USD 39.90 40.25
  • USD 39.90 40.25
  • EUR 40.00 40.25
  • PLN 9.86 10.04

«Для нас плата за компослуги, як для підприємства, а не квартири», – директорка луцького готелю про ситуацію з переселенцями

17 Серпня 2023 13:16
Чи можна жити у готелі безкоштовно? Нещодавно до нас звернулася волинянка і кілька внутрішньо переміщених осіб, яким дозволили проживати в одному із готелів Луцька безкоштовно, лише платити за комунальні послуги – 130 гривень за добу – якщо проживають в однокімнатному номері.

Після початку війни готель виділив три поверхи під своєрідний гуртожиток, аби надавати житло переселенцям. Тепер частина постояльців бідкаються, що готель піднімає плату за комунальні послуги, і ціна вища, ніж у звичайній квартирі. Директорка закладу розповіла телеканалу Аверс, у чому ж причина нових тарифів.

Це не квартира, зауважує директорка. Готель мусить сплачувати за всі комунальні послуги як юридична організація. А це втричі вищі тарифи, ніж для побутових споживачів. Держава нараховує для готелю плату за компослуги, як для підприємства, а не приватного будинку чи квартири.

Читати ще: Проживання безплатне, комуналка – 6 тисяч: мешканці луцького готелю, в якому зробили гуртожиток, ошелешені оплатою

«Наприклад, якщо зараз з підняттям ціни на електроенергію, в квартирі людина платить 2,64, мені здається, то в нас це 7 гривень. Людей дивує опалення, але ви знаєте, що з 21-го року в Луцьку для юридичних організацій є умовно-постійна величина. Вона сплачується 12 місяців в році, вона несе ну дуже велику частину постійних витрат», – розповідає директорка готелю Світлана Черняк.

Жінка каже, що під час війни готелі працюють на виживання – клієнтів обмаль: «Ми мусимо виходити, якщо не на заробітки, то хоча би в нуль. Якщо нам завтра відріжуть світло, не можна буде жити навіть з такими цінами. Гарячу воду не будуть постачати, якщо не сплатити за неї. Якщо людина живе одна, то плата збільшується на 20 гривень за добу. Ви ось вдома живете, а не в готелі, тому також розумієте, що ваше життя за останні два роки подорожчало не на 20 гривень в день. Якщо в кімнаті живе дві людини, то для них проживання збільшується на 30 гривень за день. Не можна навіть порівняти з тим, наскільки у нас збільшилися витрати на утримання приміщення».
З її слів, майже чотири місяці після вторгнення окупантів у закладі безкоштовно харчували три рази в день близько 400 людей. Сьогодні готують їжу для військових після контузії. Пані Світлана серед тих, хто живе у готелі із перших днів війни.

«Вона допомагала нам, годувала безкоштовно, утримувала нас теж безкоштовно. Ну вона ж, звичайно, не може нас всі роки утримувати, правильно? Нам виділили кімнату, поставили нам пічку, холодильник, пральну машинку. Машинка ламається – вони її ремонтують. Чому цього люди не помічають?» – дивується переселенка з Сєвєродонецька Світлана.

Чому її сусідка Вікторія, яка є місцевою, обурюється підвищенням плати за компослуги – жінка не розуміє.

«Вона на сигарети находить собі гроші, на випивку находить, а за 30 гривень таке підняла. Мені соромно за цих людей», – говорить Світлана.

Причину обурення деяких постояльців директорка закладу розуміє так: «Напевно, в багатьох людей, не лише тих, що в нас тут проживають, а й тих, що живуть у місті, склалось враження, що ми зобов’язані щось робити, що ми мусимо. Але ми жодного разу не отримували від держави ні дотацій, ні знижок на комунальні послуги».

Світлана Черняк зауважує, що плату із вересня збільшують не вибірково, а для всіх. Виняток – пан Денис, бо той у вересні уже має виїжджати на операцію. І додає: можна знайти альтернативу, наприклад, скооперуватися – буде дешевше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus