USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Декретна відпустка для чоловіків: які зміни ухвалила Верховна Рада

1 Грудня 2020 18:10
В Україні зможуть йти в декретну відпустку як жінки, так і чоловіки. Для цього Верховна Рада ухвалила відповідний законопроєкт.

Документ розробили 88 народних обранців. За законопроєкт № 3695 у першому читанні проголосував 301 депутат. Про це повідомляє 24 канал.

Що зміниться

Після народження дитини можна взяти відпустку на 3 тижні.

Оформити її зможе тільки один із членів сім’ї:

1. Матір дитини.

2. Чоловік матері дитини.

3. Батько дитини, який не є чоловіком, але веде загальний побут із матір’ю.

4. Бабуся чи дідусь дитини, якщо її виховує один батько.

Після пологів жінка все ще має право взяти лікарняний. Такий закон не скасовували.

Чоловік може піти у декрет

За бажанням матері або батька дитини їй (йому) надається відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

Батьки можуть працювати менше

Робочий день може скоротитися для чоловіка або для жінки, якщо: дитина віком до 14 років з інвалідністю та для батьків, які виховують дитину без жінки.

«Так, закріпився дискримінаційний підхід, згідно з яким право батька на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку розуміється, як похідне від права матері на таку відпустку. Тобто тільки мати може делегувати право на відпустку з батьків іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною», – йдеться в документі.

Чоловіки з дітьми можуть брати додаткову відпустку

Якщо є 2 або більше дітей віком до 15 років, або дитина з інвалідністю, або ж усиновлений – чоловік чи жінка мають право оформити додаткову оплачувану відпустку на 10 днів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus