USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

День святого Миколая: різки, солодощі і листи Леніну

19 Грудня 2011 16:31
Зі Святим Миколаєм пов'язано чимало легенд та переказів. Однак він - ще й покровитель Луцька. Отож, Святий Миколай займає особливе місце у житті волинян. Із нагоди цього дня 19 грудня «ВН» поцікавилися у відомих на Волині Микол про те, чи приносили їм під подушку різки та як вони відзначали це свято у дитинстві.



***
Луцький міський голова Микола Романюк розповів, що різку йому ніколи не приносили. Попри те, що нею таки погрожували за кілька тижнів, але оскільки майбутній мер був чемним – до цього справа так і не доходила.
Романюк зізнався, що Миколай приносив йому скромні подарунки – приміром, книжечки. Свято відзначав у родинному колі. Нині ж все ще готує з дружиною подарунки для дітей, хоча й дорослих.

***

Перший заступник прокурора міста Луцька Микола Біляк розказав, що протягом всього життя не відзначав це свято. Подарунки почали приносити лише після проголошення незалежності.

Відтоді подарунки від Святого Миколая почали отримувати його діти, а тепер – ще й онуки.




***

Знаний волинський художник Микола Кумановський розповів, що його батько завжди з повагою ставився не лише до свята, а й до імені «Микола» загалом. «Батько ображався, коли мене називали «Кольою». Казав, що в нас немає таких святих. Лише Микола», - пригадав художник.

Кумановський також розповів, що любить дарувати друзям те, що робить сам: графіку, живопис, книжки, буклети. «Дуже не люблю, коли мені дарують парфуми з запахами, які я не відчуваю. Мій улюблений запах – запах поту і трохи парфум», - зізнався Микола Кумановський.

***

Начальник управління міжнародного співробітництва та проектної діяльності Луцької міської ради Микола Іванюк зізнався, що різку йому не приносили, бо він намагався бути чемним, слухати батьків.

«Свято завжди відзначав, де б я не був», - розповів Іванюк. Улюблені подарунки, за його словами, – книги. Нині ж вчить власного сина писати Миколаю листи.




***

Депутат міської ради Микола Яручик розповів, що свято Миколая за його дитинства нічим особливим не відрізнялося від інших.

«Почало відрізнятися лише роки чотири тому, коли я почав робити благодійні акції до цього дня», - мовив він.



***
Начальник управління у справах сімї, молоді та спорту Волинської ОДА Микола Зайченко зізнався, що завжди з нетерпінням чекав Дня святого Миколая. Чиновник розповідає, що і сьогодні привітав дітей і родину подарунками.

«Приємно, що свято не забувають», - зазначає Зайченко. Також він додає, що робота його управління включає допомогу дітям-сиротам. Зокрема у День святого Миколая влаштовують благодійні акції.

***

Начальник відділу муніципальної дружини Луцької міської ради Микола Корнейко зізнався, що про різку на Миколая ніколи й мова не йшла, адже зростав за часів Радянського Союзу. Як, власне, й про листи Миколаю. «Я тоді листи тільки Леніну писав», - сміючись, розповідає Корнейко.

Серед подарунків пригадує «стандартні»: кілограм мандаринів, солодощі. «Памятаю, коли батьки подарували мені угорські цукерки. Тоді вони коштували як п’ята частина батькової зарплати», - розповів Микола Корнейко. Також він додає, що й зараз Миколай приносить йому подарунки.

***
«ВН» вітають усіх волинських Микол, бажають їм гарних подарунків долі і щоб Миколай ніколи не приносив під подушку різки.

Підготувала Анастасія ПЕРЕДРІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus