USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Для вилучення осколків у бійців створили інструментарій з магнітами

18 Березня 2016 22:30
Для вилучення осколків харківські фізики для хірургів створили спеціальний інструментарій з магнітами. Спеціальне хірургічне приладдя на замовлення військового шпиталю розробляли науковці Харківського фізико-технічного інституту.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Ці магніти дозволяють виявити осколки, що найближче підходять до поверхні, це може бути поверхня шкіри, поверхня легені тощо.

Військові медики вже встигли випробувати спеціальні магніти на поранених і стверджують, що розміри магнітних насадок хірурги спільно з фізиками підбирали за найбільш поширеними чужорідними тілами, що врізаються в тканини тіла під час поранення.

«Перед вами набір магнітного інструментарію з чотирьох інструментів», – старший ординатор хірургічного відділення клініки торакоабдомінальної хірургії харківського військово-медичного клінічного центру північного регіону Володимир Негодуйко показує останні розробки харківських фізиків.

Хірург згадує, коли два роки тому почалася війна на Донбасі, з травня операційні шпиталю працювали цілодобово. Тоді й у хірургів виникла потреба в сучасних медичних магнітах, які б пришвидшували пошук і вилучення осколків куль та снарядів. Нові медичні магніти різні за розмірами, формою, бо навіть при потребі можуть гнутися.

«Осколки, які можна вилучати за допомогою цього інструменту, мінімальні – це від кількох міліметрів, а максимально, враховуючи розмір магнітної головки інструменту, можна витягти чужорідне тіло до трьох сантиметрів», – розповідає один із розробників, хірург Володимир Негодуйко.

В арсеналі оперуючих медиків: великий багатофункціональний магніт, яким можна дістати більші уламки, що лежать близько до поверхні внутрішніх органів та близько до шкіри; магніт з меншим наконечником допомагає вилучити осколки з більш глибоких ран, хірурги гнучким магнітом можуть дістатися до металевих решток по каналах ушкодженої форми через травму; також медики хваляться тонюсіньким магнітом, що стає в нагоді при діагностиці складних травм, ба навіть при вилученні осколку з колінного суглобу під час ендоскопічних операцій.

«Ці магніти дозволяють виявити осколки, що найближче підходять до поверхні: це може бути поверхня шкіри, поверхня легені тощо. Тобто осколок входить в одному місці, проходить вздовж органу і зупиняється з другого боку.

Щоб нам не йти через весь канал органу ми можемо підійти з іншого боку, визначитися, де він знаходиться, потім магнітом він підводиться найближче до поверхні ушкодженого органу, і через дрібненький розріз магнітом витягується безпосередній уламок», – пояснює процедуру Володимир Бородай.

Зі слів лікаря, нові магнітні хірургічні прилади значно скорочують тривалість операції, а отже, зменшується час перебування людини під наркозом. У харківському військовому шпиталі на сьогодні за допомогою цих магнітів прооперовано більш ніж 600 поранених вояків, серед них і телефоніст Сергій Тихоненко.

Солдата поранили під час обстрілу в Зайцеві, що в Донецькій області.

«Обстріл із АГС (автоматичних станкових гранатометів – ред.) був прицільним. До того, як потрапив у шпиталь, нічого не знав про магніти. Цей осколок зберігаю, звісно», – у Сергія Тихоненка хірурги вилучили магнітом осколок з-під лопатки. Тепер вояк одужує і готується повернутися на службу.

Науковці фізико-технічного інституту розповідають, що магнітний хірургічний інструментарій виготовлений з титану, який не піддається корозії, до того ж, це один з найтвердіших матеріалів.

«Сам магніт як матеріал агресивний. Тут він вміщений в титанову оболонку, яка може стерилізуватися, оболонка є інертною», – повідомив хірург Володимир Бородай.

У Харківському фізико-технічному інституті підготували для експлуатації хірургам десять комплектів, два залишаться у військовому шпиталі, а вісім передають медикам, які працюють на лінії розмежування. Спільна розробка фізиків та медиків вже запатентована, але науковцям поки що не вдалося отримати сертифікат на використання медичних магнітів, неохоче розповідає старший науковий співробітник Харківського фізико-технічного інституту Олексій Великодній.

«Говорити про те, що необхідно сертифікувати, а потім тільки доставляти до військових, це неправильно, якщо хтось і ставив запитання з сертифікації спеціалістам, то він зрозуміє, що цим питанням можна віддалити використання інструментів так далеко, що цей інструмент може й не знадобитися. Звісно, у прокуратури можуть виникнути до нас запитання, якщо будуть ті прокурори, які сьогодні працюють. Вони досить різні, тому я не виключаю такої можливості», – зазначив фізик, один із розробників Олексій Великодній.

Харківські фізики і військові медики запевняють, що магнітна розробка не має аналогів в американських та європейських шпиталях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Dream Показати IP 19 Березня 2016 06:44
«Перед вами набір магнітного інструментарію з чотирьох інструментів» - ДЕ??? Мушу йти на РадіоСвобода, щоб подивитись на той набір. Хоч би скріншоти з відео поробили.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus