USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Децентралізація влади: на Волині скористаються досвідом Польщі

12 Травня 2014 16:30
Проект «Польський досвід системних змін. Практичні імплікації для України» розпочався в Луцьку. Луцьк - уже восьмий обласний центр, де поляки діляться з українцями своїм досвідом децентралізації влади.

Упродовж двох днів відбуваються тренінги, дебати у сфері самоврядування, зустрічі з громадськістю.

Проект стартував сьогодні, 12-го травня в Луцькій міській раді за участю депутатів, журналістів, представників громадськості та керівника відділу неінвестиційних проектів мерії міста Люблін Кшиштофа Лонтки.

«Я завжди підкреслюю, коли приїжджаю в Україну, що цю інформацію, яку ми вам подаємо – це наша хороша практика, яку ми використовуємо, і яка діє успішно в Польщі. Ці всі напрацювання ви можете використовувати у себе, якщо вам підходить. Якщо говорити про реальність самоврядування, то треба, щоб ця влада буле незалежна. У польській конституції написано, що принцип роботи – це партнерство й децентралізація влади. Був випадок, коли в Люблін запросили творчий колектив зі Львова, однак нам трішки забракло коштів, і я мав повноваження, аби швидко ці гроші виділити, без довгої бюрократії. З іншої сторони, нас контролює держава з точки зору законності. У нас немає казначейства, кошти лежать у комерційних банках», - говорить Кшиштоф Лонтка.

Він розповів, що в ЄС є 5 стратегічних цілей: працевлаштування не менше 75% людей у продуктивному віці, інвестування в науку, охорона навколишнього середовища та енергоефективність, освіта, боротьба з бідністю.

Завдяки децентралізації влади й переданих повноважень на місця в Люблінському воєводстві постійно працюють над проектами розвитку з ЄС.

Кшиштоф Лонтка розповів, що таких проектів пишуть за рік близько сотні. Завдяки цьому Любліну вдалося отримати 23 мільйони євро для нових тролейбусів, гроші на велодоріжки, комп’ютери з інтернетом для незахищених верств населення, кошти для сонячних ферм тощо.

«Реформа нам потрібна, адже на нас покладають багато обов’язків, а механізмів для вирішення проблем немає. От, виділяємо землю під будівництво, а проконтролювати його не можемо, бо цим займаються підрозділи облдержадміністрації. Реформи необхідні. Концепція децентралізації української влади вже пройшла через Кабмін, зараз йде робота щодо впровадженні змін», - сказав Луцький міський голова Микола Романюк.

Він наголосив, що на Волині готуються пропозиції до концепції реформи місцевого самоврядування в Україні, їх збирає облдержадміністрація й передасть у Кабмін.

Обговорення реформування в Україні за участю Польського представника продовжиться завтра 13-го травня о 10-й годині в Луцькій міській раді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
axabnrg Показати IP 3 Листопада 2014 09:19
Интересная статья о распределении налоговых поступлений после проведения реформы административно-территориального устройства Украины. Регионы смогут сами решать, куда вкладывать свою часть доходов. Мне интересно, скольким госслужащим по всей стране (после последнего сокращения + предстоящей люстрации) необходимо будет провести переподготовку, курсы повышения квалификации, тренинги, предоставить практические методики и модели нового управления государством (Decentralization Management Guide). Может, необходимо провести общенациональную переподготовку госслужащих нового поколения? http://delo.ua/ukraine/kakie-nalogi-budut-ostavatsja-na-mestah-posle-provedenija-decent-280386/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus