USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Демографія невтішна»: у МОН планують зменшити кількість вишів в Україні

16 Січня 2024 09:31
Протягом останніх років в Україні скорочується кількість випускників шкіл, тому має відбутися зменшення або укрупнення закладів вищої освіти.

Про це сказав заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький в інтерв'ю The Ukrainians, пише УП. Життя.

За його словами, торік в Україні було близько 360 тисяч випускників шкіл, тоді як ще у 2008 році ця кількість сягала 640 тисяч.

У 2008 році функціонувало близько 350 навчальних закладів, у яких в середньому навчалося по 6,7 тисячі студентів.

Водночас у 2021 році загальна кількість закладів зменшилася до 300. У середньому в кожному з них здобувають освіту близько 3,4 тисячі студентів, додав Михайло Винницький.

Читати ще: Що буде з заочною формою навчання: Лісовий поставив крапку

«Проблема відтоку українських студентів за кордон набагато менша, ніж ми думаємо. Спираючись лише на демографію, яка не враховує показників міграції, пов’язаної з війною, ми бачимо постійне зменшення кількості осіб, які народилися на території України 17 років тому. До 2033 року в нас буде приблизно 300 тисяч випускників, і це цифра, яка передбачає повернення поки що непідконтрольних Україні територій», – каже заступник очільника МОН.

Читати ще: Для вступу у 2024 році треба буде скласти НМТ з трьох обов'язкових предметів плюс один на вибір

Також він додав, що нині в Україні, крім 100 приватних закладів вищої освіти та 40 комунальних, діє ще майже 170 державних університетів.

У міністерстві розробили законопроєкт про реформу вищої освіти, в результаті якої кількість вишів має зменшитися до близько 100.

Читати ще: МОН планує зменшити кількість вишів в Україні, вже є законопроєкт: що він передбачає

«Має відбутися певне зменшення або укрупнення закладів вищої освіти. До того ж, законопроєкт передбачає не тільки зменшення кількості університетів, а й поліпшення їхньої якості», – додав Михайло Винницький.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
П Показати IP 16 Січня 2024 12:29
Перемога.
Анонім Показати IP 16 Січня 2024 13:22
давно пора. Продаж папірців про вищу освіту треба прикрити, вищу освіту повинні мати ті, хто вчиться насправді і стає справжнім фахівцем, а не тупі дітки недалеких батьків з завищеними амбіціями. Держава точно не повинна фінансувати цей ідіотизм в освіті і утримувати купу липових 'науковців' з 'економіки', 'права' і т. д.
Клава Показати IP 17 Січня 2024 03:49
в Парижі - один університет..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus