USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Переселенці Волині ухвалили Резолюцію до влади Луцька

13 Квітня 2018 17:22
Внутрішньо переміщені громадяни України, які покинули окуповані території та нині проживають на Волині, наголошують, що не є жебраками, а навпаки – міні-інвесторами. Обговоривши нагальні проблеми, вони підготували звернення до Луцької міської влади, аби разом співпрацювати над вирішенням низки проблемних питань.

Круглий стіл за участю внутрішніх переселенців та громадських активістів відбувся у конференц-залі готелю «Україна».

На зустріч приїхали й активісти з ГО «КримСОС» (м.Київ), ГО «Україна - моя сім'я» (м.Рівне), ГО «Спільна справа» (Вінниця-Козятин), ініціативної групи переселенців «Квітень-2014» (м. Кропивницький), ГО «Жіноча сотня» (м. Кривий Ріг),

Керівник ГО «Переселенці Криму та Донбасу» (Луцьк) Аза Голощапова розповіла, що 60%-70% переселенців уже не хочуть повертатися додому. Навіть не планують це робити тоді, коли Донбас буде звільнений.

«Не йдеться про те, що всі тут залишаться. Адже переселенців на Волині було 4900 тисячі, стало 3240 тисяч. Багато людей переїхали в Полтаву, Харків та Київ. Це ті регіони, де діють місцеві програми підтримки, де рівень зарплат вищий, і де вони знайшли кращі умови для прожиття. Але тут є ми і ми працюємо на благо громади, на її розвиток. Є стереотип, що переселенці лише просять гроші та допомогу, але це не так, ми активні люди, чимало становлять потужний трудовий та науковий ресурс. Тому хочемо просто підтримки, аби разом працювати над розвитком Волині.

Звісно, дякую і місцевій громаді, які по-людяному нам допомагали, без цієї підтримки ми просто не вижили б. Нині на рівні держави розроблена стратегія вирішення проблем переселенців та обговорюється план заходів. Далі це розповсюдиться на рівні регіонів. Тому до цього часу ми хочемо напрацювати певні пропозиції», - розповіла Аза Голощапова.
Та зауважила, що одним із найскладніших питань для внутрішньо переміщених осіб залишається помешкання й навела приклади програм, які діють в різних містах чи на рівні держави: модульні містечка, соціальний готель (люди можуть жити за 50-60 гривень на добу), соціальне житло (реалізовується у Харківській, Львівській та Дніпропетровських областях: це реконструйоване старе житло, де переселенці сплачують лише комунальні), житлові кооперативи, прогарама «Власний дім» (для людей, які хочуть жити в селі отримують кредити під 3% на будматеріали), програма «50 на 50».

На завершення зустрічі учасники круглого столу підготували Резолюцію:

«Ми, учасники круглого столу, поінформовані, що Комплексна державна програма щодо підтримки переселенців втратила свою дію з 1 січня 2018 року. Вже прийнята стратегія інтеграції внутрішньо переміщених осіб та впровадження довгострокових рішень щодо внутрішнього переміщення на період до 2020 року.

В багатьох регіонах України були прийняті різні Регіональні Програми з вирішення проблем переселенців. На Волині відсутні регіональні програми. ГО «Переселенці Криму та Донбасу» наголошує, що не претендує на місцеві ресурси, призначені для інших пільгових категорій і готова долучитись до пошуку закордонних донорів у співпраці з органами місцевої влади.

Вважаємо за необхідне розробити і втілити цільову Комплексну Програму по сприянню інтеграції переселенців з Криму і Донбасу в місцеву громаду Луцька та комплексного вирішення їх проблем. Окремою її частиною має бути цільова програма по вирішенню житлових питань. Просимо до 20 травня 2018р. створити робочу групу для розробки Регіональної програми. Віримо, що Луцьк стане ще одним містом в Україні, яке почне системно і комплексно вирішувати проблеми переселенців за їх активною участю і створить умови для успішної інтеграції».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
1 Показати IP 14 Квітня 2018 08:10
Апять кармільци ???
123 Показати IP 14 Квітня 2018 08:12
Так які програми можуть бути? Вам скоро вертатись!!!
скептик Показати IP 14 Квітня 2018 15:23
місцева громада підтримує ініціативу переселенців щодо залучення іноземних інвестицій в регіон
258 Показати IP 16 Квітня 2018 14:07
Для того, щоб місцева влада вас почула, вам треба з нею шукати діалог, а не ставити перед фактом. Ну і про захід варто повідомляти зарання, а не в день заходу, ще й ставити вимоги. А щодо інвестицій, то, звичайно, ніхто не буде проти іноземних інвестицій, але, навіть зі Східних регіонів донори йдуть(, що вже казати про регіони, де кількість переселенців не така значна. Доречі, регіональна програма - це програма, що поширюється на регіон (наприклад, Волинська область), а місцева - на конкретний населений пункт (наприклад, місто Луцьк), тому звинувачувати місцеву владу в відсутності саме регіональної програми якось не доречно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus