USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Експерт з децентралізації з Польщі: про гордість і виклики для Волині

13 Грудня 2017 19:00
«Сірі зони» на мапі області, де досі не утворені ОТГ, є викликом для волинян, але очільник «Фундації менеджерських ініціатив» з Польщі вражений, що Україні вдається за три роки здійснювати процес децентралізації, який тривав у Польщі з 1989 року.

Про це йшлося під час форуму «Регіональний розвиток Волині в контексті децентралізації» 12 грудня. Організатор форуму - Волинський відокремлений підрозділ Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» за підтримки програми «U-LEAD з Європою» та Міністерства регіонального розвитку.

Директор Центру розвитку місцевого самоврядування на Волині Анатолій Пархом’юк наголосив, що потрібно, аби новий адміністративний устрій був підкріплений спроможністю. Саме економічна спроможність –фактор, що буде ключовим при утворенні ОТГ надалі.
Координатор Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Іван Лукеря розповів, що нещодавно здійснювали рейтинг спроможних громад регіонів - тих, які мають понад п’ять тисяч населення, більшу територію, об’єднали у склад більше органів місцевого самоврядування. Волинь входить у п’ятірку лідерів серед областей України за цим показником (найбільшою кількістю створених спроможних громад).
Президент «Фундації менеджерських ініціатив» Павел Прокоп (місто Люблін, Польща) розповів, що його організація ділиться з українцями досвіду здійснення реформи децентралізації. З його слів, мапа Волині, яку презентували під час форуму і на якій світяться ОТГ, що покривають 45% території області, є приводом до найбільшої гордості, адже ці підсвічені частини мапи – це гігантська праця людей на місцях, які мали відвагу взяти щось у власні руки, переконати людей, що побудова громади – це розумно та ефективно. Він відзначив, що у цивілізованому світі бюджет формується знизу, а не згори. Водночас, експерт зауважив, що сірі частини мапи області – це виклик, який зараз стоїть перед волинянами.
Хороший результат на Волині, з його слів, не був би досягнутий, якби не підтримка Центру розвитку місцевого самоврядування та його керівника Анатолія Пархом’юка, який особисто їздить та переконує громади до об’єднання.

Він розповів, що у Польщі також є громади, які перебувають в чудовому економічному стані, мають багато підприємств на своїй території та багато грошей та громади, у яких домінують державні дотації та субвенції. Павел Прокоп відзначив, що Україна не повинна приймати польську модель децентралізації, потрібно напрацювати власну модель. Він розповів,що поляки теж їздили в інші країни та спостерігали, але все ж виробили свою модель.
«Якби процес об’єднання громад в Україні відбувся на багато років раніше, Україна по-іншому виглядала б сьогодні. Справжні зміни завжди розпочинаються знизу. Польща досягла такого успіху тому, що зміни у нас тривають з 1989 року. Ми тим більше вражені тим, що протягом трьох років в Україні вдається те, на що ми мали значно більше часу», - відзначив голова правління «Фундації менеджерських ініціатив».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus