USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

До Луцька приїхав мандрівний фестиваль документального кіно – Docudays UA

24 Листопада 2014 21:00
XI Міжнародний мандрівний фестиваль документального кіно про права людини відкрився у Луцьку стрічкою про Майдан «Євромайдан. Чорновий монтаж». Показали фільм сьогодні, 24 листопада у Будинку культури.

Стрічка складається з більше, ніж п’яти коротких документальних історій, які хронологічно впорядковані. Перед кожної історією – чорний екран із титрами, на якому режисери для кращого розуміння глядачем подали йому короткий меседж – дата та подія.

Більшість кадрів, які студія Вавилон’13 змонтувала у єдиний документальний фільм, знімали журналісти чи просто очевидці подій – перебуваючи у самому серці революції. Вже у післяслові, яке організатори надали присутнім майданівцям, Оля Нечитайло – жінка, яка командувала на Майдані чоловічою десяткою, – сказала про те, що, мабуть, це добре, що у фільм не ввійшло все те, що насправді відбувалося в Києві – Оля натякала на ту, за її словами, далеко не сотню смертей на Інститутській, Грушевського та в Будинку Профспілок.

Про те, що відбувалося минулої зими на Майдані, лучани якщо не добре знають, то хоча б мають уявлення – а більшість все-таки в курсі щонайменших деталей, бо ж спостерігала за подіями в режимі он-лайн. Та про дитячу хату колишнього президента у Єнакієвому українцеві відомо небагато. Частина фільму «Батьківська хата» привідкриває завісу того, де жив і в яких умовах ріс Янукович. Авторам фільму вдалося віднайти чоловіка, який знав його батьків – він провів їм невеличку екскурсію вже зарослим подвір’ям і розваленою хатою президента-утікача.

Інші частини єдиного фільму не менш інтригуючи та цікаві.

На показ зібралися не лише небайдужі та зацікавлені в документальному кіно, а й ті, хто стояв на Майдані. До мікрофона, аби сказати своє післяслово, вийшли Мирослав Ватащук, журналіст інтернет-видання «Зік»; Сергій Шаповал, журналіст, який був у полоні; та ж Оля Нечитайло, про яку ми згадували; Богдан Климчук, активіст Самооборони Майдану, Ігор Оборонов – автомайданівець, а також гість зі Стрия – бард Зиновій Медюх, який всі три місяці Майдану провів у нічній варті.

Зазначимо, що переглянути як презентовану стрічку «Євромайдан. Чорновий монтаж», так і інші документальні фільми фестивалю Docudays UA лучани зможуть лише у рамках фестивалю та на кінопоказах, організованих командою Docudays UA.

Організатори вже анонсували наступні події. Вхід вільний.

Фільм «Бінту», 26 листопада о 18:00 в кав’ярні «CoffeIn».

Розповідає про молоду жінку, яка за певних обставин змушена була віддати свою дитину до притулку. Вона працює швачкою і мріє стати відомою у Європі модельєркою.

«Зона без вогню: убивчі поля Шрі-Ланки», 28 листопада о 18:00, кав’ярня «CoffeIn».

Про те, як одна людина цинічно винищувала народ, а їй за це нічого не було.

«Життя в раю: нелегали по сусідству», 01 грудня о 16:00, Волинська обласна наукова бібліотека.

Стрічка розповідає про нелегалів, яким держава створює всі умови, в той час як про власних громадян зовсім не дбає.

«Лізо, ходи додому!», 04 грудня о 16:00, Волинська обласна наукова бібліотека.

Про дівчинку, яка жила в неблагополучній сім’ї і яку зневажали – про те, як вона виживала у такому світі.

«Йоанна», 04 грудня о 18: 00, кав’ярня «CoffeIn».

Історія жінки, хворої на рак, яка останні дні свого життя присвячує вихованню дитини.

«Пуссі проти Путіна», 06 грудня, 18:00, кав’ярня «CoffeIn».

Фільм про те, як і для чого учасниці гурту «Pussy Riot» організовували свої акції.

«Капітан і його пірат», 09 грудня о 19:00, Клуб № 3, що на Драгоманова,1.

Відео про людську гідність і повагу – як капітан корабля добре відносився до полоненого пірата.

Стрічка «Південний кордон» не була представлена в Києві на Міжнародному фестивалі, який відбувався березні цього року, але все ж її включили до програми мандрівного фестивалю і покажуть в Луцьку 10 грудня о 16:00 в науковій бібліотеці. Історія про будні бійців у зоні АТО.

«Подільські ігри» можна буде побачити теж 10 грудня у тій же бібліотеці, що й попередню, тільки о 17:00. Фільм розповість про корупцію в Росії.

До слова, стрічки також покажуть у Луцькому СІЗО, в Цуманській виправній та Ковельській виховній колоніях.

Зазначимо, що Міжнародний фестиваль документального кіно про права людиниDocudays UA проводиться щороку в Києві упродовж останнього тижня березня. Після цього команда Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України в рамках Мандрівного фестивалю, відвідати який до 10 грудня мають змогу і лучани.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Свідок Показати IP 25 Листопада 2014 06:28
А якого біса ті хвальки стоять там перед іншими людьми???? Хто вони? -- Чергові "холуї", які приписують собі перемогу МАЙДАНУ......
МАЙДАНУТИЙ Показати IP 25 Листопада 2014 06:34
Європа нас послала нах.... На президентське крісло замість одного олігарха посадили іншого.... Тисячі смертей простих українців...... Яка це все, єдіт вашу на ЛЄВО, пропаганда.... Б** фільми показувати....МАЙДАНИ ми тут проводимо..... Народ вас знову наЄб.. і продовжують це робити, а ви ногі розставили і слухаєте казочки всяких активістів про силу МАЙДАНУ..... Якщо Богдан Климчук, Ватащук, цей *** ОБОРОНОВ -- такі герої то хай не на пропагандіруючих фестах виступають, а валять в добровольці.....
Вася до МАЙДАНУТИЙ Показати IP 25 Листопада 2014 12:58
А ти бачу вже з передової пишеш?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus