USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Да!УНікУм» – теплі картини сонячних дітей

21 Березня 2014 12:30
Благодійна виставка картин «Да!УНікУм», присвячена Всесвітньому дню людей з синдромом Дауна відбулася у Луцьку. Роботи дітей та молоді з синдромом Дауна представили у піцерії «Теревені» сьогодні, 21 березня.

Натхненником цієї виставки став художник-декоратор Олександр Слабецький, який організував творчу майстерню та протягом 2 місяців займався з дітьми на волонтерських засадах. Організатором виставки разом з художником стала ВОГО «Даун-Синдром». Її керівник Олена Мельник розповіла, що у їх організації 60 батьків, діти яких мають синдром Дауна.

«В Європі лише 20% дітей з синдромом Дауна навчаються у спеціалізованих закладах. У нас, на жаль, таких – 80%», – розповіла вона, наголошуючи, що інклюзивна освіта для України, на жаль не надто популяризована. Також Олена Мельник розповіла про те, що чимало сонячних діток стають відомими акторами, спортсменами, художниками, музикантами, тільки потрібно знайти ключ до їхнього серця. До прикладу, Пабло Пінеда – перша людина з синдромом Дауна, яка здобула вищу освіту і знялася в кіно. Пабло Пінеда зіграв у фільмі «Я сам», за що отримав високу нагороду на Канському фестивалі.

«Ми прагнемо, щоб наші діти змогли проявити свої здібності і таланти, саме з такою метою 8 років тому була створена організація» – розповіла Олена Мельник.

Окрім ідеї створення картин (арт-терапії для діток), яка належала Олександру Слабецькому і його дружині Євгенії, громадська організація реалізує такі програми: реабілітаційні, раннє втручання, методика Марії Монтессорі, танцетерапія, соціально- побутова реабілітація. За унікальною методикою Євгенії Слабецької діток навчають англійської мови.

Усі присутні змогли доєднатися і до ще однієї акції у рамках виставки: «Lots of socks» («Багато шкарпеток»). З допомогою різнокольорових шкарпеток учасники акції намагалися привернути увагу людей до цього дня та заохотити їх висловити підтримку людям з синдромом Дауна. Організатори розповіли, що продовжать акцію флешмобом о 14:00 на Театральному майдані міста. Усі охочі долучитися до дійства повинні одягнути різнобарвні або непарні шкарпетки, яскраві гетри або гольфи.

Привітали діток та членів організації ВОГО «Даун-Синдром» Луцький міський голова Микола Романюк та голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.

Незмінним партнером ВОГО «Даун-Синдром» вже не перший рік є благодійний фонд «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк». Олена Мельник розповіла, що завдяки такій тісній співпраці діти з ВОГО «Даун-Синдром» змогли відпочити у Буковелі і отримали облаштовану сенсорну кімнату. З нагоди свята громадській організації вручили сертифікат на придбання спортивного обладнання, навчальної літератури та меблів на суму 15 000 гривень. Дітям подарували ще й розвиваючу гру – складанку.

«Я хочу привітати вас всіх з днем сонячних людей. Відповідає настроям і сьогоднішня погода, тепло діток випромінюють і роботи, розташовані на стінах. Вони просякнуті енергетикою рук, енергетикою душі, світлі і дуже гарні. Ви великі молодці, що зуміли поєднатися у такому гарному творчому пориві і підготуватися до сьогоднішнього свята. Хочу побажати діткам, щоб вони здобули освіту, змогли розвивати свої таланти з допомогою дорослих і батьки могли ними пишатися. Наш фонд, засновником якого є Ігор Петрович Палиця, дійсно багато хоче і буде робити, щоб підтримувати ініціативи громадської організації ВОГО «Даун –Синдром», – привітала присутніх заступник голови правління благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» Ірина Констанкевич.

Після презентації виставки картин на діток чекали святкові номери від продюсерського центру "Шанс" та майстер-клас по виготовленню піци від партнеру заходу - піцерії "Теревені".

Нагадаємо, у Луцьку минулого року відкрили дві інклюзивні групи для «Дітей сонця», як їх ще називають. Незважаючи на одну додаткову хромосому, вони – унікальні, дуже добрі і щирі.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Може ми всі помиляєм Показати IP 21 Березня 2014 16:15
Може ці діти є еволюційним етапом майбутніх людей а не примарні жуки та прибульці. Подумайте вони ж добрі та чесні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus