USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Після звичайної школи діти йдуть до нас травмованими»: на Волині батьки повертають дітей у спецшколи

11 Листопада 2021 19:56
Не всі батьки задоволені результатами інклюзивної освіти у загальноосвітніх школах для дітей, які мають особливі освітні потреби, тож після навчання у загальноосвітніх школах, повертають їх у спецшколи.

Про це йшлося під час бюджетних слухань у Волинській обласній раді.

Приміром, розповів директор Володимир-Волинської спеціальної школи Богдан Гудим, у закладі, який він очолює, навчаються діти з вадами слуху. Цього року сюди перевели двох дітей із Луцька, які раніше займалися в загальноосвітніх міських школах. Діти не тільки не знають мови жестів, а й мають психологічні травми через несприйняття оточенням.

«Дитина прийшла травмована до нас у школу, у попередній школі був булінг, ціле літо батьки оплачували консультації психолога. Вона не знає мови жестів, дактилю. Як може навчати глуху дитину вчитель, який не знає дактилю, не знає міміки?» – наголошує він.

Такі ситуації періодично виникають у всіх спецшколах, коли батьки повертають дітей на навчання, бо не задоволені якістю надання освітніх послуг у звичайних школах. Це, зауважує депутатка облради Юлія Вусенко, ілюструє чималі проблеми в процесі інклюзивного навчання.

«Дитина приходить в звичайну школу, там навчається, але немає достатньої кваліфікації вчителя, він не справляється з тим, щоб пояснити іншим учням, що цю дитину треба підтримати. Дитина повертається в спецшколу травмованою, бо побачила що підтримки в звичайній школі недостатньо. Нам треба більше уваги спрямовувати на те, щоб звичайні школи більше працювати з такими дітьми, надавали повноцінно освітні послуги. Адже дитина, яка навчалася в загальноосвітній школі після випуску будуть більш готові до дорослого життя», – наголошує вона.

Водночас, зауважують депутати обласної ради, територіальні громади на інклюзивну освіту та інклюзивно-ресурсні центри отримують немалі кошти з державного бюджету. Приміром, пояснює депутат Орест Маховський, у 2022 році планується, що бюджет Володимир-Волинської громади отримає майже мільйон гривень.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Отакої Показати IP 11 Листопада 2021 20:42
Дуже хочеться вірити що колись людей в нашій державі почнуть рахувати за людей а не за фізичних осіб і будуть рахувати які знання та зручності отримають діти, а не скільки грошей щось десь отримає. Чи можна повернути чиновників до нормального життя в країні? Можна, але процедура схожа з порятуком враженого електрострумом, в цьому і проблема.
Волиняка Показати IP 13 Листопада 2021 12:45
Нічого дивного. Як вчитель має працювати з дитиною, котра розуміє лиш мову жестів і знаходиться серед 20 звичайних дітей? Навіть якщо вчитель раптом знає ту мову, як йому працювати і рештою двадцятьма, яких теж треба навчити? Як?? Інклюзія - це добре, але в усьому повинна бути розумна міра, здоровий глузд.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus