USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Адмінарешт буде найбільш дієвим», – адвокат із Луцька про прогалини закону про покарання за п’яне водіння

25 Липня 2020 09:00
Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проєкт закону про посилення відповідальності водіїв за керування транспортним засобом у нетверезому стані та перевищення швидкості. Яке покарання настане в разі ухвалення нововведень і чи вплине це на кількість правопорушень?

Нагадаємо, законопроєктом 2695 пропонується посилити відповідальність за порушення правил дорожнього руху, керування транспортними засобами, річковими, морськими або маломірними суднами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

Як розповів UA: Волинь адвокат Олег Лягутко, зараз в українському законодавстві наявні прогалини щодо притягнення осіб до кримінальної чи адміністративної відповідальності. На його думку, зміни, про які йдеться, внесли більше різноголосся.

«Про це вже говориться не один рік. Є яскраві, на жаль, негативні приклади. Так, після справи Зайцевої, яка зараз відбуває покарання (у результаті ДТП у Харкові загинули шестеро людей, – ВН), теж говорили про збільшення відповідальності. Ми перейшли в площину кримінального проступку за керування транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Однак я вважаю, що кількість резонансних злочинів чи кількість загиблих не повинні впливати на прийняття тих чи інших законів у сфері дорожнього руху. Це поступова робота, яка повинна здійснюватися планово», – сказав правник.

Він звернув увагу, що Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради не рекомендувало до прийняття законопроєкт 2695, оскільки він містить багато неточностей, які в подальшому зможуть використовувати адвокати, наприклад, вказуючи на помилки, які допускають патрульні поліцейські при складанні документів.

Олег Лягутко зауважив, що проєкт закону передбачає не тільки санкції, а й часткову зміну процедури, зокрема в частині понятих. Так, достатньою буде наявність засобів відеофіксації: «Однак у самому проєкті досить некоректно про це написано: в одній редакції статті мова йде про технічні засоби, що включають у себе медичні засоби, передбачені Міністерством охорони здоров’я, а в іншому випадку – про технічні засоби відеофіксації, тобто неконкретизовано. Це знову ж таки прогалини. І та сама експертна комісія при Верховній Раді рекомендувала доопрацювати цей законопроєкт. Однак він уже проголосований у першому читанні, тож не знаю, чи він буде доопрацьований і за яку остаточну редакцію врешті проголосують депутати».

Як підкреслив адвокат, попри те, що проєкт закону – сирий, деякі зміни – позитивні, наприклад про введення такого альтернативного покарання, як адмінарешт на строк до 10–15 діб за повторне порушення.

«На моє переконання, саме адмінарешт буде найбільш дієвим, адже є особи, які заявляють, що не мають коштів, аби заплатити штраф. От як чинити в такій ситуації? Особа розуміє, що вона вчергове сяде за кермо напідпитку і не понесе відповідальності, бо не має грошей. А якби такий водій знав, що йому доведеться провести 10 чи 15 діб у місцях позбавлення волі, то вже б думав на майбутнє», – переконаний Олег Лягутко.

На його думку, потрібно теж градіювати порушення: «Зараз особа з залишковими явищами вживання алкоголю (наприклад, із 0,25 проміле) несе таку ж відповідальність, як особа з 5 проміле, яка говорити не може й випадає з-за керма. Я жодним чином не виправдовую таких осіб, але є випадки, коли не можна прирівнювати фактично потенційного злочинця до людини, яка оступилася».

Адвокат додав, що 16 липня у Верховній Раді був зареєстрований ще один законопроєкт про внесення змін до чинних кодексів, де ст. 130 КУпАП (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції) знову пропонують криміналізувати.

Він пригадав, що, згідно з рішенням депутатів 2018 року, які ухвалили закон про зміни у кримінальному кодексі та кодексі про адміністративні правопорушення, водіння напідпитку мало стати кримінальним правопорушенням з 1 липня 2020 року. Закон від 2018 року набув чинності швидше, ніж президент устиг підписати до нього зміни (Володимир Зеленський підписав їх 3 липня).

«Що трапилося? Спершу ми говоримо про закон 2018 року, яким було криміналізовано керування напідпитку. Були внесені зміни як у кодекс про адмінправопорушення, де зі ст. 130 було виключення поняття «керування транспортними засобами» та залишилися тільки судна, так і в кримінальний кодекс. У ККУ була внесена ст. 286, де керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння або відмова від проходження огляду розцінюються як кримінальний проступок. Ці зміни набували чинності з 1 липня 2020 року. Так, Верховна Рада проголосувала за інший закон, яким вносилися зміни, зокрема, і в кодекс про адміністративні правопорушення, і в низку процесуальних кодексів та інших законів. Однак президент підписав цей закон лише 3 липня. Тобто фактично після того, як зміни були внесені в чинні кодекси, президент підписує закон, яким вносяться зміни не в кодекси, а в попередньо прийнятий закон. Таким чином, у Кодексі України про адміністративні правопорушення за ст. 130 передбачається відповідальність лише осіб, які керують суднами, а не транспортними засобами. Водночас у Кримінальному кодексі України на сьогодні залишається відповідальність за такий кримінальний проступок, як керування транспортним засобом у нетверезому стані. Однак патрульні поліцейські досі складають протоколи про адмінправопорушення за ст. 130 КУпАП», – пояснив адвокат.

Він відзначив, що, відповідно до даних із Єдиного державного реєстру судових рішень, близько 240 справ на сьогодні закрито у зв’язку зі скасуванням акту, який передбачає адміністративну відповідальність за керування автомобілем напідпитку.

Своєю чергою, як поінформували в Управлінні патрульної поліції у Волинській області, за перше півріччя 2020 року в області патрульні виявили понад 450 водіїв, які керували авто у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Трапилися 88 ДТП з вини водіїв у такому стані, із яких 17 аварій були з травмованими (31 особа отримала травми, дві, на жаль, загинули).

Також за перші шість місяців року 380 дорожньо-транспортних пригоди сталися через недотримання кермувальниками безпечної швидкості.

Відзначимо, що законопроєкт 2695 не підвищує штрафи за п’яне водіння – вони лишаються в розмірі до 1200 неоподатковуваних мінімумів. Але він пропонує карати порушників адміністративним арештом на 10–15 діб, а також позбавленням права керування на строк від 3 до 10 років за повторне порушення.

За перевищення швидкості більш як на 50 км/год запропоновано збільшити штраф з 30 до 200 неоподатковуваних мінімумів.

Також передбачено підвищення штрафу за водіння без водійського посвідчення з 510 до 10 200 гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
11 Показати IP 25 Липня 2020 09:58
Дурня! З бодуна ( 0,25 проміле) водій сяде за кермо рейсового автобуса? Він теж потенційний злочинець. Не важливо, який ступінь сп"яніння, покарання мусить бути однаковим УСІМ, не зважаючи на статус та соціальне положення.
волинь чемпіон Показати IP 25 Липня 2020 10:02
Адмінарешт, це ми будемо оплачувати утримання цих покидьків. Щоб їх годували, постіль чистенька була, ато приїдуть Европейські зоозахисники, ой вибачте - правозахисники і скажуть, що з них знущаються. Позбавлення прав і все.
Анонім до волинь чемпіон Показати IP 25 Липня 2020 12:41
На громадські роботи!!! Он ЖЕКи бідкаються що нема кому робити

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus