USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

До ювілею відомого іконознавця у Луцьку відкрито його персональну виставку

8 Жовтня 2008 08:56
У Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки у відділі мистецтв розпочала свою діяльність виставка творів відомого мистецтвознавця та дослідника церковного мистецтва Дмитра Степовика, присвячена його 70-річчю. Про це 8 жовтня повідомляє репортер «Волинських Новин».
На виставці представлено понад 40 творів відомого в Україні та світі знавця церковного мистецтва. За словами директора бібліотеки Людмили Стасюк, всі твори надав сам автор. Серед них дуже багато праць, які досліджують не тільки окремі напрямки церковної творчості, а це мистецтво загалом. Серед таких творів представлені фундаментальні праці, такі, як «Історія української ікони Х-ХХ століть», «Іконологія та іконографія», «Мистецтво ікони: Рим, Візантія, Україна», «Сучасна українська ікона».
Саме в них автор провів певні паралелі та зламав стереотипи іконознавців про те, що у світі домінують лише два національних осередки іконотворчості – грецький та московський, а також переглянув у світлі вчення церков доцільність застосування в іконі різних відхилень від норм. Наприклад, це митець чітко описав у іконографії, композиції, колористиці.
Як зазначила пані Стасюк, незважаючи на гоніння, які проводилися радянською владою, ювіляр зміг втриматись за свою ідею і постійно розвиватися. І це дозволило йому продовжувати творити на благо України навіть в його 70. Виставка митця триватиме упродовж місяця.
Довідково:
Дмитро Степовик народився 7 жовтня 1938 року поблизу Бердичева на Житомирщині. Освіту здобув у Київському державному університеті імені Тараса Шевченка. Має наукові ступені кандидата мистецтвознавства, доктора богословських наук, доктора філософських наук. Викладає історію християнського мистецтва та візантологію в Київській Духовній Академії ПЦ КП та Івано-Франківській Теологічній Академії УГКЦ. Має академічні і церковні нагороди, за вагомий внесок у розвиток та дослідження церковного мистецтва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus