USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

День на пасіці. ФОТО

17 Серпня 2012 18:11
Дізнатися про тонкощі пасічництва вдалося «ВН» в одного із волинських бджолярів, відомого матковода Івана Анастасійовича Душака із села Баїв Луцького району.

День бджоляра святкуватимуть пасічники зі всієї України цієї неділі, 19 серпня.

Іван Анастасійович розповів, що розмноженням бджіл займається з 1989 року. Саме тоді він прийшов працювати на колгоспну пасіку.

Бджоляр зазначив, що більшість вуликів знаходиться у нього вдома. «Далеко їздити, тяжко. То я перебираюся», ‒ каже пасічник. Однак, він має й ще одну, меншу пасіку. Мовляв, задля вирощування «запасних» маток.

Тож, прийшовши на пасіку, Іван Анастасійович зайнявся своїми буденними справами.

«Я як приходжу завжди, ото мушу перехреститися, сказати молитву, а тоді приступити до роботи», ‒ розповів він.

Сьогодні на пасіці Іван Анастасійович займався «підставленням» маток. «Це матки в клєточках. Тут є одна бджілка мічена. То є матка. Вона є хазяйка сім’ї», ‒ показує чоловік.

Іван Анастасійович розповів, що, за календарем виведення маток, щороку головну бджолу сім’ї позначають маркером різного кольору. «По статистиці цього року повинна жовта мітка бути, але в мене нема маркера, тому білий. Щоб я знав, який рік бджільництва. А наступного року вже буде інший колір, червоний», ‒ каже пасічник.

Іван Анастасійович запалює «димаря» і одягає на голову «ситко». «Пасічники довго не можуть розпалити, а я беру свічок остатки і їми добре запалювати», ‒ ділиться секретами матковод.




Для «підставлення» матки є й спеціальне обладнання. Тож, бджоляр користується зробленим для цього ситечком.














«Бджоли носять вже обножку (квітковий пилок, – «ВН»), вилетіли сьогодні після дощу. Дивіться, які вони мають жовті ніжки», ‒ веде далі Іван Анастасійович.




Окрім обніжжя, бджоли збирають і смоли, необхідні для формування стільників. Ще одним продуктом бджільництва є віск, який роблять за допомогою так званої сонячної воскотопки. «З нього потім свічки роблять. Ми його здаємо, робимо всякі прикраси», ‒ розповідає Іван Анастасійович.


Окрім того, бджоляр показав, як народжується мала бджола.


Оглянувши стільники, Іван Анастасійович відзначив, що на зиму їжі їм буде замало, тому бджіл треба підгодовувати. Він поставить у вуликах годівниці. «З бджолами закінчується сезон. Вже в мене пасіка готується до зими. Вже бджіл підкормлюю, підготовлені вже в мене гнізда, все. І вже поставлені пластини», ‒ каже пасічник.
Готуючись до зими, бджоли виганяють із вуликів трутнів.


Закінчивши оглядати вулики, Іван Анастасійович усе переконував, що кращого меду ніж наш волинський немає. Так, на відміну від східного, мед з Волині – з різних трав і квітів.


Окрім того, бджоляр розповів, що місцеві пасічники у Баєві хочуть створити музей бджільництва. Зокрема, серед експонатів будуть більш як 100-літні вулики-дупляки, привезені із Берестечка.















Підготувала Юлія Шрамко
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Чеширский Кот Показати IP 18 Серпня 2012 19:26
Интересные фото. А про коровник или молокозавод можете сделать репортаж?
Коту Показати IP 19 Серпня 2012 15:37
Твоя ірония плоска примітивна, як двері до хліва. Ще примітивніша, ніж ти сам.
Чеширский Кот до Коту Показати IP 20 Серпня 2012 12:12
Где ирония?
остап Показати IP 20 Серпня 2012 10:00
браво Юля! гарно, цікаво, вчасно, пізнавально. Продовжуй ще на ту ж тему. Дякую.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus