USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Діти переступають закон, бо їм мало грошей, - міліція

15 Липня 2010 10:28
Основна причина злочинності серед неповнолітніх - матеріальне становище, яке не задовольняє дітей – вважає старший оперуповноважений в особливо важливих справах відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України у Волинській області підполковник міліції Микола Побережнюк.

«Діти хочуть мати кишенькові гроші, щоб відвідувати інтернет-клуби (донедавна – зали гральних автоматів), купувати вдосталь солодощів, жуйок або вже й пива чи джин-тоніків. Також багато кому кортить мати «круту» мобілку, а хтось не має грошей на поповнення рахунку», - пише 14 липня сайт УМВС України у Волинській області .

Серйозною проблемою є «соціальне сирітство»: чимало дітей мають живих батьків, які на заробітках за кордоном. А бабуся чи тітка не має на дитину необхідного впливу, і підлітка починає «виховувати» вулиця. Такі діти нерідко скоюють дрібні хуліганства та інші адмінправопорушення. Міліція бере їх на облік як дітей, що опинились у кризових обставинах, розповів Микола Побережнюк.

Проблема для міліціонерів , що діти забагато часу перебувають поза контролем дорослих. «Компанія гуляє допізна, будь-якої миті може наробити великих дурниць, а міліція не може на них вплинути. Помістити у приймальник-розподільник закон дозволяє лише дитину, яка втекла з дому або займається бродяжництвом», - каже правоохоронець.

Якщо ж у пізній час привести підлітка додому і зробити зауваження батькам, ті часто не розуміють:: мовляв, а що такого, ми йому дозволяємо гуляти скільки хоче... «Мало того: якщо це ще й синочок заможних батьків, а працівник міліції привів його додому, мама з татом нерідко запитують чадо: «Тебе в міліції били, руки викручували?!», - розповів Микола Побережнюк

На Волині в 2010 році дитяча злочинність виросла на 36,2%. Причина - у відміні так званої «декриміналізації» – значному зменшенні суми вкраденого, починаючи з якої настає кримінальна відповідальність. Раніше вона становила понад 900 гривень, нині – менше 100.Насправді ж ніякого росту дитячої злочинності в області не зафіксовано, - переконує правоохоронець

Більше того: протягом шести місяців нинішнього року по лінії КМСД не допущено жодного вбивства, зґвалтування, тяжких тілесних ушкоджень та вимагання. Із 270 злочинів, скоєних неповнолітніми, приблизно 190 – крадіжки.

Довідково:

8 липня - День кримінальній міліції у справах дітей. У цій структурі у Волинській області служить 48 чоловік. При тому у восьми районах – лише по одному співробітнику. В основному це зовсім молоді працівники, оскільки досвідченим зазвичай пропонують перевестися в іншу службу, і рідко хто відмовляється, - каже старший оперуповноважений відділу кримінальної міліції у справах дітей Микола Побережнюк
Навантаження на співробітників КМСД дуже велике – наприклад, у Горохівському районі один працівник обслуговує 12 тисяч дітей, 66 шкіл, технікум і профтехучилище. Тоді як за європейськими стандартами у штаті мало би бути не менше 130 чоловік. Зі створенням у 1995 році кримінальної міліції у справах неповнолітніх перелік завдань, порівняно з однойменною інспекцією, збільшився, а штат – навпаки...

Відділ КМСД УМВС України у Волинській області входить до десятки кращих в Україні, за окремими показниками ділять перші-треті місця, - розповів Побережнюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus