USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Деякі науковці про забруднення Шацьких озер ЗМІ кажуть одне, а владі - інше. ВІДЕО

22 Липня 2009 11:25
Матеріал, який розмістили «Волинські Новини» з посиланням на UGMK, щодо забруднення Шацьких озер важкими металами викликав суттєвий резонанс. Як наслідок, його спробували спростувати і санстанція, і Держуправління охорони навколишнього природного середовища. А науковець, на інофрмацію якого посилався ЗМІ, повідомив: публічних заяв з цього приводу не робив, проби на вміст забруднюючих речовин у воді, донних відкладах не відбирав і аналізи не проводив, оскільки у нього немає для цього відповідної лабораторії. Однак відео доводить протилежне - принаймні стосовно доктора географічних наук. Про це 20 липня повідомляють «Волинські Новини».
Нагадаємо: як повідомляє UGMK, доктор географічних наук Леонід Ільїн стверджує, що цинк, мідь, свинець, кобальт – далеко не повний перелік важких металів, які виявлені в Шацьких озерах під час досліджень. Плюс – пестициди та нітрати.
«Я бачив, як лежать свинцеві акумулятори не у Світязі, а в озері Шацької групи, акумулятори від комбайна лежать просто у воді, меліоративних канавах. А вода із меліоративних каналів потрапляє прямо у водойми. Це уже свинець», – зазначив пан Ільїн.
Цей матеріал змусив Волинську ОДА звертатися до Державної санітарно-епідеміологічної служби у Волинській області. У листі заступника голови ОДА Святослава Кравчука йдеться: «Обласна державна адміністрація просить терміново підтвердити або спростувати інформацію розміщену на веб-сайті Волинські новини www.volynnews.com у статті «Шацькі озера забруднені важкими металами, – екологи» 18 червня 2009 року».
Але облСЕС наголошує: понаднормового вмісту важких металів на Шацьких озерах нема.
Окрім того, свою думку висловили і у Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в області. У листі до Волинської облради наголошується, що «даних щодо забруднення Шацьких озер важкими металами в Держуправління не надходило».
Понад те, у листі зазначається: «Доктором географічних наук Ільїним Л. В. (на якого посилаються в статті), було повідомлено, що відношення до публікації статті «Шацькі озера забруднені важкими металами» він немає. Він повідомив, що публічних заяв з цього приводу не робив, проби на вміст забруднюючих речовин у воді, донних відкладах не відбирав і аналізи не проводив, оскільки у нього немає для цього відповідної лабораторії.
Щоправда, відеосюжет телеканалу 24, який потрапив у розпорядження «Волинських Новин», доводить протилежне: доктор географічних наук Леонід Ільїн відповідну заяву таки робив. Очевидно, з’ясувати правду допоможе незалежна експертиза.
«ВН» вирішили надати можливість читачам ознайомитися із розшифровку матеріалу телеканалу 24 та переглянути відеосюжет:
Такі привабливі для туристів води Шацьких озер – не такі вже й чисті. Науковці дослідили їх і знайшли там цілий букет важких металів, пестицидів та нітратів: свинець, мідь, цинк, кобальт – і це ще не весь перелік. Екологи кажуть – все це наслідок господарської діяльності людини і рекреації.
«За результатами досліджень Інституту гідробіології Національної академії наук України, навіть відзначається наявність важких металів у тканинах риби. Крім того, у донних відкладах наявні пестициди деяких видів. А це, звичайно, лімітує, обмежує рекреаційне використання водойм і бальнеологічне використання, і господарське використання донних відкладів, і взагалі води для будь-яких потреб», – зазначив доктор географічних наук Леонід Ільїн.
Особливо гострі проблеми озер влітку. Лише в селі Світязь одночасно відпочивати може приблизно 5 тисяч туристів. Тож надактуальною стає проблема сміття. Відходи, які залишають відпочивальники, вже нікуди буде вивозити. Полігон твердих відходів практично вичерпав свій ресурс. На будівництво другого у районній скарбниці півмільйона гривень немає.
«Якщо за літній період піде відпочинок, який був у минулі роки, то до кінця року, є такі розрахунки, цей об’єкт буде повністю забитий сміттям, і наступного року ми можемо постати перед питанням, куди дівати все сміття, яке ми звозимо сюди з усього району», – каже директор Шацького національного природного парку Василь Найда.
Рекреація Шацьких озер потребує щонайменше чверті мільйона гривень. Звісно ж таких коштів у місцевих посадовців немає. Однак, науковці радять не баритися із відновленням волинської перлини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus