпроти гіпермаркету «Там-Там». Тут - до десятка продавців різноманітним новорічним крамом – від предметів декору до, власне, і самих ялинок.

Пан Володимир, перший продавець культового дерева, який торгує відразу за зупинкою «Варшавський ринок» каже, що особисто йому до вподоби не, власне, ялинки, а сосни – ними чоловік і торгує. На запитання про те, чому саме пухнаста сосна, а не струнка ялинка, він пояснює – перша довше зберігає зовнішній вид, не так осипається та й виглядає краще.

Разом з тим пан Володимир вважає ялинку своєрідним пережитком Радянського союзу. Мовляв, ще з того часу повелось, що саме ялинка має бути новорічним деревом.

«В мене було таке, що приходили батько з сином купувати ялинку. То син вперся і каже – ти собі бери ялинку, а я – сосну», - розповідає чоловік.

Проте, суттєвою є різниця не лише у зовнішньому вигляді новорічного дерева, а й у його вартості.
100 гривень
100 гривень
100 гривень
100 гривень
50 гривень
50 гривень
70 гривень
70 гривень
«А ще – ціна. Ось, є в нас сосна за 70 гривень. Якби це була ялинка такого самого розміру, то за неї довелось би віддати всі 140 гривень», - пояснює чоловік.
В середньому, ціни коливаються від 50 гривень до 100. Ті, що по центру, вартують 50, високі праворуч – 100, ті, що з лівого краю – 70.
Поруч з Володимиром торгує пані Наталя. На її прилавку - не звичайні ялинки, а декоративні ікебани з ялинкових гілок та шишок. Жінка пояснює, що займається цією справою вже не один рік, а тому за цей час вже встигла завести постійних клієнтів:

«Люди купують ікебани бо знають, що вони довго зберігають гарний вигляд і до того ж натуральні».
В середньому одна така прикраса коштує близько 40 гривень.

Поруч з живими і справжніми ялинками продають і штучні.
На моє запитання до продавця про те, чи кращі вони за натуральні, відповідає чоловік, який вибирав поруч сосну:

«Ніякий ароматизатор не замінить того запаху, навіть якщо голки обсипаються чи ще щось. В мене була штучна декілька років, але викинув і знову купую натуральну».

Чоловік, який займається їх продажем, зазначає, що багато сімей воліють раз витратитись на штучну прикрасу для того, аби уникнути щорічних зайвих витрат та клопотів.

Дещо далі за зупинкою, поблизу рекламного щита, розмістилась ще одна імпровізована ятка з сосновими.
Ціни тут стандартні – за найменшу ялинку доведеться заплатити не менше 50 гривень.

До слова, на запитання про законність продажу дерев продавці впевнено відповідають – є всі дозвільні документи.

«Зараз торгувати без дозволів – це самогубство. В мене, ось, ціла папка», - стверджує пан Володимир, який продає сосни.

Дехто з його колег, як і він, розпочали торгівлю, як тільки Луцька міська рада почала видавати дозволи – тобто 25 грудня. Сам Володимир не впевнений, що 31 грудня вийде на роботу, адже цілком можливо, що торгувати до того часу буде просто нічим – всі сосни можуть розкупити.

Тому покупку головної прикраси дому на час свят не рекомендують відкладати на останній день, а радять зробити це завчасно.
50 та 100 гривень
50 та 100 гривень
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
луч Показати IP 29 Грудня 2014 22:59
Де купити ялинку в горщику, щоб на весні посадити?
тос до луч Показати IP 29 Грудня 2014 23:40
Лісонасіневий центр село гараджа
Андрій до луч Показати IP 27 Грудня 2015 21:46
"Сад і огород" біля "Нова Лінія "там можна придбати ялинку живу з корінням в горщику. Ціна невеликої ялинки від 700 грн.
Лучанка Показати IP 29 Грудня 2014 23:40
Я теж так хочу!
Тетя на Показати IP 29 Грудня 2014 23:50
Сад город. Біля Нашого краю.
оля до Тетя на Показати IP 30 Грудня 2014 09:42
Трохи дорого там.
Лучанин Показати IP 30 Грудня 2014 14:26
Для щастя дітлахів достатньо і штучної ялинки, а красу морозного лісу із ЖИВИМИ ялинками можне відчути ЛИШЕ в зимовому лісі із ЖИВИМИ ялинками!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus