USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

На боротьбу з COVID-19 на Волині використали понад 30 мільйонів. На що саме

10 Вересня 2020 17:29
З початку епідемії Волинь мобілізувала всі сили на боротьбу з коронавірусом SARS-COV-2, а завдяки ініціативі народного депутата Ігоря Палиці, обласний та місцеві бюджети профінансували волинські медичні заклади, аби вони змогли якісно лікувати краян. Наразі на потреби лікарень з цих коштів використали понад 30 мільйонів гривень

Як відомо, базовою медичною установою у боротьбі із недугою визначена Волинська обласна клінічна лікарня. Важких хворих приймають у корпусі ВОКЛ в Боголюбах, що поблизу Луцька.

У березні, коли на Волині ще не було зафіксовано випадків зараження коронавірусною інфекцією, Ігор Палиця ініціював проведення розширеної наради за участю медиків та місцевої влади, де обговорили план боротьби з поширенням COVID–19 в регіоні. Ключове питання – гроші.

Відтак народний депутат і засновник Фонду «Тільки разом» з власних коштів виділив 20 мільйонів гривень і закликав бізнес та меценатів долучитися до фінансування. Також Ігор Палиця звернувся до депутатів Волинської обласної та Луцької міської рад із закликом зняти з фінансування окремі статті бюджету та виділити кошти для боротьби з коронавірусом.

Читати ще: 19 зі 120 млн: як витрачають кошти, які з ініціативи Ігоря Палиці виділили на протидію COVID–19 Луцьк та Волинь

Уже наступного дня депутати міської ради виділили на ці потреби 60 мільйонів гривень, ще через день аналогічне рішення ухвалили депутати обласної ради. Задля ефективного використання коштів, оптимізації закупівель та оперативного забезпечення медзакладів Волині ці гроші акумулюють на рахунку обласної лікарні.

Проаналізувавши потреби медзакладів, звідси централізовано закуповують все необхідне та розподіляють на інші лікарні. Така схема роботи дозволяє швидше та дешевше (завдяки оптовим закупівлям) забезпечити заклади охорони здоров’я. Процес освоєння коштів контролює Волинська обласна рада. Якщо всі вони не будуть використані, їх повернуть у статті бюджету, з яких перед тим зняли.

Читати ще: «Побороти коронавірус. Фонд Ігоря Палиці допоміг лучанам і медзакладам на понад 13 мільйонів гривень»

За словами очільника обласної лікарні Олександра Дударя, станом на 10 вересня використано майже 30,8 мільйона гривень.

Надійшло коштів - 33 млн 925 тис. грн:

- на придбання медичного обладнання – 20000 тис. грн ;

- на придбання фармацевтичної продукції та виробів медичного призначення – 12082,1 тис. грн;

- на перевезення працівників– 935,5 тис. грн;

- на харчування медичних працівників 907,6 тис. грн.

Використано коштів – 30 млн 762,7 тис. грн. З них:

- на придбання медичного обладнання – 16837,5 тис. грн;

- на придбання фармацевтичної продукції – 3302,2 тис. грн;

- на придбання виробів медичного призначення – 1321,3 тис. грн;

- на придбання засобів індивідуального захисту – 7448,9 тис. грн;

- на придбання виробів для проведення дезінфекції – 9,7 тис. грн;

- на перевезення працівників – 935,5тис. грн;

- на харчування медичних працівників – 907,6тис. грн.

На сьогоднішній день в інфекційному стаціонарі розгорнуто 177 ліжок.

Олександр Дудар зауважує: з перших днів роботи стаціонару розпочалося інтенсивне навчання медичних кадрів, формування матеріально-технічної бази та оснащення стаціонару. Перепланували та реконструювали відділення згідно вимог інфекційного контролю. Реконструювали стару мережу та встановили нову централізовану мережу подачі кисню, що дало змогу збільшити кількість кисневих точок для пацієнтів.

Реанімаційне відділення оснащене 12 апаратами штучної вентиляції легень, 12 моніторами, дозаторами. Для повноцінного лікування та своєчасної діагностики пацієнтів придбали 32-зрізовий комп’ютерний томограф, для покращення та пришвидшення лабораторної діагностики інфекційним хворим з COVID - 19 придбали специфічне устаткування – автоматизований біохімічний аналізатор COBAS C111, аналізатор газів крові та електролітів, апарат експрес діагностики глюкози та лактату. Шість палат облаштували кисневими концентратами.

Інфекційний стаціонар оснащений мобільним рентгенівським устаткуванням, апаратами ультразвукової діагностики, ехокардіоскопії, добового моніторування ЕКГ та АТ, гастроскопом, бронхоскопом та колоноскопом. Також провели модернізацію пральні та встановили дві нових пральних і дві нових сушильних машини.

Для надання медичної допомоги, згідно чинних протоколів, придбали усі необхідні лікарські засоби, а також засоби індивідуального захисту для медичного та обслуговуючого персоналу.

Станом на 1 вересня в інфекційні відділення закладу госпіталізували більше 500 хворих з коронавірусною хворобою. Усі хворі були доставлені швидкою допомогою в ургентному порядку.

Стаціонарну допомогу щоденно отримують біля 60 хворих, із яких в середньому 7 на реанімаційних ліжках. Практично всі хворі потребують кисневої підтримки.

Лабораторна діагностика коронавірусної хвороби в закладі проводиться імуноферментним та імунохемілюмінісцентним методами. Виявляються антитіла А, М, G та сумарні. В обов’язковому порядку усім пацієнтам та працівникам інфекційного стаціонару проводиться ПЛР-діагностика.

На сьогоднішній день проведена реконструкція лабораторії ПЛР-електрофорезу на реал-тайм, проведено заміну обладнання, одержані дозвільні документи головного управління держпродспоживслужби у Волинській області. Здійснена верифікація перших 10 позитивних і негативних ПЛР-аналізів з Волинським обласним лабораторним центром, результати співпадають. Починаючи з 14.09.2020 року, в лікарні розпочинається лабораторна ПЛР-діагностика.

Для надання медичної допомоги задіяли 228 працівників, із яких на даний час - 47 лікарів, 143 особи середнього, молодшого медичного персоналу та 38 осіб обслуговуючого персоналу. Лікування, обстеження та харчування хворих проводиться безкоштовно.

Олександр Дудар переконує: підприємство готове до роботи в епідемічний сезон поширення гострої респіраторної хвороби COVID–19, спричиненою коронавірусом SARS-COV-2.

На даний час активно проводиться модернізація системи централізованого постачання медичного кисню шляхом розширення резервуару рідкого кисню з об’єму 1,5 тонни до 11,5 тонн. Це дозволить збільшити кількість кисневих точок з 65 до 105 та зменшити ризики пов’язані з частотою доставки кисню до госпіталя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ВОВК Показати IP 10 Вересня 2020 20:10
Цікаво булоб взнати конкретніше що та по чому !
Анонім Показати IP 11 Вересня 2020 11:43
Як побороти КОВІД якщо результати ПЛР тестів надходять від лаболаторії в кращому випадку через тиждень? За тиждень можна або вмерти, або видужати! В приватних лаболаторіях тести на Ковід роблять швидко.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus