USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Добра справа любить тишу: як «Ківерцівські павучки» наближають перемогу

9 Квітня 2024 08:09
Волонтерська ініціатива «Ківерцівські павучки», яка об’єднує 18 осіб пенсійного віку, у Ківерцях працює вже два роки. Ці невтомні трудівниці не називають своїх імен, бо вважають, що добрі справи роблять у тиші. Локацією для «Павучків» стала власна домівка однієї з ініціаторок створення цього волонтерського об’єднання. А швейну машинку для роботи волонтерок надав підприємець, який теж забажав залишитися інкогніто.

Про це інформує Ківерцівська міська рада.

Починали роботу ці небайдужі жінки з пошиття валянок для військовослужбовців, які в народі називають бурками. Потім шили рукавиці, плели нашоломники, шили спеціальні подушки трикутної форми, які використовують під час транспортування важкопоранених. Тепер плетуть маскувальні костюми для снайперів. Отримали замовлення на виготовлення рушників для рук з натуральної тканини.
Читати ще: Борщі, супи та різноманітні каші: «Файні ґаздині» передали з Волині понад 30 тисяч сухих страв військовим

Загалом їхня робота має сезонний характер і залежить від потреб ЗСУ. Сировиною служить вживаний одяг: для валянок використовують пальта, дублянки; рукавиці шиють з джинсових штанів, а для маскувальних костюмів використовують нитки з конопляної мішковини.
Якщо ж маскувальні костюми для зимової пори, то потрібна біла тканина, з якої виплутують білі нитки або ж ріжуть тоненькі смужечки. Нитки фарбують залежно від пори року. Приміром, навесні пішла зелень, тому маскувальні костюми мають відповідний колір, а влітку, коли пожовкне трава, вони трохи змінять забарвлення.
Читати ще: У волонтерському ательє на Волині шиють без каркасні ноші, тактичні килимки та намети-пончо

Одяг, з якого видобували «тканину» для їхніх виробів, приносили ківерчани, подекуди залишаючи просто на порозі «волонтерського центру», бажаючи не розголошувати власне ім’я, бо ж інформація швидко шириться між людьми. Форму для всіх виробів корегує професійний дизайнер. Коштами на калоші до бурок або ж на підручні матеріали допомагають люди.
Кожна з волонтерок – зі своєю історією. У когось рідні захищають країну, в когось – знайомі чи сусіди служать у ЗСУ. Тому волонтерки допомагають захисникам усіма силами. Зрозуміло, що не лише рідним. Співпрацюють з волонтерською платформою з Луцька «Нескорені» та з благодійною організацією «Львів-опір». І дуже тішаться трудівниці, як з фронту надходить фотозвіт від хлопців із передової. Військові дякують, а жінки надихаються і продовжують надважливу справу – допомагати наближати нашу перемогу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
анонім Показати IP 9 Квітня 2024 13:02
а як мер Ківерець допомагає - і джипи купив, і швидкі купив, і стадіон бабусям будує

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus