USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Депутати на чолі з Романюком уже побили рекорд протирання штанів

1 Лютого 2011 14:40
Чергова депутатська сесія шостої каденції Луцької міської ради була всього п’ятою у цьому скликанні але вже стала найдовшою за останні двадцять років, - бо тривала протягом трьох днів.

Найдовше обранці обговорювали зміни до регламенту, земельні питання, а перерви на прохання фракцій декілька разів оголошували під час обрання нових членів виконкому.

Як в буремні 90-ті

Депутат з двадцятилітнім стажем діяльності Анатолій Бірюков не пригадав жодної сесії, яка б тривала три дні. Лише одна сесія – у 1990-му - тривала дев’ять днів.

Це було засідання улітку 1990 року, коли сесія проходила в Палаці культури. Однак тоді для довгого обговорення були важливі причини. Це був пік національно-визвольних змагань і політичні питання тоді викликали бурхливі і затяжні дискусії, - пригадав Бірюков.

Нині ж причиною «триденного сидіння» Бірюков вважає те, що обранці забагато часу тратять на депутатські запити, тривалі позапланові перерви. Бірюков каже, що депутатів-порушників дисципліни треба штрафувати, а імена депутатів-прогульщиків оприлюднювати в пресі.

«В нас багато часу витрачаються на запити. Всі депутати хочуть, аби 26-27 січня, коли телебачення їх показувало – аби це все прозвучало, що вони піклуються…» , - сказав Бірюков.

Без лікнепу - нікуди

Депутат і екс-мер Богдан Шиба теж пригадав хіба дводенні сесії.

«Треба було б новим депутатам провести день депутата. Трошки роз’яснити. Дуже багато запитань непрофесійних», - каже Шиба.

«Наприклад, по земельних питаннях, де питання можна ставити лише на підставі земельного кодексу, а не «от мені не подобається ця ділянка і давайте ми не будемо голосувати, а знімемо її з розгляду», - пояснює Богдан Шиба.

«Кто нас в бой ведет?»

Депутат Сергій Григоренко однією з причин такої довгої сесії назвав «закритість» міського голови Миколи Романюка. Мовляв мер спілкується лише з окремими депутатами, на яких він «робить ставку». Натомість думку багатьох інших депутатів міський голова просто ігнорує.

«Депутатське середовище досить складне, неоднорідне, є безліч різних думок, позицій, поглядів, навіть всередині однієї фракції. Тому, аби впорядкувати цей процес, зробити його організованим і дієвішим, міський голова, на мою думку, повинен знати позицію кожного депутата, вести діалог зі всіма без винятку обранцями громади. Такої необхідної для керівника, лідера тактики міський голова поки що не проявляє», - вважає Григоренко.

«Дещо пасивний і секретар міськради. Адже він має бути модератором під час сесії. Відтак сесія трохи неорганізована, незбалансована, тому й затяглася», - вважає Сергій Григоренко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
time Показати IP 1 Лютого 2011 15:25
А хтось чекав що буде по іншому?! :)
zzz Показати IP 1 Лютого 2011 17:32
ОЛУХИ!!!
ЗМІ Показати IP 1 Лютого 2011 18:34
Деяким депутатам Луцької міської ради. В довгій історії західноєвропейського парламентаризму були злети і падіння. Ранній новий час (16-18 ст.) - це період, коли в усіх країнах під тиском абсолютизму державне значення парламенту помітно знижується або його скликання взагалі припиняється. Наприклад, Французькі Генеральні Штати після 1614 року не скликались до 1789 року. Якраз в цей час на сході Європи існувала велика держава, в якій парламенту, що регулярно скликався, буквально належала абсолютна влада, а в короля влади практично не було. Ця держава включала багато територій майбутнього СРСР: в склад Республіки входили землі сучасної України, Білорусі, Литви і навіть Смоленська область. Наступила епоха «виборних королів», яких вибирав Сейм. Красиво описані Генріком Сенкевичем події тієї епохи переконливо показали, що «скромна» чарівність демократії межує з страхами «демократичної вседозволеності». Дворянська демократія швидко показала свій норов. Суворе дотримання «артикулів» призвело до того, що діяльність сеймів часто паралізовувалась. В 1662 році депутат Владислав Сицинський «прославився» тим, що сам зірвав роботу сейму, не дозволивши його продовжити, з-за чого не було прийнято жодного рішення. А з 1669 року при голосуваннях в сеймах став діяти принцип «ліберум вето» (вільна заборона), який дозволяв будь-якому депутату без всякого пояснення причин відкидати рішення сейму, які йому не подобались. Іншими словами, був введений принцип обов’язкової одноголосості. Користуючись цим, великі землевласники і сусідні держави шляхом підкупу депутатів могли легко зривати будь-яке рішення. Згодом «ліберум вето» було відмінене, але воно стало однією з головних причин того, що Річ Посполита у 1795 році на 122 роки зникла з карти Європи. Сумна історія цієї держави дуже вже нагадує про те, що демократії, як і усього «хорошого», має бути в міру. Особливо, в парламентах, верховних радах і, як не сумно, в міськрадах. Це до того, що амбіції деяких напівграмотних депутатів Луцького «мікросейму» дуже вже нагадують ті часи, тих королів і ті події, лише в дуже зменшеному вигляді. Вельминешановні амбітні депутати Луцького «сейму»! В прогалинах між «боями» читайте лауреата Нобелівської премії Генріка Сенкевича. Таке невдячне заняття багато дечому вас навчить. Може дехто перестане сумувати за добрими старими часами 16-18 ст.
1 Показати IP 1 Лютого 2011 21:59
Це не депутати, а ДОВБОВЛАДЦІ.
Free Показати IP 1 Лютого 2011 23:00
Дивна ситуація: вперше депутати серйозно почали обговорювати питання сесії як це зразу ж викликало іронію на шанованому сайті та протест деяких "рішал" з минулої каденції. Це ж дуже добре, що обговорюються всі питання, що у депутатів є до всього діло. Чи ми хочемо повернутися до того як у минулому скликанні голосували за роздачу 50-60 земельних ділянок одним голосуванням - пакетом. І не піддається жодній критиці пропозиція міському голові зустрічатися перед кожною сесією з кожним із депутатів. Якщо кожному приділити пів години, то потрібно на всіх 25 годин або більше доби. А коли ж містом займатися? Це ж треба пробути 5 років депутатом і так і не зрозуміти чим же повинен займатися міський голова. Дожилися.
ОНЛАЙН Показати IP 2 Лютого 2011 16:35
Повністю підтримую "Free"! Для отримання позитивного результату треба детально вивчати справи, а не пхати "на щару". На жаль вивчення і реформування потребує багато часу. Ще рано робити підсумки......

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus