USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Держава перекинула профтехосвіту на плечі місцевих громад, – голова Волиньради

24 Листопада 2017 15:58
Держава переклала фінансування закладів профтехосвіти на місцеві бюджети, чим, фактично, перевантажила їх. Відтак, аби фінансувати виплату стипендій та зарплат для закладів профтехосвіти, в області змушені знімати кошти з ремонту шкіл та інших важливий статей бюджету, - зауважує голова Волиньради Ігор Палиця.

Про це стало відомо під час виїзного засідання Комітету з питань освіти і науки Верховної Ради України, який відбувається з ініціативи нардепа УКРОПу від Волині Ірини Констанкевич 24 листопада у Луцьку.

Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця зазначив, що наразі держава «сказала «а», але не сказала «б»»: якщо на заході дитина знає, що закінчивши заклад освіти, матиме можливість гарантовано отримати роботу, то в Україні більшість випускників вишів не можуть працювати за спеціальністю.

Він зауважив, що рік тому на плечі органів місцевого самоврядування перекинули фінансування закладів профтехосвіти і тепер доводиться шукати гроші, забираючи їх з тих галузей, звідки забирати не можна. Як результат – руйнуються школи, але кошти, які можна було б витратити на ремонт, спрямовують на захищенні статті профтехосвіти, стипендії. «Держава не має права так чинити з місцевими бюджетами», - відзначив Ігор Палиця.

Наступного року технікуми та коледжі також перекладуть на плечі областей та міст. Професії державного замовлення фінансуватимуться з держбюджету в рамках субвенції, але в цю субвенцію навряд чи входитимуть кошти на оплату комунальних послуг, зарплату для техперсоналу тощо. Натомість всі ці витрати ляжуть на плечі обласної та міської громад.

«Першою чергою потрібно припинити красти. Адже спочатку депутати бюджет (державний бюджет, - ВН) виділяють туди, де можна вкрасти і набити кишені, а потім за залишковим принципом фінансують освіту та медицину. Освіта – це база, з якою людина йде в життя, тому потрібно передбачати кошти хоча б на оновлення інфраструктури, яку отримали після розвалу Радянського союзу», - резюмував Ігор Палиця та закликав нардепів передати цю інформацію колегам з Верховної Ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus