USD 39.50 39.78
  • USD 39.50 39.78
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Доленосний вибір у критичний час: як голосували у центрі Луцька

26 Жовтня 2014 22:29
На одній із виборчих дільниць у самісінькому центрі Луцька за прозорістю підрахунку голосів спостерігають представники ОБСЄ.

Виборча дільниця № 71042 розташована у головному корпусі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Волевиявлення 26 жовтня тут здійснюють мешканці центральної частини міста. Вдень тут виникали чималі черги, оскільки особливістю цих виборів є те, що отримувати доводиться три бюлетені – обирають також депутат облради. Наприкінці дня на дільниці не надто людно, втім, дехто усе ще поспішає зробити доленосний для України вибір, приходячи на дільницю цілими родинами.

Приклад громадянської свідомості прихожанам продемонстрував митрополит Луцький та Волинський Михаїл, який здійснив волевиявлення саме на цій виборчій дільниці. Як розповів владика у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини, на вибори він йшов із думкою про краще майбутнє для України, тому що вибори – це надія, зміна, і він бажає, щоб відбулися ті зміни, яких очікують українці.

«Це не просто зміна облич, а зміна духу. Я розумію, що повинна відбутися зміна духу, настрою тих людей, яким ми сьогодні довіряємо свій голос. Я віддав голос за ту політичну партію і за тих кандидатів, які на це претендують», - розповів отець Михаїл.



З його слів, усе йде до кращого, нам потрібно лише долучатися до того, щоб це краще було. На думку митрополита, будь-яка зміна – до кращого, адже навіть зміна у гірший бік, яку пережили українці, дала змогу піднятися. Михаїл наголосив, що кожен народ гідний свого правителя. Людина, мовляв, егоїстична – обирає собі подібного. Він зазначив, що сьогодні мало хто читає партійні програми, навряд чи хтось знає усі політичні постаті, які беруть участь у виборах, тому вибір українці робили за своїм внутрішнім відчуттям.

«Блаженні чистії серцем, бо тії Бога побачать, - якщо у людини чисте серце, вона обрала кращого, якщо нечисте – обрала собі подібного. Я думаю, оскільки люди змінюються і хочуть змін, вони оберуть тих, хто теж прагне змін, бо кожен народ гідний свого правителя, тож оберімо таких, якими ми самі є», - зауважив Михаїл.

За прозорістю виборчого процесу у Луцьку спостерігали представники міжнародних організацій. Так, спостерігач від ОБСЄ Аніта Макбрайд, представник Міжнародного республіканського інституту відвідує Україну вчетверте, удруге спостерігаючи за проведенням виборів. Вона відвідувала Україну у 2010 році під час президентських виборів, працюючи на теренах Житомирської області. На її думку, зацікавлення українців виборчим процесом підвищується від виборів до виборів. Втім, вона розуміє, що парламентські вибори, зазвичай, менш цікаві для громадян, ніж президентські. Сьогодні вона відвідала декілька виборчих дільниць, і зізнається, що очікувала побачити більше виборців. Спостерігач зазначила, що у бюлетені чимало партій, тому вибір зробити непросто. Під час спостереження на 10 дільницях вона не виявила порушень законодавства, а персонал дільниць визнала дуже добре підготовленим.



Спостерігач вважає, що демократіє повинна зміцнюватися в Україні, якщо українці хочуть для себе краще майбутнє. Перш за все важливість участі у виборах повинна розуміти молодь.

«Досвід Майдану говорить нам, що українці дуже переймаються майбутнім своєї країни. Але я думаю, що вини розчаровані, адже політичні лідери досі не зробили те, що обіцяли. Це критичний час для України, але я сподіваюся на краще», - зазначила Аніта Макбрайд.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
грицько Показати IP 27 Жовтня 2014 00:08
Вітаю Ірину Констанкевич з переконливою перемогою!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus