USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Для відродження історичної Олики психлікарню хочуть перенести у новий корпус

28 Лютого 2019 23:05
Реставрувати 11 пам’яток та побудувати нове приміщення корпусу психіатричної лікарні в Олиці для перенесення закладу з замку Радзивілів хочуть у рамках нової регіональної програми.

В результаті виконання заходів програми планують побудувати: нове приміщення нового корпусу Волинської обласної психіатричної лікарні №2 селища Олика на 170 ліжко-місць з метою перенесення її з території замку Радзивілів; два 8-квартирні будинки для переселення жителів з історичної частини селища; школу та дитячий садок.

Проект обласної програми відродження історико-архітектурної спадщини селища Олика Волинської області на 2019 – 2024 роки наведений у розпорядженні голови ОДА.

Програма має на меті реалізацію комплексу заходів у сфері відродження історико-культурної спадщини, створення ефективних і сприятливих умов збереження і подальшого розвитку пам’яток архітектури Олики, залучення місцевих органів влади, територіальних громад і приватної ініціативи до розвитку об'єктів історико-культурної спадщини, створення умов для поліпшення туристичної привабливості селища через його історико-культурну спадщину, розвитку туристичної інфраструктури та формування позитивного іміджу регіону, забезпечення економічного та культурного розвитку селища.

Схвалений проект програми виноситимуть на розгляд чергової сесії обласної ради для затвердження.

Передбачають, що термін реалізації регіональної програми становитиме 2019-2024 роки, фінансування – 1,147 мільярда гривень, у тому числі, коштів державного бюджету – 891,605 мільйона, обласного – 22,385 мільйона, місцевого – 55,695 мільйона, коштів інших джерел – 177,37 мільйона. Зокрема, вже у 2019 році з державного бюджету планують отримати 86,16 мільйона, з обласного бюджету використати 0,7 мільйона, з місцевих бюджетів – 7,46 мільйона, з інших джерел – 1,265 мільйона.

В Україні нараховується 120 малих історичних міст, більшість з них (68) знаходяться в Західному регіоні України. Одним з таких міст є смт Олика. Олика – селище міського типу (містечко) у Волинській області, розташоване на перетині доріг з Рівного, Дубна та Луцька. Вперше згадується в Іпатіївському літописі під 1149 роком. Магдебурзьке право отримано в 1564 році. Населення – 3127 осіб. Селище внесено до Списку історичних населених місць України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 року № 878.

Нині історичні пам’ятки селища Олика знаходяться в занедбаному стані. Це сталося внаслідок їх неправильного використання або невикористання взагалі.

Однак пам’ятки історико-культурної спадщини селища потребують не лише охорони і відновлення, а й продуманого використання, наприклад, як туристично-екскурсійні та рекреаційні структури, що можуть не лише бути джерелом часткового надходження коштів для реставрації та охорони пам’ятників, а й дати поштовх для соціально-економічного розвитку Олики та навколишніх населених пунктів. Тому завданням архітекторів та інших фахівців є не тільки професійна реставрація пам’ятки архітектури за цільовою функцією, а й створення розвиненої інфраструктури.

У документі вказують, що до комплексу історико-архітектурних пам’яток селища Олика належать:

Пам'ятки архітектури, які перебувають під охороною держави:

1) Олицький замок, зведений у 1558 році. Значно понівечений після 1939 року. Триповерховий палац, фортечні споруди, брама. Залишки ландшафтного парку. Замковий комплекс квадратний у плані — мав чотири кутові бастіони з сторожовими вежами (частково залишились два бастіони). Зараз на території замку – Волинська обласна психіатрична лікарня № 2;

2) Колегіальний костел Святої Трійці, збудований у 1635 – 1640 роках за проектом відомих архітекторів Бенедетто Моллі та Джованні Маліверна. Костел зведено у стилі римського храму Іль-Джезу. Храм пишно декоровано скульптурами святих (Войцеха, Станіслава, Петра і Павла) та різьбою у виконанні львівського скульптора Мельхіора Ампелі. У крипті колегіати — усипальниця роду Радзівіллів;

3) В’їзна (Луцька) брама міських укріплень — єдиний збережений фрагмент колись потужних міських укріплень;

4) Костел святих Петра і Павла, один з найстаріших костелів Волині, побудований у 1460 році на старому цвинтарі, серед старих магнатських могил;

5) Троїцька церква побудована у 1886 році у передмісті Олики Заворотті;

6) Стрітенська церква, колишня греко-католицька церква, побудована у стилі бароко в 1784 році на передмісті Залісоче.

Інші пам’ятки:

1) Радзивілівський тракт вимощений давньою шестикутною бруківкою, так званою шашкою Трилінського;

2) Цвинтарна каплиця, споруджена на католицькому цвинтарі на початку 20 століття, перебуває в стані руйнації;

3) Комплекс штучних озер в селищі Олика.

Зараз ці пам’ятки знаходяться в занедбаному стані. Не збереглася ратуша – домінанта ратушної площі. Вона згоріла при пожежі 1870 року з усім міським архівом. Зникли рядові торгові та житлові історичні будинки. Повністю зруйновані оборонні укріплення в південній частині «старого міста». В результаті на території історичного центру з’явилося багато незабудованих місць. Історично фонова забудова в «старому місті» була досить щільною, за об’ємом і формою підпорядковувалась домінантам. Зараз існуюча забудова стала розрідженою, нерегулярною, досить хаотичною. Рядові будинки зовсім не виконують свою основну містобудівну функцію в гармонізації ансамблю – вони не створюють єдиного однорідного фону для виділення домінанти. Є дуже багато дисгармонуючих нових споруд, які ні за своїм масштабом, ні за формою, ні за опорядженням, ні навіть за колористикою, ніяк не відповідають збереженим історичним. Все це стало причиною порушення єдності історико-архітектурного ансамблю селища Олика.

Неприпустимим є й те, що на території Олицького замку – одного з найперших бастіонних споруджень в Україні, на даний момент знаходиться Волинська обласна психіатрична лікарня №2 селища Олика.

Незважаючи на всю унікальність історико-архітектурної спадщини Олики, у селищі майже повністю відсутня туристична інфраструктура, низький рівень обізнаності людей про історичні та культурні надбання селища, занедбаний їх стан, що зумовлює незначну кількість туристів і гостей міста.

В результаті виконання заходів програми планують побудувати: нове приміщення нового корпусу Волинської обласної психіатричної лікарні №2 селища Олика на 170 ліжко-місць з метою перенесення її з території замку Радзивілів; два 8-миквартирні будинки для переселення жителів з історичної частини селища; школу та дитячий садок.

Окрім того, розраховують здійснити: відновлення та реставрацію 11 пам’яток архітектури; благоустрій занедбаного кладовища; поточний ремонт дороги Дерно-Олика та реставрацію дороги Радзивілівського тракту; реконструкцію наявних та будівництво нових очисних споруд; розробку 5 нових туристичних маршрутів, встановлення інформаційних таблиць та знаків, облаштування зони для кемпінгу.

Створять інформаційно-туристичний центр; сайт «Олика»; мережу музейних закладів в селищі у відреставрованих пам’ятках архітектури; розроблятимуть бренд Олика та виготовлять брендбук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
ПСИХ Показати IP 28 Лютого 2019 23:28
Для відродження історичної Римської імперії хочемо перенести пів Європи в шалаш розташований десь в Казакстані!!! Ініціаторам таких ідей необхідно памятати головне - ми за вами прийдемо...
Дурості немає меж Показати IP 28 Лютого 2019 23:40
Клініка ! За авторами дурдом плаче ! Розкрийте очі ! Війна ! Люди за пенсію вижити не можуть ! Це що - сьогодні пріорітет ? Туристичний комплекс - за що, для кого, за які гроші буде експлуатуватись, шо там буде ? Який отримаєте зиск ? В Луцьку аж два автобуси туристів у рік, музей Липинського майже порожній, як і Берестечко. Хоч перед розробкою програми розробіть техніко-економічне обгрунтування, прорахуйте економічну доцільність своєї афери. Заговори, щоб я тебе побачив. Побачив. Місце - у замку Радзивилів !
Оличанин Показати IP 3 Березня 2019 23:27
"Псих", а мислить логічно! Князі Радзивіли, резиденцією яких була Олика, саме і є князями вищої Священної Римської імперії гідності (князь князю теж не обов'язково рівня - таких у Європі було всього кілька десятків родин). Здається, вже всі психи від культури перебували в Олиці в індивідуальному порядку. Якщо так, то можна порекомендувати ще проїхати "золотим західноукраїнським меридіаном" - від Чернівців до Дубна. Олика і є вершиною цього меридіану, проте їхати краще не навпростець (проблема доріг), а через Луцьк. Тоді стане зрозумілою корінна розбіжність не тільки з Казахстаном, а й зі східною та центральною Україною, де переважна більшість пам'яток знищена владою за допомогою не надто культурної частини населення. На західній Україні не встигли, а в Олиці нищенню "не сприяла" висока культура міщан. Так що приходьте!
Прагматику з Волині Показати IP 3 Березня 2019 23:55
Ви, випадково, не пропагандист з північної Волині, де, подейкують, в одній із ОТГ ліквідували відділ культури за непотрібністю? Ви вважаєте вічним пріоритетом Олики психлікарню? Сьогодні туристичний бізнес є одним з найпотужніших у світі. Як аналог, маленька Білорусія давно вже відтворила резиденцію іншої гілки Радзивілів у Несвіжі. Результат: 300 тисяч туристів щорічно. Відтворений Ющенком Батурін - близько 200 тисяч щорічно, проте він, фактично, є зараз внутрішнім містом, оскільки далеко від західних кордонів, а росіян, скоріше всього, не надто приваблює. Великий потік туристів - що ще треба для маленького містечка? Тут же - близька Польща, а літній візит польського Президента Польщі до Олики підказує, де є симпатії наших західних сусідів. Правда, оличан такі ж прагматики вперто лякають буцімто зростанням тарифів... на електроенергію, що є невірним.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus